Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

11.9.2009 14.41

Jätkällä on saari

Jätkä on hyvä juttu, nimeä myöten. Tämän huomasivat Helsingin kaupungin markkinoijatkin.

Helsingissä aletaan rakentaa Jätkäsaaren asuinaluetta vuonna 2010. Kaupunki markkinoi aluetta voimallisesti. ”Yleensähän kaupunki ei ole etukäteen alkanut brändätä mitään, vaan kaupunkilaiset ovat saaneet kysellä, että mitä nyt tehdään. Tällä kertaa aloitimme eri tavalla”, kertoo viestintäpäällikkö Sirkka Mäkeläinen (HS 12.8.2009).

Ja tosiaan, jo Madonnan keikalla elokuussa käyneet saivat lukea Jätkäsaaren mainoslauseita. ”Jätkällä on saari, se iso saari on”, ”Jätkällä on vetovoimaa” ja ”Jätkä - pitkä pätkä messevää merenrantaa” seisoo Jätkäsaaren kontteihin isketyissä mainoslakanoissa.

Suunnittelutoimiston sananikkareilla kävi hyvä tuuri. Jätkäsaarestahan on ilo repiä mainoslauseiden aineksia. Läheltä piti, ettei nimi olisi ollut vaikka Laivasaari. 

Saaren nimi on alun perin Busholmen ja jo keskiaikainen. Bus-alkuisiin nimiin katsotaan sisältyvän muinaisruotsin (kauppa)laivaa merkitsevä sana buza. Busholmen olisi siis ollut vanha satamapaikka.  

Suomenkielisen nimen antajat menivät 1900-luvun alussa kuitenkin vipuun. Nimen luultiin sisältävän ruotsin sanan hamnbuse eli 'satamajätkä, hampuusi'. Ja siitä alkoi Jätkäsaaren elämä.

Eikä nimi ole aluetta pahentanut. Jätkäthän ovat enimmälti hyviä jätkiä. Jätkyys on aitoa ja rehellistä, klassista ja trendikästä. Uudella Jätkäsaaren asuinalueella on menestyksen avaimet nimessään.

Saaren nimeksi olisi voinut tulla myös Mörkösaari. Vuoden 1910 kartassa näin olikin. Nimen taustaksi arveltiin silloin ruotsin sanaa buse 'mörkö'. Mörkösaaressa sitä olisi ollut brändääjille haastetta.


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa

13.9.2009 8.10
Riikka
Kiinnostava juttu, kiitos!Taipuukohan jätkä sitten lopulta vielä jäbäksi? Jäbäbrändin menestykeen saattaa vaikuttaa myös kyseisen alueen sijainti. Liekö kellään tosijätkällä varaa muuttaa noihin miljonäärineliöihin? Onneksi muuten Vasikkasaari on kaukana merellä - se tuskin olisi asuinalueena saavuttanut samanlaista suosiota... :)
14.9.2009 12.19
Salla Kraft
Tönö Rönössä
Heh, Kuopion kupeessa on kauniiden ja kalliiden talojen alue Rönön saarella. Olipa onni, että Rönö oli jo rakennettu täyteen ennen kuin brändäämisestä edes tiedettiin mitään. Siinä olisivat sitten olleet Kuopion kaupungin isät ihmeissään Tönö Rönöstä! -mainoslauseidensa kanssa... :) Rönö-nimellä on muuten pitkä historia; karttanimenä jo 1700-luvun lopulta saakka. Suomalaisen paikannimkirjan mukaan rönä merkitsee risukkoa, kosteikkoa tai kivikkoa.
25.9.2009 16.23
Saya
Saarista
Göteborgin edustalla on myös Hönö-niminen saari,jonka nimelle olen useasti hymyillyt kyseisellä kaunniilla saarella ollessani. Nimen etymologiasta en tiedä, viittaisiko kanaan vai mihin..