Siirry sisältöön
Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

26.1.2011 14.17

Nuoriso Stadin mestoilla

Helsingin koululaiset kirjoittivat omasta kotikaupungistaan.

Helsingin kaupungintalon Virka-galleriassa (www.virka.fi) avattiin eilen Stadin mestat -näyttely. Näyttely vie monille mestoille: himaan, pitskulle, gartsalle, skoleen, duuniin, skönelle, rantsuun. Ja bilettämäänkin.

Kandee käydä katsomassa. Tai siis tsiigamassa. Tolkun saa, vaikka ei stadilainen olisikaan. Tekstit on käännetty myös yleissuomeksi ja -ruotsiksi. Ei siis pelkkää slangia. 

Näyttely on nostalginen. Kuvissa ja teksteissä kuljetaan vuosikymmenten takaisessa Helsingissä. Nykypäivän Helsingistä sen sijaan kertovat koululaisten tuoreet kirjoitukset. Viidessä koulussa järjestettiin syksyllä 2010 kirjoituskilpailu, johon saatiin liki 450 kirjoitelmaa.

Nuorten Helsinki on moninainen, jo tuttu, mutta samalla koko ajan uutta tuova ja luova. Jännittäväkin. Ja ennen kaikkea oma. 

Mainiosti omaa muuttunutta suhdettaan Helsinkiin kuvaa mm. kilpailussa palkittu Eira Linko Viikin norssista. Käpylässä kasvaneelle keskusta näyttäytyi lapsena kovin erilaiselta kuin nykyisin. 

”Sillon ei ollu edes Kampin kauppakeskusta. Mä kuvittelin tuntevani Stadin jo aika hyvin. Oikeesti mä olin täysin kujalla. Sillon ku Kampin kauppakeskusta rakennettiin ja Tennari jäi sen ison työmaan taakse ni jonkun aikaa en ollu edes varma missä Tennari on.

Onneks aina kuitenkin oppii uutta. Mä löysin Tennarin uudestaan. Mä opin, että myös Aleksilla on kauppoja ja että Kauppatori ja Senaatintori onkin jotenki yhdistettävissä muuhun keskustaan. Aiemmin olin vaa tienny että Käpylästä pääsee sinne ykkösellä.”

Ja Tennarihan on siis Tennispalatsi. Nuorten tärkeimpiä paikkoja Helsingissä. Ehkä Kampin jälkeen. 


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa

Ei puheenvuoroja