Siirry sisältöön
Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

5.2.2010 15.42

Anna Puun nimi

Artistin nimi myy. Mikä nimi myisi parhaiten?

Anna Puu kahmi Emmoja. Eilisessä Emma-gaalassa Idolsista tutuksi tullut Anna Puu sai neljä vuoden parhaan pystiä. Kiva juttu, ja onneksi olkoon, Anna! On se debyyttilevy soinut omassakin soittimessa. Tarttuvia melodioita, heleä ja sielukas ääni, persoonallisia sanoituksia.

Mutta Anna PUU? Niin, se on tietenkin taiteilijanimi.  Vähän kuin lyhentämällä syntynyt siitä oikeasta nimestä, Anna Puustjärvestä. Wikipedia sanoo, että Anna päätti itse ottaa tämän nimen levytyssopimuksen jälkeen. Tai ehkä levy-yhtiön pomot suosittelivat.

Nimi on tärkeä juttu, laulajallekin. Tai varsinkin laulajalle. Nimen pitää tarttua kuluttajien mieliin ja pysyä siellä. Sen tulee vahvistaa mielikuvaamme laulajasta. Ja olla omaleimainen ja muista erottuva ja silti sopivan trendikäs.

Arja Korisevaa komennettiin aikoinaan vaihtamaan esiintyjän nimensä. Levy-yhtiön jehut olisivat halunneet Arjalle jonkun romanttisemman taiteilijanimen, mutta Arja ei suostunut. Ja niin iski Arja tajuntoihimme ja niissä pysyy. Ehkä tämä olikin Arjan genrelle sopivin nimi.  

Anna Puu on aika onnistunut kaupallinen nimi. Siitä on rakennettu kiva nimilogokin laulajan levyn kanteen ja kotisivuille. Sellainen puuhenkinen, nostalgiaa ja raikkautta samalla kertaa. Kukkiakin siitä puusta kasvaa. Kenellä ylipäänsä voisi olla pahaa sanottavaa puista? Eikä puusta nyt ainakaan helposti vääntämällä tai kääntämällä ikäviä assosiaatioita synny. 

Ja jos Puu tuntuu oudolta ikään kuin sukunimeksi, niin onhan meillä Kallio ja Kivikin.


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa

11.2.2010 1.24
www.agricocacola.vuodatus.net
Samaa mieltä
Uusi taiteilijanimi Puu on lyhyt ja näppärä. Mediakin on ottanut sen omakseen. Jos tarkemmin alkaa miettiä tuota nimeä Koriseva, ei synny järin kauniita mielikuvia.
11.2.2010 10.31
Liisa
Koriseva taiteilija
Tulee mieleen sukulaiseni, joka on asunut vuosikymmeniä ulkomailla ja seurannut Suomen tapahtumia toiselta puolelta maapalloa. Arja Korisevan tullessa suosioon hän ei kerta kaikkiaan voinut käsittää, miten meillä voi olla artisti nimeltä Arja Koriseva, ja vieläpä hyvin myyvä sellainen.

"Koriseva, siis sellainen henkilö,joka korisee! Ei voi olla!"

Mutta ei nimi ilmeisesti naista pahenna, ainakaan suomalaisten levynostajien mielestä. :)
9.3.2010 22.04
Riikka Tervonen
Jos Anna missään vaiheessa tähtää kansainvälisille musiikkimarkkinoille, ei hänen taiteilijanimensä sinne sovikaan niin hyvin. Lapsekas englannin kielen sana /poo/ kun merkitsee jotain ihan muuta maanläheistä... Jännä juttu, että levy-yhtiön imagonrakennustiimiltä on jäänyt tämä seikka kokonaan huomioimatta.