Siirry sisältöön
Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

14.2.2011 10.04

Osoitteena Bastukartsa

Voisiko virallinen kadunnimi olla slangia?

Osallistuin toissapäivänä paneelikeskusteluun, jonka aiheena oli Slangi Helsingin nimistössä. Keskustelimme Helsingin kaupungintalon Virka-galleriassa siitä, sopisiko slangi osaksi kadunnimiä.

Minä olin vastaan, samoin Helsingin nimistönsuunnittelija. Stadin Slangin jengi oli puolesta. Näkemykset eivät tiiviin ja tunnepitoisenkin keskustelun aikana tainneet lähentyä.

Kovin kiista koski sitä, voisiko uudelle kaavoitettavalle alueelle luoda slangia sisältäviä nimiä. Virallisia kadunnimiä voisivat silloin olla esimerkiksi Skönekartsa, Bastukartsa ja Duunarinkartsa. (Och samma på svenska. Men hur? Vet faktiskt inte.)

Mielestäni virallisesti luotu on slanginimi on absurdi ajatus. Se on paradoksi. Slangihan on spontaanisti kansan suussa syntynyttä kieltä. Ei slangia virallisesti luoda.

Toinen asia sitten on, jos jo olemassa olevia ja laajalti tunnettuja slanginimiä sisällytetään osaksi kaavanimistöä. Edellisessä blogimerkinnässäni mainitsema Rööperinranta on esimerkki tällaisesta. Harkitusti tällaisia nimiä voidaan virallistaa. Tarkkana sopii silloinkin olla.


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa

14.2.2011 13.23
G. Altsi
Onko duunari slangia?

Minusta se on puhekielinen sana, duunaria käytetään vähän joka puolella Suomea murteesta riippumatta.
14.2.2011 14.26
4. polven stadilainen
Ehdoton ei slanginimille
Samaa mieltä blogistin kanssa! Tällaisista nimistä seuraisi sekaannusta ja hankaluutta, kun luultavasti pitäisi selittää, että tämä on todellakin virallinen nimi eikä alueen ihmisten väännös nimelle. Se lisäisi myös nimien läpinäkymättömyyttä. - Itse en todellakaan haluaisi asua vaikkapa Skönekartsalla. Kaipaan viralliselta nimistöltä jonkinlaista neutraalisuutta ja sopivuutta niillekin, jotka eivät esim. slangia käytä tai tunne. Vanha stadin slangihan on todella suppean porukan kieltä.
15.2.2011 9.18
Antti Leino
Kysymys ei ole ihan yksinkertainen.

Ensinnäkin osa tätä kokonaisuutta on, mikä on nykyslangin asema suomen varianttina. Vaikka se on alkuaan syntynyt tiettyjen sosiaaliluokkien kielenä, nykyään se mielletään helposti jonkinlaiseksi "Helsingin murteeksi". Sikäli voisi olla perusteltua kysyä, miksi kaavaan merkittäisiin -kartsa, jos kuitenkaan ei esimerkiksi -tiä siellä, missä se tulisi murteenmukaisena muotona kyseeseen.

Toiseksi kysymystä voi laajentaa miettimällä, mikä on slangin asema ruotsin varianttina. Tällaisissa hyvin leimallisissa slanginimissä tuntuu olevan puhe nimenomaan siitä sanastosta, joka on yhteistä sekä suomeen että ruotsiin pohjautuvalle slangille. Ei ehkä ole erityisen huono asia, jos kadulla on sama nimi molemmilla virallisilla kielillä, muttei tämmöiseen toisaalta tarvinne ehdoin tahdoin pyrkiäkään.

Kolmanneksi voi sitten palata juurille ja huomauttaa, että tämä nimiin ehdolla oleva vanha slangisanasto on enimmäkseen perua siltä ajalta, jolloin slangi oli hyvää vauhtia kehittymässä itsenäiseksi kieleksi. Tätä taustaa vasten voisi ajatella, että puhutaan lainasanojen ja -nimien käytöstä paikannimissä – olkoonkin, ettei ole ihan selvää, onko lainanantajana ollut kieli kuinka itsenäinen. Näin tulkittuna Rööperinranta vertautuu aika osuvasti vaikka Jönsaksentiehen. Itse pitäisin tätä lähestymistapaa osuvimpana, ja toimintaohje on aika lailla sama kuin Terhillä: tällaista sanastoa voidaan ottaa kaavanimistöön, mutta tarkkaan harkiten.
15.2.2011 14.34
Yrittäjä
Osa ensivaikutelmaa
Osoite on näin sähköisenä aikana osa ensivaikutelmaa, jopa imagoa. Kotoa käsin työskentelevänä yrittäjänä todella toivon, etten joudu rajoittamaan tiettyjä alueita pois mahdollisten asuinpaikkojen listalta sen takia, ettei kadunnimi näytä hyvältä ja amattimaiselta nettisivuilla, CV:ssä tai käyntikortissa.