Siirry sisältöön
Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

10.2.2012 13.11

Snagarilla

Vety, atomi, hotsi ja porilainen. Ja mitä niitä muita onkaan?

Ei ole tapana käydä snagarilla. Tai snägärillä, joka tosin tuntuu slangisanana vieraammalta kuin aallinen kaverinsa.

Taitaa olla aika monta vuotta siitä, kun nakkikioskien tuhteja herkkuja olen maistanut. Päällimmäisenä syynä on varmaankin se, että on baareissa riekkuminen melkein unohtunut. Kotiin palatessahan kunnon yöpala maistuisi. Ja kun vielä olen kasvissyöjä, ei nakkikioskien valikoima paljoa tarjoa. Kasvishampurilaisen tosin varmaan saisi.

Aloin nyt kuitenkin kiinnostua snägäreistä. Niiden nykyisestä elinvoimasta, paikallisista leimoista ja tietenkin nimistä. Miten näitä kioskeja eri paikkakunnilla kutsutaan, ja millaisia herkkuja missäkin on tarjolla?

Lihapiirakkaa ja makkara-perunoita ja erilaisia hampurilaisia saanee kioskista kuin kioskista. Paikallisia herkkuja ovat lappenrantalaiset vety ja atomi ja savonlinnalainen lörtsy. Sitten on hämeenlinnalainen hotsi, joka ei valtakunnallisesti taida olla yhtä tunnettu kuin vaikkapa vety ja atomi. Porilainen on nimensä mukaisesti Porista (vai mitä?), mutta koko maahan levinnyt. Riihimäellä on kuulemma riihimäkeläinen. Entäs muissa kaupungeissa? Onko omia paikallisia grilliherkkuja, ja miten ne on nimetty?

Sitten on se mystinen Möttönen. Mistähän nimi siis tulee? Ja näyttää olevan useimmiten Möttönen, vaikka toisinaan myös möttönen.

Osa grilliherkuista ja samalla niiden nimistä on matkustanut kioskeilta kauppoihin. Ainakin lörtsyjä löytää kauppojen kylmäaltaista, suolaisia ja makeita.

Minkä nimisiä ja makuisia grilliherkkuja teidän lähisnagarilta saa?      


Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa

10.2.2012 13.26
pkj
Kärkkäri
Kärkkäri eli käristemakkara on oululaisten herkkua.

http://www.oamk.fi/spotti/1/8
10.2.2012 14.41
Kuuma koira
Hämeenlinna 1950-luvulla
Hämeenlinnaan tuli ensimmäiset hot dogit olisiko ollut vuonna 1958. Kioski oli Viipurintiellä Verkatehtaan kulmassa. Meissä koululaisissa, jotka olimme lukeneet englantia jo vuoden pari, herätti hilpeyttä kojun kyltti, joka kertoi myynnissä olevan Hoddokkia.
10.2.2012 18.57
Riikka
Helsingin-aikoinani Elielinaukion taksitolpalla värjötellessä nauratti snägärin (minulle ä:llä!) listan Nakkikukkaro. Grilliherkku varmaan lohduttaa aamuyössä mukavasti, jos ei ole ns. flaksi käynyt.

Puoliso muistelee toisinaan Joensuun torigrillin Turilas-nimistä tuhtia mättöä: rasiassa ranskalaiset, kaksi jauhelihapihviä, kaksi lauantaimakkarasiivua, paistettu kananmuna ja mausteita maun mukaan. Ei jaksanut syödä loppuun.

Lahtelaiset lihansyöjät vannovat Lihamukin nimeen. Nimi kertookin olennaisen. Facebookissa on Lihamukille perustettu ihailijasivu.
17.2.2012 11.53
Keskisuomalainen
Taksari
Meillä Keski-Suomessa syödään taksaria, joka ei nimeään lukuun ottamatta taida erota muun Suomen makkaraperunoista. Joskus olen nimen alkuperää arvaillut, lieneekö lyhennelmä esimerkiksi taksimiehen annoksesta tai vastaavasta. Tarkkaa tietoa en ole löytänyt.

Mielenkiintoiselta kuulostavat myös pyllipotostaatit, joita saa kuulemma ainakin Kotkasta, Karhulan grilliltä. Pyllihän on siis luonnollisesti makkara. Eli samasta herkusta on kyse kuin edellisessä. Mutta tämä on siis kuulopuhetta...
23.2.2012 9.59
Terhi Ainiala
Kiitos tiedoista! Opin paljon uutta. Grilliherkuissa paikallisuus tuntuu olevan voimissaan.