Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vieraana suomessa -palstan kirjoittajia: Madalina Frunza, Alina Laine, Jan-Niklas Tolles, Svetlana Korshunova. Ekaterina Pikelner, Laura Grewe, Milla Mutanen, Jekaterina Bigotskaja. Kuva: Sasa Tkalcan.

Kirjoittajat opiskelevat suomen kieltä ja kulttuuria Helsingin yliopistossa. Miltä suomen kieli vaikuttaa, kun sitä havainnoivat suomea toisena kielenä käyttävät opiskelijat? Kirjoitukset ovat opiskelijoiden henkilökohtaisia keskustelunavauksia eivätkä edusta Kotuksen virallista kantaa.

Kuvassa Vieraana suomessa -palstan kirjoittajia. Takana vasemmalta oikealle: Madalina Frunza, Alina Laine, Jan-Niklas Tolles, Svetlana Korshunova. Edessä vasemmalta oikealle: Ekaterina Pikelner, Laura Grewe, Milla Mutanen, Jekaterina Bigotskaja. Kuva: Sasa Tkalcan.rss Vieraana suomessa

18.4.2016 10.44
Vieraana suomessa: Alfred Uibokand

Puhekielen opetus kotoutumiskoulutuksessa

Kirjakielen opiskelun jälkeen ei välttämättä vielä ymmärrä suomalaisten arkipuhetta.

Monet Suomeen muuttaneet tutustuvat kieleen ensimmäisen kerran maahanmuuttajille suunnatussa kotoutumiskoulutuksessa, jossa opiskellaan suomen kieltä ja kulttuuria sekä tutustutaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään. Koulutuksen tavoitteena on auttaa muista maista tulleita integroitumaan Suomeen mahdollisimman pian, mutta kielimuuri voi hidastaa kotoutumista.

Kotoutumiskoulutuksessa korostuu kirjakielen opetus puhekielen kustannuksella. Koska kieltä osaamattomat maahanmuuttajat eivät tunne suomen kielen variaatioita, he saattavat luulla, että kaikki suomalaiset puhuvat yhtä kielimuotoa.

Ulkomaalainen voi tuntea itsensä masentuneeksi, kun kirjakielen oppimisen jälkeen hän ei vieläkään ymmärrä suomalaisten arkipuhetta. Puhekieli olisi maahanmuuttajille avuksi monissa arkikeskustelu- ja asiointitilanteissa. Kokonaan toinen kysymys on, paljonko puhekieltä ehtii opettamaan kotoutumiskoulutuksen aikana. Aluksi riittäisi hyvin, että ymmärtää, mitä arjessa puhutaan.

ALFRED UIBOKAND

Kirjoittaja on käynyt suomalaista lukiota. Ennen yliopistossa opiskeluaan hän suoritti suomen kielen opintoja Turussa.


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro

18.4.2016 13.36
Vaskilohi
Puhekieliä
Puhekielen opettamisessa on ainakin se suuri hankaluus, ettei ole vain yhtä puhekieltä, vaan variaatio puhujien kesken on paljon suurempaa kuin yleiskielessä. Lisäksi yleiskielellä saa yleensä viestinsä läpi, kun taas opiskeltu puhekieli kuulostaa oudolta ja voi olla hankalampi ymmärtää. Toki yleisimpiä puhekielisyyksiä on hyvä jossain vaiheessa opettaa ja tarkastella.