Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

1.7.2009 15.44

Vanha voi olla uusi

Vanha puolue on nyt huono juttu. Vanha on kuitenkin nimessä usein hyvä juttu.

Vanhoilla puolueilla ei mene nyt hyvin. Ainakaan, jos "uusia" puolueita on uskominen. EU-vaalien jälkimainingeissa ja vaalirahoituskohun aikana vanhojen puolueiden mollaajia on piisannut. Oma puolue on näin saatettu nostaa vanhan vastakohdaksi, muutoinkin kuin iältään.

Tällaisessa poliittisessa puheessa vanhasta on tullut jähmeä, joustamaton, jopa epäluotettava. Mutta voi vanhalla toisinaan kehuskellakin. Nimenkin kannattaa usein olla ”vanha”.  

Vanha Rauma, Vanha Porvoo, Vanha Keuruu ja Vanha Raahe ovat brändejä. Niiden avulla kelpaa mainostaa matkailukohteita ja asuinalueita. Helsinkiläinenkin voi korostaa asuvansa Vanhassa Vuosaaressa tai Vanhassa Munkkiniemessä, erotuksena kaupunginosien uudemmista asuinalueista.

Vanha on kova sana yritysnimistössäkin. Vanha Apteekki, Vanha Meijeri tai ravintola Vanha Monttu haluavat kertoa paitsi historiasta myös aitoudesta ja luotettavuudesta.

Onko Wanha sitten Vanhaakin vanhempi? Ainakin moni nimeäjä luottaa tuplaveen tehoon. Meillä on muun muassa Wanha Posti, Wanha Mylly, Wanha Mestari, Wanha Walimo ja Wanha WPK. Vanhaan ikään on ehtinyt ravintola Wanha Ostarikin; itse ostari on 1960-luvun perua.

Nostalgia myy. Mutta onhan tuoreuskin kiva. Jäätelökioskilla sain Wanhan ajan uutuuden eli tervatötterön. Olisiko tässä kikkatemppu puolueillekin? Laitetaan uusi ja vanha näppärästi samaan pakettiin.

Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa

2.7.2009 18.18
helanes
Vanhanenkin
vertyisi, kun muuttaisi nimekseen Wanhanen.
7.7.2009 9.17
pikipoika
Tötteröstä
Muakin nauratti wanhan ajan tervatötteröt kun ei sellaisia ole milloinkaan wanhaan aikaan ollut. Piipunpolttajana piti tietysti kokeilla. Tervajäätelö toi mieleen toisen vanhan maun, tervapastirolit, ja siitä tuli wsi suosikkini.
7.7.2009 13.30
jätskinsyöjä
Tarkoittaako wanha jätskien yms. yhteydessä tuotteita, joissa ei ole sokeria ja rasvaa säästelty? Tunnistaako diabeetikko w-alkuisesta nimestä tötterön, jota on syytä wälttää?