Siirry sisältöön
Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

18.8.2009 9.09

Kadunnimen voima

Kadunnimet kertovat myös valtarakenteista. Selvimmin tämän huomaa muistonimistä, jonkun henkilön kunniaksi annetuista nimistä.

Kadunnimet eivät ole ”vain” katujen nimiä. Ne heijastavat myös aikansa ihanteita ja valtarakenteita. Tällaisia nimiä ovat ennen kaikkea muistonimet eli jonkun henkilön muistoksi ja kunniaksi annetut nimet. Kuka siis saa nimensä kadunnimeen? Ja millaisen ja missä sijaitsevan kadun nimeen? Nämä ovat isoja ja kiihkeitäkin kysymyksiä liki kaikkialla. 

Viime viikolla järjestetyssä kansainvälisessä kaupunkinimistön tutkimuksen konferenssissa (www.kotus.fi/urbannames2009) keskusteltiin muistonimistäkin. Entisissä sosialistimaissa nimet vaihtuivat nopeastikin vallanvaihdosten myötä. Prahassa kadunnimen keskimääräinen ikä oli aiemmin vain 20 vuotta. Omaa osoitettaan saattoi elämänsä varrella joutua vaihtamaan useastikin, vaikka olisi asunut samassa talossa koko ikänsä. Aikamoinen työ ja vaiva: kylttien vaihtaminen, osoitteiden vaihtaminen, karttojen painattaminen... 

Nykyisin sosialismiin viittaavat nimet on kaupunkikuvasta poistettu. Aina ei tosin ole tarvinnut vaihtaa nimeä vaan vain selitystä. Sosialistipoliitikon mukaan nimetty katu on vuoden 1989 jälkeen selitetty vaikkapa runoilijan mukaan nimetyksi, jos sukunimi on onnekkaasti ollut sama. 

Kadunnimien vaihtaminen voi olla kohtalokasta. Nykyisessä kuntaliitosten Suomessa monia kadunnimiä on jouduttu vaihtamaan, koska samassa kunnassa ei voi olla samannimisiä katuja. Jos ambulanssi ajaa väärään paikkaan, voi käydä kovin huonosti (http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Ambulanssin+harhailu+Parikkalassa+siirtyy+syyteharkintaan/1135248570229).


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro

19.8.2009 16.28
Tuulia
Saksassa...
...nähdään samannimiset kadut hieman toisin; niitä voi olla samassa kaupungissa useitakin. Koska esimerkiksi Berliini yhditettiin monessa erässä useista kylistä 1800- ja 1900- luvuilla, on esimerkiksi Gartenstrasseja 10 kpl kuten myös Hauptstrasseja, ja Berliner Strasseja löytyy kahdeksan kpl. Kaupunginosan tietäminen on siis enemmäkin pakko kuin suositus.