Siirry sisältöön
Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

17.6.2013 9.26

Keskustakirjastolle nimi

Helsingin Töölönlahdelle nousevalle kirjastolle etsitään nimeä.

Töölönlahdelle nousee vuonna 2017 uusi kirjasto. Siitä tulee paitsi Helsingin keskustakirjasto myös maamme satavuotisen itsenäisyyden symboli. Kirjastolle haetaan nyt nimeä Helsingin Sanomien nimikilpailussa.

Arkkitehtitoimisto Alan voittoisa suunnitelma kantoi nimeä Käännös. Vaan mikä voisi tulla nimeksi itse kirjastolle? Ja peräti sellaiseksi nimeksi, josta tulisi myös arkipuheessa käytetty nimi?

En ole vielä keksinyt yhtäkään sellaista ehdotusta, jolla haluaisin osallistua nimikilpailuun. Aloin miettiä laajemmin kirjastojen nimiä. Onko kirjastoilla nimiä? Muunkinlaisia kuin ”kirjasto”, ”Paloheinän kirjasto”, ”Kallion kirjasto” tai ”Rikhardinkadun kirjasto”. En huomannut tietäväni kuin yhden. Se on Tampereen Metso. Tiedättekö te muita? Ja jos, mistä nimet ammentavat?

Metso on Tampereen pääkirjastosta laajalti tunnettu nimi. Kirjasto muistuttaa metsoa ylhäältäpäin katsottuna. Arkkitehtien, Raili ja Reima Pietilän, suunnitelma oli muuten nimeltään Soidinkuvat. Antaakohan Helsingin Käännös kipinöitä keskustakirjaston nimiehdotuksille?

Keskustakirjastolle haetaan nimeä, joka ”kuvastaa satavuotiasta Suomea”. Aikamoinen tehtävä. Kiinnostava nähdä sitten kilpailuun tulleita ehdotuksia. Millaista Suomea niissä maalataan?    


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa

17.6.2013 13.17
Tani
Linna
Tampereelta löytyy toinenkin nimellinen kirjasto, yliopiston Linna. Toivottavasti tämä Helsingin uusikin saa oikean nimen, eikä kulje vain keskustakirjastona kansan suussa.
17.6.2013 19.24
Erkki (eka)
Savonlinnan Joeli
Itä-Savo kertoi 15.3.2013, että Savonlinnan Asemantien varteen valmistuvan uuden kirjastotalon nimeksi tulee Joeli.

Kaupungin sivistyslautakunnan kulttuurijaosto oli keskustellut esitystä tehdessään eniten sellaisista nimiehdotuksista kuin Arkki, Joeli, Laikku, Liiteri, Nuotta, Ratamo, Sarani, Tapuli. Nimen tuli olla lyhyt ja omaleimainen, ja suosikeiksi nousivat Joeli ja Nuotta.

Valittu nimi viittaa tietenkin kirjailija Joel Lehtoseen. Savonlinnan uusi kirjasto on avautumassa suunnitelmien mukaan ensi syyskuussa.