Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

15.3.2010 10.38

Osataan ja ollaan luovia

Opetusministeriö on pian opetus- ja kulttuuriministeriö.

Isäntäministeriömme vaihtaa nimensä. Toukokuun alusta nimenä on opetus- ja kulttuuriministeriö. Uuden nimen sanotaan kuvaavan paremmin ministeriön tehtäväkenttää. Tiedote on täällä: http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2010/03/OPM.html.

Mikäs siinä sitten. Ihan perusteltu nimenmuutos. Kulttuuriministerikin ehkä tuntee olonsa aiempaa kotoisemmaksi ministeriön käytävillä. Pitempi nimi on tosin hankalampi käytössä, mutta kaipa suut siihen taipuvat.

Ministeriön tehtävät säilyvät ennällään. Tiedotteessa muistutetaan, että ”toiminta-ajatuksensa mukaisesti ministeriö vastaa tulevaisuuden osaamis- ja luovuusperustasta”. 

Ja että mitä? Osaamis- ja luovuusperusta?

Voisimmeko tulevaisuudessa olla niin osaavia, että sanoisimme tämänkin asian selvemmin ja kikkailematta? 


Palaa otsikoihin | 7 puheenvuoroa

15.3.2010 16.06
samooja
valtionhallintoon vastuuta selkeydestä
tulevaisuuden (o&l-)perusta viittaa minusta kasvatukseen/kouluun yms. Ja siis nykysiin lapsiin ja nuoriin. Kiinnostavaa olisi kuulla se miten tuota ministeriön vastuunkantoa seurataan.

Ihan oikeesti voisi noissa valtion systeemeissä joku vastaavassa asemassa oleva ihminen (johtaja) joskus pyytää että voisko kulloinkin aiheena olevan tekstin vielä kerran kirjoittaa ihan selkeällä kielellä. Koukeroinen kieli ja tulkinnan varaiset ilmaukset kun tekevät lopultakin koko ko. paperista aika turhakkeen!
Kyllä sen selkeästikirjoittamisen pitäisi koulutetuilta virkamiehiltä onnistua - ja kun tarpeeksi harjotellaan niin luonnistuu ihan itsestään.
15.3.2010 18.49
Saman isännän toinen renki
"kulttuurin huomioiminen ministeriön nimessä"
Minä en kyllä ymmärtänyt tiedotteen seuraavaakaan virkettä, joka kuuluu näin: "Koulutuksen, tieteen ja kulttuurin merkityksen kasvaa niin taloudellisena toimintana kuin yhteiskunnan hyvinvoinnin ja sivistyksen keskeisenä tekijänä."
15.3.2010 21.26
Jukka K. Korpela
Turhaa pidentelyä ja pöhötystä
Ministeriöiden nimiä on pidennelty ja pöhötetty käyttökelvottomiksi litanioiksi. Opetusministeriön jos minkä (tai no ehkä vielä selvemmin Kotuksen) pitäisi kuitenkin ymmärtää, että nimen tehtävä on viittaaminen. Nimi yksilöi, mitä tarkoitetaan.

Nimen siis pitää ennen muuta toimia viestinnässä. Nimen ei siis pidä yrittää olla määritelmä, esitelmä, propagandaisku tai teoria.

Nimien venytyksellä saadaan aikaan lähinnä vain se, että käyttönimi ja liturgianimi eroavat toisistaan (vrt. ulkoministeriö ~ ulkoasiainministeriö, maatalousministeriö ~ maa- ja metsätalousministeriö) tai sitten nimi korvautuu lyhenteellä tyyliin LVM ja NKVD.

Kirjoituksessa kuvattu, jopa hiukan kritisoitu löpinä kuten ”toiminta-ajatuksensa mukaisesti ministeriö vastaa tulevaisuuden osaamis- ja luovuusperustasta” ei ole erillinen asia vaan saman hengen lapsi kuin teennäinen uusnimi.

Jotenkin ymmärtäisi, jos opetusministeriö olisi muutettu kulttuuriministeriöksi. (Onhan opetuskin kulttuuria, vieläpä välttämätön osa kulttuurin siirtämisessä sukupolvelta toiselle.) Ei se olisi erityisen hyvä ajatus ollut, mutta jotenkin tolkullinen. Pahempi on, jos ei osata päättää vaan kasataan nimeen ne vaihtoehdot, joiden välillä olisi pitänyt päättää.

En ihmettelisi, jos asia ei jäisi tähän vaan muutaman vuoden kuluttua meillä olisi esimerkiksi ”opetus-, kasvatus-, kulttuuri-, tiede- ja uskontoministeriö” (lyh. OKKULTUS). Voi kauhistus, siitä puuttuvat ainakin nuorisoasiat, mitä nyt tehdään?
15.3.2010 22.44
Jouni Kemppi
Luovuuden perusta on laiskuus. HTH.
15.3.2010 23.03
Kimmo
Nörtin näkökulma
Valitettavasti tiedotteen kirjoittaja näyttää luottaneen liikaa sekä tekstinkäsittelyohjelmansa oikolukuun että leikepöytään: varsinaisia kirjoitusvirheitä ei juurikaan ole, mutta ajatus katkeilee. Teksti olisikin kannattanut luetuttaa ennen julkaisua jollakin osaavalla ja luovalla työkaverilla.
16.3.2010 7.12
sanojano
Hyvä. Saamme siis jonkun vastuuseen, mikäli osaaminen ja luovuus romahtaa.
19.3.2010 16.11
Terhi Ainiala
Nimen tehtävänä ei tosiaan ole kuvata kohdettaan kaiken kattavasti, aivan kuten Jukka K. Korpela sanoi. Eiväthän tällaiset laajat kuvaukset enää edes olisi nimiä! Ennen muinoin on Haukijärveksi nimetty järvi, jossa on haukia, ainakin jonkin verran. Todennäköisesti siellä on uiskennellut muitakin kaloja, mutta ei niitä nimessä ole tarvittu.
Kiitos kaikille antoisista kommenteista tähän mennessä!