Siirry sisältöön
Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

18.12.2012 11.41

Taitelija Sakari ja liikemies Heikki

Antaako nimi vihjeen ammatista?

Näyttelijä Sakari Jurkka kuoli hiljan. Muistokirjoituksessa tuotiin esiin kiinnostava asia. Tunnettu näyttelijämme oli nimeltään Heikki Sakari. Hänen isänsä Eino Jurkka, teatterimiehiä hänkin, oli antanut pojalleen neuvon käyttää nimeä Sakari. Se kun sopi paremmin taiteelliselle alalle. Heikki taas olisi isän mukaan sopinut paremmin liikemiehelle.

Ehkä Eino-isä oli oikeassa. Kenties Sakari Jurkka on jykevä ja dramaattinenkin nimi, näyttelijän nimi. Nimiin liittyy monia merkityksiä ja mielikuvia, ja jo nimien ääntöasut ja muodot herättävät tunteita ja latauksia, jotka osin ovat yhteisesti jaettujakin.

Sakari Jurkka ei kuitenkaan ole samalla tavalla puhuva nimi kuin Pekka Pouta tai Aarno Kasvi. Meteorologin ja kasvitieteilijän nimet kertovat suoraan, mitä nimenkantaja tekee. Näitä Hullunkuriset perheet -peliinkiin sopivia nimiä löytää myös internetin monilta listoilta, joissa paitsi puhuvia myös eri tavoin ”hullunkurisia” nimiä on listattu. Monille voi tosin olla kiusallista löytää oma nimensä moiselta listalta.

Hullunkurisissa perheissä näyttelijäperheen jäsen voisi olla nimeltään vaikka Timo Teatteri, Niilo Näyttelijä tai Frans Filmi. Oikeassa elämässä näyttelijän nimeksi sopii paremmin Sakari Jurkka tai muu vastaava: nimi joka ei ole läpinäkyvä tai kerralla selittyvä, vaan arvoituksellinen ja monikerroksinen. Kuin hyvä näytelmä.


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa

Ei puheenvuoroja