Siirry sisältöön
Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

19.5.2011 16.30

Monta sorttia

Sortti-asemalla ilahtuu monin tavoin.

Käytiin viemässä rojua Sortti-asemalle. Puutarhajätettä, puutavaraa, metallia ja muuta rompetta kertyi helposti peräkärryllinen. Jäi muuten vielä seuraavaksikin kerraksi, sillä viimevuotisen remontin jälkiä siivotaan yhä.

Sortti-asemilla käynti on mielihommiani. Kuinka palkitsevaa ja terapeuttista puuhaa! Puhdistaa nurkkiaan ja päästä eroon tarpeettomasta roinasta. Ja sitten Sortti-asemalla lajitella jätteet oikeille lavoille. Viskoa vanhoja laudankappaleita oikein olan takaa. Tyhjentää risu- ja oksasäkkejä risuosastoon, lehtisäkkejä lehtiosastoon. Viedä vanhat maalipurkit ja muut ongelmamömmöt paikoilleen.

Henkilökunta antaa vielä hyvänmielen lisän. Lutvia, rentoa ja asiantuntevaa porukkaa. Ei nipoteta turhasta, mutta annetaan hyvät ohjeet ja neuvot. 

Ja entäs sitten nimi! Se on mainio. Sopii hyvin suuhun ja käy käyttöön yksinäänkin: ”käytiin Sortissa”. Ilmentää paikan tarkoitusta ja luonnetta. Sortissa sortteerataan roskat oikeille paikoilleen, rennon reippaasti. 

Kuka mahtoi nimen aikoinaan keksiä? Onko tietoa? Kiitollisia terveisiä tältä ahkeralta Sortti-asiakkaalta.       


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa

20.5.2011 13.44
Kiittäjä
Sortti on jees nimi
Mukavan positiivinen blogi ja asenne. Kiitos!
20.5.2011 13.53
Vesa Heikkinen
Ruotsistahan tuo tietysti meille on tullut, kuten monet muutkin hyvät asiat :)

Tuttuja ovat varmaankin eri puolilla Suomea sellaiset lausahdukset kuin "sen sorttinen mies", "oli sitä sorttia, että".

Isossa tietosanakirjassa vuodelta 1937 (Otava) on hakusana "sortimentti". Sen sanotaan tulevan ranskasta ja tarkoittavan lajitelmaa, lajivarastoa. "Sortimenttikauppa" on kirjakauppa, josta on saatavilla eri kustantajien tuotteita.

Myös "sorttimentti" on tuttu minulle jo lapsuudestani Sallasta. Taitaa olla nykyisin vain harvoin käytössä? Enkä jaksa nyt googlettaa..