Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

23.10.2009 13.02

Kaupunkiin

Helsinkiläinen voi lähteä Helsinkiin, vaikka olisi jo siellä.

Asun Pohjois-Helsingissä. Kun lähden keskustaan, voin sanoa lähteväni keskustaan, Stadiin tai vaikka cityyn. Voin lähteä myös kaupungille, varsinkin jos aion hengailla ja shoppailla ja olla muutenkin urbaani. Jos matkustan bussilla, olisin ainakin takavuosina voinut sanoa kuljettajalle: ”kaupunkiin”.

Ja hassua kyllä, voin sanoa myös lähteväni Helsinkiin. Tai kertoa, kuinka Helsingissä ei niin usein tule käytyä. Koko ajan olen kuitenkin Helsingissä. Helsinki toimii näin keskikaupunkia tarkoittamassa. 

Mutta miten muissa kaupungeissa puhutaan? Lähteekö Tampereella hervantalainen Tampereelle tai Jyväskylässä keltinmäkeläinen Jyväskylään? Miten Oulussa, Joensuussa ja Vaasassa ja muualla? Kuka kertoisi?

Helsinki sopeutuu nimenä moneen. Asuin aikoinani Espoossa, mutta isälleni sekin oli samaa ”Helssinkiä”. Nimet ovat monikäyttöisiä.


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa

23.10.2009 13.34
mea
Höh
Hervantalainen lähtee kaupungille, kun se lähtee Tampereen keskustaan Hervannasta. Mutta jos se lähtee töistä Kissanmaalta, se lähtee keskustaan.

Jos se lähtee Helsinkiin, se lähtee Isolle Kirkolle.
26.10.2009 10.59
Mirva
Samaa pohtinut junissa
Minäkin olen ihmetellyt sitä, kun junien kuulutuksissa sanotaan Malmi, Pukinmäki, Oulunkylä, Käpylä, Pasila ja Helsinki. Ikään kuin lähiöt sijaitsisivat jossain muussa kaupungissa kuin Helsingissä. Helsinki, Rautatientori, voisi olla tarkempi ja rinnastuvampi kuulutus.

Samoin rajojen ylittämisestä voisi mielestäni ilmoittaa kuulutuksissa tyyliin Tikkurila, Vantaa tai Leppävaara, Espoo. Tällöin selviäisi, missä menee seutulipun ostamisen raja.

P.S. Ja nykyäänhän on muodikasta lähteä keskustan sijaan ytimeen;)
6.2.2010 12.23
Petra
Kulmille
Imatralla keskustaan menijät menevät "kulmille". Perusmuodossa keskusta on kuitenkin kaupunginosan nimen mukaan Imatrankoski, ei "kulmat".
26.9.2013 13.37
Henna
Kuopiosta
Meillä päin sanotaan keskustaan tai kaupungille, jos ollaan liikkumassa lähiöstä kaupungin keskustaan. Olen mennyt bussiin kerran ja vanhempi bussikuski kysyi minulta "ootko kylille mänössä?", eli menenkö keskustaan. Kaupungin vanhempi väestö käyttää sanaa kylä, eli sitäkin kuulee.