Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

25.2.2011 14.37

Tyttö nimeltä Facebook

Vallankumous tulee nimiinkin.

Egyptissä valta kumottiin sosiaalisen median avulla. Tuore paikallinen isä oli tästä niin innoissaan, että antoi vastasyntyneelle tyttärelleen nimen Facebook. Asiasta kertoi ensin egyptiläinen sanomalehti Al-Ahram ja sitten mm. It-viikko. Tytön koko nimi on Facebook Jamal Ibrahim.

Facebookista on tullut Egyptin vallankumouksen symboli. Pieni Facebook-tyttö symbolisoi Facebookin valtaa. Perheen naapurien sanotaan iloinneen lapsen nimestä ja tuoneen perheelle lahjoja. Ehkä pienen läppärin ja nettiyhteyden?

Mitähän tästä lapsesta isona tulee? Ennustaako nimi elämää sananvapauden ja demokratian voimakkaana kannattajana? Vai ehkä sosiaalisen median uudistajana? Nimi varmasti painaa leimansa tyttöön niin, että hän tietää ja tuntee olevansa ainakin uuden aikakauden airut.

Aletaankohan hänestä tuttavallisesti puhua FB:nä? Tai naamakirjana arabiaksi?

Egyptissä ei taida olla nimilakia. Suomessa on, joten täällä ei sovi kokeilla samaa. Mutta jo kalenterinimien avulla voi Suomessa antaa kantansa kuulua. Kuuluisia esimerkkejä ovat Jalo Taisto ja Aina Rauha. 


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa

Ei puheenvuoroja


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången