Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

16.10.2009 11.33

Lapin Kultaa Lahdesta

Eduskunnassa oli penätty Lapin Kultaa pysymään Lapissa (HS 16.10.). Nimeä ei ainakaan saisi enää käyttää, jos olutta pannaan Lahdessa, kaukana tunturipuroista.

Mutta mitenkäs tämä nyt oikein on? Saako Lapin Kultaa valmistaa Lahdessa tai vaikka Raumalla? Jo vain saa, sillä nimen ei tarvitse kuvata kohdettaan eikä kertoa yhtään mitään tuotteen alkuperästä. Tavaramerkkilaki tämän sanoo. Ja jos toisin olisi, ei meillä olisi Karjala-olutta eikä monia muitakaan. 

Eduskunnassa vedottiin nimisuojaan, jonka EU on antanut mm. Lapin puikulalle. Samanlainen tulisi nyt Lapin Kullankin saada. Mutta ollaanpas tarkkana: nimiä ja tavaramerkkejä ei EU suojaa vaan nimityksiä. Suomeksi termi on ”suojattu alkuperänimitys". Tällainen suoja voidaan antaa tuotteelle, joka tuotetaan ja jalostetaan tietyllä maantieteellisellä alueella. 

Lapin Kultaa ei nyt EU pysty auttamaan. Eikä mikään muukaan estä Lapin Kultaa Lahdessa tekemästä.

Kokonaan toinen asia on sitten se, että surkeaa on Tornion panimon lakkauttaminen. Takavuosina olin viikon Tornion-reissulla. Harvoin on olut niin hyvältä maistunut, kuin se paikallinen siellä Umpparin eli Umpitunnelin terassilla.


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa

16.10.2009 19.12
Riekon jälki
Yksi ratkaisu voisi olla tämä: laajennetaan Lappi ulottumaan kehäkolmoselle saakka. Tähänhän saattaisi olla (esi)historiallis-kielitieteellisiä perusteitakin?

Ja valitaan Paavo Väyrynen tämän laajan Lapinmaan kuninkaaksi. Virallinen kieli olkoon vaikka keminmaa.

19.10.2009 20.49
Jaska C
Käyköhän Lapin Kullalle valmistuksen siirtyessä muualle, kuten Guinnessille väitetään käyneen: se katkeroituu? Sen juojat saattavat katkeroitua ainakin, jopa siinä määrin, että vaihtavat merkkiä.