Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

24.2.2011 9.12

Hotakaiselle Juoksuhaudantie

Rautalammilla nimettäneen tienpätkä kunnan oman pojan kunniaksi.

Rautalammin kunta täyttää 450 vuotta. Juhlavuoden iloksi kunta suunnittelee nimeävänsä yhden teistään Juoksuhaudantieksi. Kari Hotakainen, Juoksuhaudantie-romaanin kirjoittaja, kun on Rautalammilla kasvanut ja Rautalammin lukiosta vuonna 1976 ylioppilaaksi kirjoittanut.

Vielä ei tosin ole päätöstä tehty. Kunnanhallitus käsittelee asiaa seuraavassa kokouksessaan. Tavoitteena kuitenkin on nimetä kirjaston takana kulkeva tie Juoksuhaudantieksi. Idea on saatu yhdeltä kuntalaiselta.

Savon Sanomien lukijoista 317 oli ottanut kantaa nimen sopivuuteen. 62 prosenttia vastaajista sanoi, että Juoksuhaudantie sopii kadun nimeksi, 38 prosenttia sanoi että ei.

Hotakainen itse ei tainnut osallistua äänestykseen. Vaan eiköhän hänen kantansa voi päätellä kommentistaan. Kirjailija nimittäin sanoi olevansa todella ällistynyt hankkeesta, josta ei ollut aiemmin kuullut. Onko tämä aprillia, kysyi Hotakainen.

Sitä kysyn minäkin.


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa

24.2.2011 11.44
Lueskelija
Perusteluja
Minkä takia Juoksuhaudantie Rautalammin kirjaston takana on huono - naurettava (?) - idea? Minusta idea ei ole hullumpi. Kaipaisin vähän perusteluja.
24.2.2011 12.32
Terhi Ainiala
Perusteluja
Hei,
hyvä, kiitos kysyjä. Ehkä idea ei ole huono, mutta yllättävä se on. Nimi on ikään kuin muistonimi, kunnian
osoitus kirjailijalle. Muistonimeämisen kansainvälistenkin suositusten mukaan tulisi paikkoja nimetä merkkihenkilöiden mukaan vasta aikaisintaan viiden vuoden kuluttua henkilön kuolemasta. Juoksuhaudantie ei toki ole "Kari Hotakaisen tien" kaltainen muistonimi. Siinä muistetaan näkyvästi kirjaa. Mutta muistetaanko vuosikymmenten kuluttua vielä, mihin nimi pohjautuu? Vai aletaanko miettiä, onko alueella ollut juoksuhautoja? No, ei toki ole tarpeenkaan tuntea nimen taustaa voidakseen nimeä käyttää. Mutta Juoksuhaudantie Rautalammille tai ei: Hotakaiselta itseltään olisi voinut kysyä asiasta aiemmin. Juoksuhaudantie on kuitenkin hänen romaaninsa nimi. (Vaikka ei rekisteröity tuotemerkki olekaan ;)
1.3.2011 8.55
Laura Kataja
tien ja kirjan nimi
Tuossa minusta on hassua se, että kirjan nimi Juoksuhaudantie taas taitaa viitata ihan konkreettiseen Helsingin katuun (onko tuo nyt Kannelmäkeä), alueella jossa oikeasti on rintamamiestontteja, joten tulisivat Rautalammilla välilliseksi nimenneeksi kadun Helsingin lähiökadun mukaan...