Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

19.8.2011 14.41

Oscar vai Kevin?

Prinssille tai prinsessalle ei kelpaa mikä tahansa nimi.

Ruotsissa innostuttiin kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin tulevasta lapsesta. Myös keskustelu kruununperillisen nimestä on alkanut. Nimestä lyödään jo vetoa.

Oscar, Ingrid ja Lovisa ovat esimerkkejä hovikelpoisista nimistä. Nimen oletetaan olevan perinteinen eli kuninkaallisessa suvussa kulkenut.

Tulevan prinssin tai prinsessan nimeämisen vaihtoehdot ovat rajallisemmat kuin monen muun pienokaisen. Victoria ja Daniel eivät taida voida selata nimipäiväkalenteria tai etunimikirjoja inspiraatiota etsiäkseen, saati että miettisivät päiväkohtaisten tähtien nimiä tai täysin uniikkeja nimiä. Käyttökelpoiseksi vaihtoehdoksi jää katsella Victorian sukupuuta.

Etunimiin liittyy toisinaan mielikuvia kantajien sosiaaliluokista. Ruotsissa esimerkiksi Jimmy, Sunny ja Jerry olivat jokin aika sitten suosittuja alempien sosiaaliluokkien nimiä. Nyttemmin Kevin ja Liam ovat tulleet näiden tilalle.

Kuninkaallisella tulee olla kuninkaallinen nimi. Kun Norjassa Mette-Maritista tuli kuninkaallinen, nousi nimen sopivuudesta pieni äläkkä. ”Byt namn, Mette-Marit!” -otsikko kertoi Expressen-lehdessä kymmenen vuotta sitten, että neljä kymmenestä norjalaisesta olisi halunnut Mette-Maritin vaihtavan nimeä. Nimeä ei pidetty sopivana tulevalle kuningattarelle vaan pikemmin kuningattaren palvelustytölle.  


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa

19.8.2011 15.59
Äteritsiputeritsipuolilautatsi
Prinsessa Blanche
Onhan noita aika villejä nimiä Vickanin suvussakin, kuten vaikkapa Blanche, joka kuulostaa meikäläisen korviin enemmän Tennessee Williamsilta kuin kuninkaalliselta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Namurin_Blanche
22.8.2011 16.05
Blythe
Vauvan nimen valinta näköjään ON tärkeää. Se ei ole yksityisasia enää ihan taviksillakaan.

Ks. kolumnia vauvan nimen aiheuttamasta nettikiusaamisesta:

http://hbl.fi/i-dag/2011-08-17/natmobbande-mammor