Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vieraana suomessa -palstan kirjoittajia: Madalina Frunza, Alina Laine, Jan-Niklas Tolles, Svetlana Korshunova. Ekaterina Pikelner, Laura Grewe, Milla Mutanen, Jekaterina Bigotskaja. Kuva: Sasa Tkalcan.

Kirjoittajat opiskelevat suomen kieltä ja kulttuuria Helsingin yliopistossa. Miltä suomen kieli vaikuttaa, kun sitä havainnoivat suomea toisena kielenä käyttävät opiskelijat? Kirjoitukset ovat opiskelijoiden henkilökohtaisia keskustelunavauksia eivätkä edusta Kotuksen virallista kantaa.

Kuvassa Vieraana suomessa -palstan kirjoittajia. Takana vasemmalta oikealle: Madalina Frunza, Alina Laine, Jan-Niklas Tolles, Svetlana Korshunova. Edessä vasemmalta oikealle: Ekaterina Pikelner, Laura Grewe, Milla Mutanen, Jekaterina Bigotskaja. Kuva: Sasa Tkalcan.rss Vieraana suomessa

29.3.2016 11.21
Vieraana suomessa: Alina Laine

Tunteita nappia painamalla

Onko asioita, joita emojeilla ei voi ilmaista?

Kaikki vauvasta vaariin tietävät, mitä emojit ovat ja miten niitä käytetään. Nuo pienet kuvat ovat valloittaneet teksti- ja sähköpostiviestimme sekä koko sosiaalisen median ylipäätään.

Oxford Dictionaries valitsi emojin nimeltään Tears of Joy eli Ilon kyyneleet vuoden 2015 sanaksi.  Poikkeuksellista on se, että ensimmäistä kertaa vuoden sana onkin kuva.  Kyseinen emoji kuvaa riemun kyyneleitä eli yhtäaikaisesti nauravaa ja itkevää naamaa. 

Emoji-kuvioilla voi valita tilanteeseen sopivimman tunnetilan. Samalla säästää aikaa, kun ei tarvitse etsiä sanoja tunteilleen. Kuvasymboleja voi käyttää sanojen tai virkkeiden ilmaisemiseen ja niistä voi jopa tehdä kokonaisia lauseita. Onkohan asioita, joita emojeilla ei voi ilmaista? En usko, että esimerkiksi sydän-symboli pystyy välittämään kaikki ne asiat, joita lähettäjä tuntee sisällään. Entä millainen olisi esimerkiksi syyllisyyttä kuvaava emoji?

ALINA LAINE

Kirjoittaja on asunut Suomessa kuusi vuotta ja on opiskellut suomea ensimmäisestä luokasta lähtien kotimassaan Venäjällä.


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro

10.4.2016 21.21
Madalina
Mielenkiintoinen aihe
Valitsit mielestäni hyvin ajankohtaisen ja mielenkiintoisen aiheen, joka kieltämättä koskee aivan kaikkia iästä riippumatta. Pidin kirjoitustyylistäsi ja ylipäätään faktoista, joita esitit tekstissäsi.