Siirry sisältöön
Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

3.11.2009 16.04

Skimbaajankujalla

Istuuko slangi kadunnimiin? Pitäisikö Bastukartsa hyväksyä viralliseksi kadunnimeksi?

Olin juuri Lapin-lomalla. Rauhallista oli Muonion Jerisjärvellä: patikoidessa ei vastaan tullut kuin pari poroa. Bussimatka Jerikselle taittui Levin hiihtokeskuksen kautta. Siellä näytti olevan vilkkaampaa. Bussin ikkunasta silmiini osui kadunnimikyltti Skimbaajankuja. Tältä hirsisten lomaparatiisien reunustamalta tieltä oli lyhyt matka laskettelurinteisiin.  

Skimbaajankuja on poikkeuksellinen kadunnimi. Slangia sisältäviä kadunnimiä ei vielä juuri tavata. Moni sellaisia kuitenkin haluaisi, ainakin slangin syntysijoille Helsinkiin. Stadin Slangi ry. on esittänyt, että Kalasataman uuteen kaupunginosaan annettaisiin "slanginnettuja" kadunnimiä, kuten vaikka Bastukartsa.

Slangi on epävirallista ja puhuttua kieltä. Se ei koskaan ole ollut alueen kaikkien asukkaiden kieltä. Kadunnimet taas ovat virallisia nimiä ja kadun kaikkien asukkaiden osoitenimiä. Virallinen slangiasuinen kadunnimi on mielestäni hieman paradoksaalinen olio.

Levin Skimbaajankujan haluttaneen puhuttelevan etelästä tulevia muodikkaita turisteja. Ehkä se monen lomalaisen mielestä onkin passeli ja iskevä osoite. Paikallisia Skimbaajankujalla ei taida asua.

Helsingin Kalasatama saa slangiasuisia korttelinnimiä, kuten Stuuvari ('ahtaaja') ja Tärkkäri ('kansimies laivassa'). Ne eivät päädy kenenkään osoitteeksi mutta ovat kunnianosoituksia vanhalle slangille.


Palaa otsikoihin | 7 puheenvuoroa

4.11.2009 10.52
Citykani
Mieluummin Saunakadulta?
Olen samaa mieltä. Slangi on olemukseltaan epävirallista ja ehkä vähän kapinallista. Jos tätä nimistöä otetaan paljon "viralliseen" nimistöön, tilanne on vähän saman kuin se, että avoliittoa virallistetaan - omitaan viralliseen sellaista, joka olemukseltaan virallisen ulkopuolella ja mahdollisuus olla virallisen ulkopuolella menetetään. Luultavasti tällainen kadunnimistö aiheuttaisi myös käytössä epäselvyyttä. Mutta ehkä tuo mainitsemasi ratkaisu, jossa tulee muutamia slangiasuisia korttelinnimiä on ok. Oma kysymyksensä tietysti on, missä määrin Helsingin slangi on rinnastettavissa murteisiin ja murteellisia nimiähän kyllä annetaan. Ehkä se vanha slangi ei kuitenkaan ole niin yhteistä helsinkiläisille kuin murre muualla? Kuinkahan on?
4.11.2009 20.01
KSH
Tärkkäri?
Vai sittenkin täkkäri?
5.11.2009 11.03
Terhi Ainiala
Täkkäri!
Ups, olipa livahtanut yksi kirjain liikaa. Täkkäri tosiaan on kyseessä (kansimies laivassa).
9.11.2009 21.49
KSH
Stadin slangi
Ostapa vaikka se "Stadin slangin suursanakirja" niin näet ihan itsekin, ettei sitä slangia ole yhtenä yhtenäisenä ilmiönä ollut koskaan olemassa. Idiolekteja, korttelikieliä, koulujen sanontoja, kerhojen ja seurojen aikaansaannoksia kylläkin. Ihan samalla tavalla muuten on kaikissa murteissakin asiat. Paikalliset suuruudet, talot, kylät ja ties mitkä ovat sitä puhuntaa pitäneet yllä ja muuttaneet oman kielensä ja korvansa mukaiseksi.
11.11.2009 11.02
JL
Slangi ja slangi
Onko "skimbata" stadin slangia? Vai olisiko kyseessä pikemminkin uudempi, yleissuomalaisempi urbaanien nuorten keskuudessa levinnyt ilmaus? Veikkaan, ettei sanaa kuultu niinkään vuosisadan alkupuolella kalliolaisten duunarien suusta kuin vuosisadan loppupuolella eri puolelta maata kaupungeista skimbaamaan tulleilta nuorilta.
12.11.2009 7.59
KSH
Skimbaamaan
...lähdettiin ainakin Tölikassa jo 1940-luvun lopulla, olen muistelevinani, mutta paha on mennä arvioimaan oman muistinsa luotettavuutta...
17.11.2009 11.39
AMO
Slangisanojen iästä
voi olla vaikea sanoa mitään varmaa. Isäni, joka oli syntynyt 1901, käytti joskus leikillisesti suksista nimitystä skimbat. Olin kuulevinani siinä kaiun hänen poikavuosinaan käyttämästään slangista, koska hän muuten vierasti slangia. Hän asui poikana Sörkassa, kävi oppikoulua Ressussa, jonne talvisin kulki hiihtämällä (reitistä ei ole tarkempaa tietoa)...