Siirry sisältöön
Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

12.1.2010 17.20

Omenakujalla

Jos saisit valita kotikatusi nimen, mikä se olisi?

Huonoista nimistä on puhetta piisannut. Unohdetaan ne hetkeksi ja mietitään hyviä ja kivoja nimiä. Keskitytään kadunnimiin.

Olisiko Omenakuja täydellinen kadunnimi? Tällaiseen tulokseen päätyi Kouvolan nimistöä ja kouvolalaisten mieltymyksiä tutkinut Maria Yli-Kojola. Omenakujassa kun kiteytyvät liki kaikki asukkaiden nimitoiveet: nimi on lyhyt ja selkeä, kirjoitusasultaan suomenkielinen ja sointuva eikä sisällä ä- ja ö-äänteitä tai vierasperäisiä äänteitä. Jos nimeä ei omenapuiden mukaan olisikaan annettu, voisi niin ainakin kuvitella. Ja eivätkös kaikki tykkää omenoista! Nimi voi herättää mielikuvia kukkivista omenapuista tai jopa lapsuuden kesistä ja mummon omenapiirakasta. Nimen perusosana on vielä kuja tavanomaisimpien kadun ja tien sijaan.

Asukkaiden näkemyksiä kadunnimistä on kyselty muun muassa Espoossa. Tarkemmat tiedot löytyvät täältä. Toiveet menevät usein ristiin: toinen haluaisi nimen vain olevan kaunis ja miellyttävä, toinen kertovan alueen historiasta ja merkkihenkilöistäkin. 

Mikä on sinun suosikkinimesi? Onko sellaista vielä annettu? Minkä nimisellä kadulla olisi kaikkein mukavin asua? Olisiko se Juhannusruusunkuja tai Hiljaistenmiestenlaakso? Tai lyhyemmin ja asiallisemmin Torikatu tai Jokitie? Kaatopaikantie ei taitaisi miellyttää? Kerro toiveesi minulle ja blogin lukijoille.

Voiko nimeä ajatella ilman kohdettaan? Huonosti se ainakin minulta onnistuu. Helsingissä Tehtaankatu on arvostettu osoite. Nimi sellaisenaan on kuitenkin aika karu.


Palaa otsikoihin | 10 puheenvuoroa

12.1.2010 18.39
zepa
Juicelta?
Hataralla muistilla väitän kuulleeni, että Juice olisi halunnut asua Enkelparventiellä. Loistava nimi, ja kuulostaa kyllä Juicen idealta :-)

Lappeenrannassa on esim. Linnunrata, ei sekään olisi pashempi osoite!
12.1.2010 19.32
Viides rooli
Me hirviöt
Minusta olisi mukavaa asua Riiviötiellä, se sallisi tai ainakin selittäisi pienet kiukuttelut.

Pidän myös tähtitieteen sanastosta. Koti Spiraaligalaksilla voisi olla täydellinen valinta, sillä siellä syntyy uusia tähtiä.
13.1.2010 15.34
Saara
Kas kun sattui
Muistan elävästi lapsuudesta vierailuni Omenapolulla, naapurinaan mm. Päärynäpolku. Ajattelin silloin ja ajattelen vieläkin, että olisipa ihanaa asua Omenapolulla! Mikään tähän astisista "omista" kadunnimistäni ei vedä sille vertoja. Omenapolku tuo mieleen omenapuut ja -piirakan, kesäisen mummolan, punaposkiset lapset tervehenkisine ulkoiluharrastuksineen, jopa jotain satumaista...

Ehkä en seuraavassa muutossa valitsekaan sopivaa asuntoa vaan sopivan kadunnimen? :)
13.1.2010 16.43
Terho
Mutkaton
Passeli nimi on yksinkertainen ja mutkaton, joka ei kuitenkaan sekoittuisi alueen muihin nimiin. Mainiolta tuntuu vaikkapa tuo Omenakuja.
15.1.2010 13.05
Jussi
Tässä mielestäni onnistunut kadunnimi
Joensuussa on Leukaperä niminen tie. Nimetty muinoin paikalla asuneen maineikkaan hammaslääkärin mukaan.
19.1.2010 11.06
R&S
Omenakuja
Omenakuja kuulostaa hyvässä mielessä vanhalta ja perinteiseltä nimeltä. Se luo kuvan suomalaisesta tien nimestä, eikä ole väkisin väännetty jostain muusta kielestä.

Nimet, jotka viittaavat alueen luontoon tai ympäristöön, ovat hyviä nimiä, koska ne kertovat alueesta. Esimerkiksi Lähteenkuja viittaa lähteeseen, joka voi sijaita alueella. Näin ulkopuoliset henkilöt saisivat tätä kautta hyvin tietää alueen ympäristöstä. :)
19.1.2010 11.13
reann
Mielikuvia
Omenakujasta mieleen tulee kesäinen sivukatu, jonka varrella on vanhoja kaksikerroksisia puutaloja suurine pihoineen ja aitoineen. Pihoilla on tietysti omenapuita ja portinpielissä hienot postilaatikot.
Mutta olisiko Omenakuja täydellinen nimi täällä neljän vuodenajan Suomessa? Talvella kuja näyttäisi elottomalta, sillä Omenakujasta mieleen tulee heti aurinkoinen kesäpäivä. Toisaalta nimi on ihanan ajaton ja herättää positiivisia mielikuvia.
Tällä hetkellä väsyneen ja kouluun kyllästyneen abiturientin suosikkinimi voisi olla Lomakuja. Mielikuva edes hetken kestävästä huolettomasta ja kiireettömästä elämästä houkuttelisi.. :)
24.1.2010 16.34
Jouni Kemppi
"Jos saisit valita kotikatusi nimen, mikä se olisi?"

No Kotikadullahan minä haluaisin asua.
25.1.2010 18.39
karviainen
Erilaista!
Olen aina pitänyt erilaisista ja vahvoista nimistä tavanomaisten tie-, kuja-, ja katuloppuisten sijasta. Hienoja näkemiäni nimiä ovat Kuunsirppi, Karhuntassu, Mustikanvarpu. Itse voisin asua osoitteessa Sudentassu tai Lumikonjälki.
9.3.2010 22.29
Riikka Tervonen
Vähän myöhässä, mutta kuitenkin. Oma ykköskriteerini kadunnimelle on ehdottomasti selkeys (eli samankielisen kanssakeskustelijan "täytyy" kuulla se ensilausumalta oikein esim. puhelimessa). Selkeä nimi on usein myös lyhyt - helpottaa puhumista ja kirjoittamista. Myöskään kauneus ja kodikkuus eivät olisi pahitteeksi; Omenakuja ja Kotikatu kelpaisivat minullekin. Tähänastisista osoitteistani Kalliopolku on ehdoton suosikkini.