Siirry sisältöön
Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

26.1.2010 15.50

Hennat hiiltyivät

Nimipäivän siirtäminen suututti Hennat.

Oma nimi on juhlan arvoinen! Ja nimipäivää kannattaa juhlia. Mutta entäs jos nimipäivä vaihtuu, vaikka nimi ei?

Hennat viettivät nimipäiviään tammikuun 20. päivänä, aina tähän vuoteen asti. Almanakkaan nimi oli otettu vuonna 1950. Vuoden 2010 nimipäiväuudistuksessa Hennan nimipäivää kuitenkin siirrettiin päivää aiemmaksi, tammikuun 19. päiväksi. Nyt Henna juhlii nimppareitaan samana päivänä Heikin kanssa. Tämä on luontevaa, sillä nyt kaikki Henrik-nimeen pohjautuvat nimet ovat samalla päivällä. Piispa Henrikin muistopäivää on sitä paitsi juhlittu jo 1600-luvulta lähtien juuri 19.1.

Nimipäiviä ei hevin siirretä. Joskus sellaiseen ratkaisuun kuitenkin joudutaan, kun uusia nimiä otetaan nimipäiväkalenteriin ja vanhoja palautetaan. Tällä kertaa aiemmin kalenterissa ollut Sebastian otettiin takaisin kalenteriin ja palautettiin periaatteiden mukaisesti entiselle päivälleen, tammikuun 20. päiväksi. 20.1 on myös Pyhän Sebastianin perinteinen muistopäivä. Samalla suomalainen ja suomenruotsalainen kalenteri saatiin sekä Sebastianin että Henrik-nimien kanssa yhdenmukaiseksi.

Hennat eivät suostuneetkaan aikaistamaan nimppareitaan päivällä. Almanakkatoimistoon tuli kymmeniä viestejä kimpaantuneilta Hennoilta, jotka vaativat aiempaan käytäntöön palaamista. Joku harkitsi jo nimipäivien juhlimisen lopettamista. Toisen mielestä uudistus pilasi nimipäiväpirskeet. Moni koki, että omia kansalaisoikeuksia oli loukattu, kun nimipäivää oli lupaa kysymättä siirretty. Joku uhkasi jopa oikeusasiamiehen puoleen kääntymisellä.

Oma nimi on monelle keskeinen oman minuuden ja identiteetin rakennuspuuna. Tämä tunne välittyy myös tässä nimipäiväkeskustelussa. Mitä mieltä te olette? Väheneekö oman nimen ja nimipäivän arvo, jos nimipäivä siirtyy?

Ja muuten, nimipäiväuudistus hermostutti Hennojen lisäksi ainakin yhden Heikin. Hän ei halunnut akkoja samalle nimipäivälle ja uhkasi vaihtaa nimensä Juhoksi.


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa

27.1.2010 9.14
Zuz Ziunatkoon
Voi veljet
Oman nimipäiväni siirtyminen ei liikuttaisi yhtään. Samapa se, koska niitä pikku onnitteluja satelee. Iso juhla nimppari on tuskin kenellekään...?
27.1.2010 12.40
Ulla 4.7.
En tykkäisi
Nimipäivä ei ehkä ole maailman murheista ja iloista suurin, silti sen siirtäminen kyllä harmittaisi minua. Monet nimipäivät ovat yleisempiäkin ajallisia ankkureita (esim. Nuutti ja Jaakko), mutta pienemässäkin piirissä nimipäivä voi olla esimerkiksi syy kokoontua yhteen aina tiettynä päivänä. - Lapselle nimipäivättömyys ei ole kiva juttu. Oma Assini ihmettelee, kun nimelle ei ole omaa päivää, mutta esimerkiksi Ilmattarilla on oma päivänsä. Ilmeisesti kalenterista ei hevin poisteta, mutta toisaalta sinne ei helposti pääse.
27.1.2010 13.12
Erppa
En mäkään kyllä ihan tuota reaktiota ymmärrä, vaikka voihan se tietysti olla jollekin tärkeä asia.

Tuo Heikki joutaa kyllä minusta puheidensa perusteella mainiosti Juhoksi. Tai vaikka Urpoksi.
27.1.2010 15.43
Terhi Ainiala
Nimensä saa nykyisin nimipäiväkalenteriin, jos nimen kantajia on noin 500 ja nimi valtaosin annettu ensimmäiseksi etunimeksi. Assi-nimisiä on vajaa 400, joten kovin pitkä matka nimipäiväkalenteriin ei enää ole! Totta on, että kalenterissa jo olevia nimiä ei hevin poisteta.