Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

14.10.2011 16.26

Tervehdys Aini Ala-Terhiltä

Sukunimet voivat joskus sotkeutua.

Kotuksen verkkosivuilla julkistetttiin hiljan sukunimien taivutusluettelo. Tähän tuiki tarpeelliseen ohjeistoon on koottu liki 1600 sellaista sukunimeä, joiden taivutus on herättänyt kysymyksiä. Luettelosta näkee, että esimerkiksi Malmirae taipuu Malmirakeen, Melkas Melkkaan tai Melkaksen (molemmat käyvät) ja Rämet Rämeen. Ja tosiaankin Lonka-nimen genetiiviasu on suosituksen mukaan Longan.

Oman sukunimeni taivutus ei ole tuottanut hankaluuksia. Ainiala taipuu tietenkin Ainialan, Ainialalle jne. Eikä luetteloon tällaisia helppoja tapauksia ole syystä otettukaan.

Mutta siihen olen kyllä tottunut, että nimeni perusmuoto voi olla hankala. Usein nimeä saa toistaa, vallankin puhelimessa. Tavallisin virheellinen muoto on Ainila. Myös Ainala, Aniala ja Anjala ovat tuttuja. Olenkin oppinut lausumaan nimeni oikein hitaasti ja rauhallisesti.

Kerran tosin tein sen virheen, että lausuin puhelimessa nimeni sukunimi + etunimi -järjestyksessä. Sainkin sitten Aini Ala-Terhille osoitettua postia.


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa

17.10.2011 11.40
Laura Kataja
Väärin hahmotetut nimet.
Tulee mieleen muutama hupaisa väärin kuuleminen: Nimestä Ruumensaari oli vääntynyt Ruuben Saarinen, ja muuan (hra) Neitiniemi oli muuntunut neiti Niemiseksi...
17.10.2011 15.24
K. Ruohomäki
Neiti Nieminen
Kun palvelin koko lailla kauan sitten reservin aliupseerikoulussa, siellä asusteli naapurituvassa muuan oppilas Nieminen. (Armeijassa käytettiin pelkkää sukunimeä, niin ettei siellä kenenkään etunimeä oppinut.) Häneen viitattiin varusmiesten keskinäisessä seurustelussa (ei sulkeisharjoituksissa) aina kutsumanimellä "neiti Nieminen". Se oli ikään kuin hänen köllinimensä ja johtui siitä että tyyppi oli homo. Ei siitä koskaan sen kummempaa seurannut.
23.10.2011 17.19
Minna Keinänen
Ei väärin kuultua mutta kuulemasta muotoiltua:

jostain on jäänyt päähäni sellainen näyttelijä Maria Järvenhelmeen (aiemmin Maria Vähälä) liittyvä nimitarina, että hänen mummonsa nimi on (oli?) Helmi Järvi. Mummo kuulemma aloitti puhelinkeskustelut esittäytymällä Järven Helmeksi, ja Maria poimi siitä itselleen sukunimen.