Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

14.6.2010 8.49

Stadin mestat kansissa

7 500 helsinkiläistä paikkaa ja 14 500 nimeä tallessa.

Terveiset Kaisiksesta! Kaisis on yleinen Kaisaniemen slanginimi, johon sisältyy suosittu is-johdin. Nimi ei ole leimallisesti slangia ja sopii monen suuhun.

Kaisiksesta ja Kaisaniemen puistosta on kolmatta sivua pitkä artikkeli tuoreessa Heikki Paunosen hakuteoksessa Stadin mestat (http://www.edico.fi/2010_kevaan_kirjat/stadin_mestat/). Kaksiosainen Helsinki-teos ilmestyi juhlavasti Helsinki-päivänä 12.6. Kirja ei ole "vain" nimikirja, vaan sisältää historiallista ja kulttuurista tietoa helsinkiläisille tärkeistä paikoista. Kaisiksen alla kerrotaan mm. siitä, miksi Kaisaniemestä aikanaan tuli Kaisaniemi. Nimen taustallahan on alkuaan turkulainen ravintoloitsija Catharina ”Kajsa” Wahllund, joka vuonna 1827 sai oikeuden pitää puistossa kahvibuffettia ja myöhemmin perusti ravintolan.

Kaisiksen lisäksi puisto voi olla myös Kaisa, Kaisari, Kaisu, Kaisus, Kaitsu ja Kalsari. Ja myös Hirvipuisto, Jussi Mäntysen Nuori hirvi -patsaan mukaan. Tätä en muuten tiennytkään. Aina sitä oppii.

Stadin mestat on tanakka paketti nimiä ja mestoja helsinkiläisille, hesalaisille ja stadilaisille. Ja muillekin.


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa

Ei puheenvuoroja