Siirry sisältöön
Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

22.10.2010 13.03

Perunatorille

Perunatori ei ole Ranskistori. Mutta voisiko se olla?

Helsingissä Ylioppilasaukiota, sitä ylioppilastalojen viereistä aukiota, kutsutaan Perunatoriksi. Perunatori on slangia. Paikka on saanut hurjan maineen. 1960-70-luvuilla aukiolla pyöri kaikenlaista nuorisoa, hämyjä ja pilvenpolttajia ja diilereitakin. "Jos menee johonki Perunatorille, joku tulee melko varmaa kysyy, tahtooks matkan."

Mutta miksi Perunatori sitten on Perunatori? Sanotaan, että 1950-60-lukujen taitteessa aukiolla oli nakkikoju, jossa myytiin ranskalaisia perunoita. Tämä oli siihen aikaan ihan uutta Helsingissä. Muualta näitä rasvaisia herkkuja ei saanut. Kioski poistettiin, mutta nimi jäi.

Tuleeko nimi ranskiksista? Näin ainakin Heikki Paunosen Stadin mestat -kirjassa (2010) kerrotaan. Tosin on epäilty, että nimi olisi vanhempaa perua. Aukiolla olisi 1800-luvun lopulla voitu myydä perunoita.

Mitenhän tämä juttu nyt lienee? Muistaisiko tai tietäisikö joku? Ja milloin se ranskiskoju siinä aukiolla oli, milloin hävisi ja miksi?

Hauska olisi myös tietää, onko muualla Suomessa Perunatoreja. Entä mistä niiden nimet tulevat?


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa

22.10.2010 20.35
KSH
Voisihan se olla
...ranskistorikin. Myynti tosin alkoi jo 1950-luvun puolella ja aika lähellä varmaan puolta väliä, koska omat käyntini päättyivät Tölikasta pois muuttamiseen vuonna 1960 ja silloin paikka oli jo perunatori. Ranskisten myynti kylä taisi alkaa rautatieasemalla -- vai muistanko väärin? Rahaahan minulla ei moiseen turhuuteen ja hekumaan toki itsellä ollut, joten muiden ostamisia jouduin ihmettelemään.
23.10.2010 2.59
Sakari Kestinen
Mäkinkulma
Tampereella ei ole Perunatoria, mutta Keskustorilla on jo pitkään ollut Mäkinkulma – erään rasvakeitintulipalon takia suljetun pikaruokalan ansiosta.