Siirry sisältöön
Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

1.6.2010 16.39

Mie myy muotia

Mieland valmistaa vaatteita Rovaniemellä.

Mieland on nuorten suunnittelijoiden lappilainen yritys. Se satsaa uuteen ja raikkaaseen Lappi-imagoon. Vaatevalikoima on jo kansainvälisestikin huomattu. Hieno homma, ja onnea!

Yrityksen nimessä näkyy myös mie. Idässä ja Lapissa on vanhastaan sanottu mie. Mie on suomalaisten suussa kuitenkin levinnyt etelää myöten. Mie herättää monella mielikuvia aidosta, rennosta ja leppoisasta. Mie kelpaa kuvaamaan yleismaalaista. Helsinkiläinen nuorikin voi puhua itsestään mienä, jos haluaa välittää ”miemaisia” sävyjä.

Mieland on oivaltanut paikallisuuden ja myös mien myönteisen arvon. Yrityksen nettiosoitekin on lyhyesti www.mie.fi. Sivuilla on iskulauseita: ”Mie oon Lapista”, ”Mie oon landelta” ja englanniksi ”Mieland from Lapland”. Lukija toivotetaan myös tervetulleeksi Miemaahan.

Lappilaisuutta ja paikallisuutta korostavat myös mallistojen nimet. Salla-malliston tuotesarjat on nimetty Sallan kylien mukaan, joita ovat Kursu, Raatikka, Kelloselkä, Onkamo, Saija ja Morottaja. Hauskasti keksitty! Osataan sitä täälläkin. Sallan kylät maailman kartalle! Johan onkin riittävästi opiskeltu ruotsalaisia paikkakuntia Ikean luetteloista.

Miessä on voimaa. Entä sopisiko minä tai mää tai mä yrityksen nimeen?


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa

1.6.2010 21.52
Blythe
Mäländ-mallistoa odotellessa
Morottaja-hameen onnellisena omistajana voin sanoa, että mie sopii myös mulle. Itä-Helsingin tyttönä saattaisin kyllä sijoittaa myös Hertsiga-hameeseen tai Roihis-rotsiin, jos sellaisia vain olisi tarjolla.
3.6.2010 14.15
Riikka Tervonen
Mie-vaatteita myydään myös täällä Tampereella. Mää-pronominia sen sijaan ei täkäläisessä yritys- ym. nimistössä näy, varmaankaan sen laajan levikin vuoksi (ei sillä, etteikö Mie-aluekin olisi laaja). Olisiko myös niin, ettei määtä pidetä niin kauniina ja tervehenkisenä kuin mietä...

Ääkkösiä ei kuitenkaan täällä vierasteta, mistä kertoo tamperelaispuheen eräänä tunnusmerkkinä pidetyn nääs-partikkelin käyttö yritysten ja muiden julkisten tahojen nimissä: on Tampereen kaupungin omistama urheilutila Nääshalli, perhetyötä tekevä yhdistys Nääsville ry, autokorjaamo NääsFix Oy ja teekkareiden vuosittain järjestämä interaktiivinen musiikkinäytelmä NääsPeksi.
30.8.2010 14.45
Antero
Ei Mää eikä Mä mutta Kui?
Turussa toimii saman alan yritys nimeltä Kui design jolla on nimeä myöten mallistossaan saman tyyppistä paikallisuudesta ponnistavaa ajattelua.

http://www.kuidesign.com/