Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

31.5.2011 10.16

Keskuksessa

Espoon keskus syrjään ja uusi nimi tilalle?

Espoon nuorisovaltuusto esittää Espoon keskuksen nimen muuttamista. Nykyinen nimi on nuorisovaltuuston mielestä ristiriitainen, koska alue ei ole Espoon keskus tai ainakaan kaupungin keskeinen osa.

Uutta nimeä nuorisovaltuusto ei ehdota. Sellainen voisi aloitteen mukaan löytyä alueen historiallisista nimistä. Vaihtoehtoisesti nimeä voisi etsiä nimikilpailun avulla.

Espoon keskus on vakiintunut alueen nimeksi 1970-luvun alussa. Kaupungin hallinnollisen keskuksen nimiksi mietittiin 1960- ja 1970-luvun taitteessa Muuralaa ja Suvelaa. Muurala ei kelvannut, koska Muuralan kylä sijaitsi keskuksesta sivummalla. Suvelaa taas vastustettiin liian maaseutumaisemana.

Kaupungin teknisen toimen johtaja Olavi Louko ei nimenvaihdosta nyt kannata. Käytännön hankaluuksia ja rahanmenoa nimen vaihtamisesta seuraisikin. Vakiintuneita nimiä ei muutoinkaan ole syytä lähteä vaihtamaan, ainakaan ilman hyvin painavia syitä.

Asuin itse 1990-luvulla Espoon keskuksessa. Tuntuihan nimi hieman epänimeltä. Espoon keskus ei ole yhtä ”nimi” kuin moni muu.

Keskeltä ja keskustasta halutaan nyt eroon. Keski-Espoon koulusta tulee Kirstin koulu. Kun koko koulussa tapahtuu rakenteellinen muutos, halutaan nimen avulla ilmentää uutta alkua. Keski-Espoon koulu on tuntunut kuulemma laitosmaiselta. Kirstin koulun nimessä on - Kirstin myötä – ehkä läheisempi ote.


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa

Ei puheenvuoroja