Siirry sisältöön
Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

7.5.2012 10.45

Reiskojen nimet

Entä jos remonttireiskan nimi ei olekaan Reiska?

Kotona jatkuu piharemontti. Viime kesänä jo aloitettiin. Työmiehenä oli silloin rivakka rakentajamies, jonka oli määrä tulla hommiin nytkin. Hoksattiin kuitenkin miehen kanssa, ettei enää muistettu kaverin etunimeä.  Se oli joku rehellinen rakentajamiehen nimi, vaan mikä? Reiska se ei ollut. Eikä Kake tai Keijo.

Äimistelin asiaa myös Facebookissa ja pyysin kavereilta ehdotuksia. Komea lista tuli: Arska, Artsi, Eki, Hannes eli Hanski, Henkka, Jorma, Mara, Masa, Paavo, Pepe (joka remontoi ainakin ehdottajan anoppilaa), Pertsa, Raimo, Raipe, Ripe ja Timppa. Niemisen Perttiäkin ehdotettiin.

Vaikuttavat kunnon työmiehiltä kaikki, vai mitä! On hauskaa ja jännittävääkin, kuinka tietyt nimet voidaan helposti kytkeä tietynlaisten hahmojen kantamiksi. Monet tällaiset mielikuvat ovat kulttuurissamme yhteisesti jaettuja.

Stereotyyppisin rakentajamies on Reiska. Tämän nimen ja remonttimiehen kytkös on niin vahva, että nimi on muuttunut myös luokittelevaksi reiskaksi. Kuka tahansa remontoija voi olla reiska. Alkuperäinen Remontti-Reiska taisi olla telkasta tuttu Jorma Piisinen, joka esiintyi MTV3:n ohjelmassa Joka kodin asuntomarkkinat vuodesta 1991 vuoteen 2010. Remontti-Reiska on tv-tähti nykyisinkin.  

Oman reiskamme nimi ei vielä ole muistunut mieleen. Ja tänä aamuna saimme kuulla harmillisen uutisen: työmiehemme on sairastunut eikä tulekaan meille hommiin. Sen sijaan tulee toinen työmies kahden viikon kuluttua. Nimeä emme vielä tiedä. Jännitettävää siis riittää.

Ruotsin kielen nimistökurssilla opiskelijat saivat miettiä, millaisissa ammateissa voisivat toimia esimerkiksi Carl, Casimir ja Yasmine. Carl oli useimmiten juristi, johtaja, professori, lääkäri, poliitikko tai kansanedustaja. Kenties poliitikko Carl Haglund vaikutti ainakin joidenkin vastauksiin. Casimirin ammatit olivat paljolti samanlaisia kuin Carlin, ja lisäksi hän oli mm. liikemies. Yasmine taas oli kosmetologi, kampaaja tai opiskelija. Danielin ammattia kysyttiin myös. Ainoastaan yksi opiskelija arveli, että Daniel olisi tyypillisesti prinssi. 

Harvoin on nimi pelkkä nimi.


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa

7.5.2012 18.10
Hanna
Epäsopiva nimi
Olen huomannut saman jutun sillä tavalla, että joskus tapaa ihmisen, jolla tuntuu olevn jotenkin epäsopiva nimi ammattiinsa tai asemaansa.

Tietenkin asia muuttuu heti, jos häneen tutustuu. Vaikka esimerkiksi epäröisin ensin kosmetologi Matilda Siikamäki-Uvannon luokse menemistä, alkaisi nimi yhtäkkiä kuulostaa juuri kosmetologin nimeltä, kun olen ollut hänen asiakkaanaan.
7.5.2012 19.50
Kaisa Hänninen
Mitä isot edellä...
Kiitos Terhi taas mainiosta tekstistä!

Melko pienten lasten puheista on tunnistettavissa samankaltainen ilmiö:

Aikoinaan ensimmäisessä työpaikassani oli pieni eskarilainen, joka kulki joka iltapäivä taksilla, mutta vain harvoin aamuisin. Kun aamutaksin kuljettaja oli ilmoittanut jostakin aikataulumuutoksesta, tyttö kertoi opettajalleen, mitä "aamutaksin sakari" oli sanonut.

Lasten kohdalla taitaa vaan olla niin, että vertailupohja on aikuisia huomattavasti pienempi - jo yksi ainoa nimi-ammattiyhdistelmä riittää luomaan tällaisia mielikuvia.