Siirry sisältöön
Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

9.11.2009 16.03

Nimeni on Verkkokauppa

Kaikki on näemmä kaupan, ihmisen nimikin.

Yhdysvalloissa saa nuori mies pian uuden nimen. Hänestä tulee Verkkokauppa Com. Verkkokauppa on etunimi ja Com. sukunimi. Niin, sukunimeen kuuluu myös piste. Asiasta uutisoi mm. sunnuntain 8.11. Hesari.

Herttinen ja apua! Pitääkö kaiken olla tässä maailmassa mahdollista? Eikö millään ole enää mitään väliä?

Siihen on jo totuttu, että moni mainostaa vaatteissaan kansainvälisiä yrityksiä. Nimet ja logot istuvat ainakin urheiluvetimissä niin tiukasti, että muunlaisia saa hakea. Siitä olemme suostuneet maksamaankin. Nyt on suomalainen yritys maksanut työttömälle nuorukaiselle 5 000 dollaria siitä, että hän vaihtaa nimensä Verkkokauppa Comiksi.

Yhdysvalloissa nimilainsäädäntö on löysä, joten nimen vaihtaminen ei tuota ongelmia. Suomessa tämä ei sentään onnistuisi. Onneksi! Eikä minua muutenkaan huvita yhtään tällainen leikittely. Ja onko tämä oikeastaan leikkiä? Nimi on vakava asia, ja ihmisen nimi varsinkin. Se on osa identiteettiämme, sitä, miten määrittelemme itsemme ja muut meidät.

Ei nimen pitäisi olla kaupan.


Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa

9.11.2009 18.00
Jouni Kemppi
"Nimi on vakava asia, ja ihmisen nimi varsinkin. Se on osa identiteettiämme, sitä, miten määrittelemme itsemme ja muut meidät."

"Mutta mikä nimistäni minut määrittelee?" Saattaisi tuleva Verkkokauppa .com kysyä.

Tuollaisella 19-vuotiaalla saattaa olla (tod. näk. onkin) useita nimiä/nimimerkkejä ja osa niistä varmasti omaa oman kaveripiirinsä ja monella tapaa oman - kantajansa IRL persoonasta erillisen - elämänkin.

Hänelle tässä voi olla kyse aivan normaalista nimimerkin vaihtamisesta, väliäkö tuolla että nimimerkki on samalla myöskin oikea nimi.

Miksei muuten Suomessakin aikuinen voisi ihan itse päättää mihin huutoon vastaa? Miksi Valtion(TM) on nimeenkin puututtava?
10.11.2009 10.24
etunimi.sukunimi.fi
Köyhä myy mitä vain?
Tuossa on tavallaan pointtia, mutta mielestäni esim. nettinimimerkit on aika tavalla eri asia kuin se, että ottaa rahaa vastaan itselleen yrityksen nimen. Mielestäni tämä on lähellä sitä, että köyhät myyvät sisäelimiään. Käytännön elämässä esim. yksityisen ihmisen nimen pitää olla tunnistettavissa nimeksi. Jos näin ei ole, syntyy paljon epäselvyyttä, lopulta kaaosta. Hyvä, että meillä ei voi tehdä noin!
10.11.2009 13.16
Jouni Kemppi
"Tuossa on tavallaan pointtia, mutta mielestäni esim. nettinimimerkit on aika tavalla eri asia kuin se, että ottaa rahaa vastaan itselleen yrityksen nimen."

Miksi se olisi eri asia?

Nimimerkki on monelle ihmiselle yhtä olennainen osa itseä kuin oikea nimikin. Pauli Matti Juhanistakin tuli lopulta ihan virallisestikin Juice, ilmeisesti koska hän koki nimimerkkinsä enemmän omakseen kuin Pauli Matti Juhanin.

Itse asiassa nimimerkki antaa väärän kuvan, monessa tapauksessa nimimerkin sijasta olisi parempi käyttää vakiintuneempaa ja vähemmän arvolatautuneempaa lempinimi termiä.

"Mielestäni tämä on lähellä sitä, että köyhät myyvät sisäelimiään."

Jos kärjistin minä kommentissani, niin sinä jo putosit kärjistyksen reunalta ties mihin rotkoon.

En väitä etteikö nimi saattasi olla jollekulle kovinkin tärkeä osa persoonaa, muttei sitä pitäisi ottaa niin kovin vakavasti.

Ylipäätään (juuri) mitään ei pitäisi ottaa vakavasti.

Vain runous on tärkeää ja ei sekään niin kovin tärkeää ole.
11.11.2009 16.58
Terhi Ainiala
Nimet on monet
Meillä on monia lisänimiä: lempinimiä, nimimerkkejä ja haukkumanimiäkin. Jälkimmäisiä tosin harvoin käytämme itse. Nimet ovat senkin takia mukavia ja hauskoja, että niistä on moniin eri tarpeisiin ja mm. osoittamaan erilaisia identiteettjä. Varmaan on vaikea sanoa, mikä niistä meille kullekin on milloinkin tärkein.

Ehkä minkään ei pidä olla niin vakavaa, mutta minä en tykkää, että ihmisen nimi on kaupan. Ja olisi se hankalaa, jos nimen rajoja ei mitenkään määriteltäisi.
18.11.2009 14.05
etunimi.sukunimi.fi
Virallinen nimi on eri asia
Jounille: toivottavasti emme juutu juupas-eipäs-linjalle, mutta lempinimi tai -nimet ovat mielestäni aivan eri asemassa kuin virallinen nimi - olkoonkin, että lempinimi voidaan virallistaa. Tässä tapauksessa yrityksen nimi ei ollut millään tavalla lempinimi, vaan kyse oli siitä, että ihminen rahan tarpeessa vaihtaa virallisen nimensä yrityksen nimeksi. Tässä menee mielestäni selvästi raja, jossa asioita pitää ottaa vakavasti. Järjestyneessä yhteiskunnassa on oltava tietynlaiset systeemit, myös nimille. Virallinen nimi on nimi, jolla ihminen tunnistetaan ja tavoitetaan monissa tärkeissä, ehkä jopa kohtalokkaista yhteyksissä ja tilanteissa. Sellaisen nimen pitää olla tunnistettavissa ihmisen nimeksi. Odotettavissa on monenlaisia sekaannuksia, ehkä kaaostakin, jos me ihmiset voisimme nimemme kautta "virallisessa järjestelmässä" sekaantua mihin hyvänsä olioihin, ilmöihin tai toimintaan. Ja aivan oma lukunsa on se, että osa ihmisistä tekisi tämän köyhyyden takia.