Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

19.1.2012 15.38

Presidentinvaalit niminä

Minkälaisia sukunimiä meillä on sunnuntaina tarjolla?

Nyt puhuttavat presidentinvaalit. Niistä on jo keskusteltu paljon ja monelta kantilta, mutta kenties tällainen kevyt nimipohdinta vielä sallitaan. Tai nimileikittely pikemmin.

Toisella kierroksella vastakkain saattaa olla kaksi puustoa: Niinistö ja Haavisto. Niinipuuhan on sama kuin metsälehmus.

Voi kakkoskierroksella olla toki Sven eli kansanomaisesti Soini, Filippos eli kansanomaisesti Lippo tai eräs veure tai vöyreä isäntä. Soini-nimeen sisältyy siis skandinaavinen miehennimi Sven. Ristimänimestä Filippos tai Filippus taas on kehittynyt lukuisia kansanomaisia muunnoksia, joista Lippo on yksi. Väyrynen voi olla lähtöisin lisänimestä, sillä esim. adjektiivit veure ja vöyreä on tunnettu mm. Peräpohjolassa. Sanojen merkityksenä on 'terve, virkeä, hyvinvoipa'.

Arhinmäki, Biaudet ja Essayah saavat jäädä nyt rauhaan. Otetaan vain nimenkantajien lukumäärät esiin. Arhinmäki-nimisiä on 12, Biaudet-nimisiä 30 ja Essayah-nimisiä alle viisi. Tämän kertoi Väestörekisterikeskuksen nimipalvelu, jonka tiedot on päivätty 16.1.2012.

Nimillä ei näitä vaaleja ratkaista. Eikä sukunimistä ole taidettu mitään puhuakaan. Etunimet sen sijaan ovat tarjonneet hieman hupia, kun Paavoja on ehdokkaista kolme kahdeksasta. Ja Paavo V. huomasi leikitellä Pekalla ja pekalla eilisessä tv-keskustelussa.


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa

19.1.2012 18.43
U
Metsä ja sen puusto
"Kaksi puustoa: Niinistö ja Haavisto". Hmm.

Minä olen aina luullut, että "puusto" tarkoittaa tietyn alueen kaikkia puulajeja. Jos alueen puusto koostuu vain yhdetä lajista, sanotaan vaikka haavasta, alue olisi haavisto (tai yleisemmin haavikko) mutta voiko sanoa, että alueen puusto on haavisto? Eikö pitäisi sanoa, että alueen puusto on haapaa? Siis haapametsikköä.

Toisella kierroksella vastakkain saattaa siis olla kaksi metsikköä: Niinistö ja Haavisto.

19.1.2012 19.32
Ketä kiinnostaa
Oikeesti
Tulee ihan mieleen joku pastori joka puhui raamatun Filippuksesta ja mainitsi, että nimi tarkoittaa hevbsten ystävää. En tiedä olisiko siinä vaiheessa pitänyt ryhtyä hihittelemään zoofiliasta vai mitä.

Tuli vaan mieleen miksi kertoa jotain, minkä muutamat harvat tietävät jo ja joka ei voisi muita vähemmän kiinnostaa. Onko tämä jokin muunnelma teemasta "kun sinulla on vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta"? Eli jos tietää, tai uskoo tietävänsä, jotain sanoista, niin se pitää heti kertoa, oli sillä mitään väliä eli ei.
20.1.2012 13.43
L
Vasara ja nauloja
Hyvin sanottu, Oikeesti!!!
22.1.2012 22.40
Riikka
Kiinnostaa, oikeesti
Presidentinvaaleissa toiselle kierrokselle päässeiden selvittyä (!) olin jo rynnätä lähettämään kommenttia, että kirjoita -sto/-stö-loppuisista sukunimistä, mutta olitkin ehtinyt sen jo tehdä. Ainahan voit tietysti kertoa nimityypin taustasta tarkemminkin. :)