Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Terhi Ainiala. Kuva: Kotuksen arkisto.

Terhi Ainiala tutkii ja tarkkailee nimiä ja niiden käyttöä. Hän asuu
Helsingissä ja toimii suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin
yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Kotuksessa.

rss Terhi Ainiala

29.4.2010 9.05

Esko, Heli, Jouko ja muut kaverit

Järjestelmillä ja palveluilla on tuttuja nimiä.

Tutustuin hiljan siihen, kuinka EU:ssa käännetään tekstejä. Olivat suomen osastossa perustaneet viranomaisten kanssa verkoston, jotta erikoisalojen termikysymyksiin löytyisi asiantunteva vastaus. Tämä verkosto oli tuttavallisesti Esko ja virallisesti Eu-suomen säädöskäännösverkosto, tai ainakin sinne päin.

Monella muullakin järjestelmällä, systeemillä ja palvelulla on henkilönnimi. Nimi on ikään kuin lyhennesana, jonka taustalla on pitkä ja selittävä kuvaus.

Helsingin yliopiston kirjaston käyttäjät tuntevat Helkan, Arton, Lindan ja Linnean. Valtiolla on työnhakupalvelu Heli. Helsingissä voi matkan taittaa Jouko-bussilla Jouko-linjalla. Ja mitäs kaikkia näitä onkaan?

Henkilönnimen avulla totisestakin palvelusta tulee hetkessä inhimillinen. Sellainen suora ja rehti suomalainen kuin Esko tai Jouko. Tai virkeä ja iloinen kuin Heli.

Jokos jossakin olisi järjestelmä nimeltä Terhi? En löytänyt. Netissä näemmä voi sentään TerhiNetissä keskustella laihduttamisesta. Terhi Oy valmistaa veneitä, mutta nämä yritysten nimet ovat jo ihan toinen juttu.


Palaa otsikoihin | 7 puheenvuoroa

29.4.2010 10.43
Eeva
Helmikin liittyy joukkoon
Opetuspuolella taitaa olla käytössä Helmi-niminen järjestelmä oppilashallintoon sekä kodin ja koulun väliseen viestintään. Sitä en tiedä, mistä tuo nimi on saanut alkunsa.
29.4.2010 14.11
Jykä
Jyrki, Jyrki...
Mutta meillä Jyrkeilläpä on oma laulumme ja oli taannoin myös oma tv-ohjelmamme. Järjestelmät ja palvelut jätämme suosiolla loivemmille nimille.
29.4.2010 15.43
Ei Terhi mutta se toinen
Terhikki
Terhi on johdoksena Sosiaali- ja terveydenhuollon luvanvaraisten ammatinharjoittajien rekisterinä. Tämä Valviran ylläpitämä Terhikki-rekisteri tulee julkiseksi syksystä, tiemmä.
29.4.2010 17.58
Vallu
Joukoista
Ei liity aiheeseen, mutta nyt on tähän väliin siteerattava entistä matikanopettajaani, joka tiuskaisi metelöiville oppilaille: "Joukossa tyhmyys tiivistyy!" Ollen tietysti itse nimeltään. Haahaa.
29.4.2010 22.24
Harri
Terhikki löytyy kyllä
http://www.valvira.fi/tietopankki/rekisterit/terveydenhuollon_ammattihenkilot
1.5.2010 19.24
Terhi Ainiala
Ja Terhikin on jo olemassa! Kiitos tiedosta. Ja muista mainioista kommenteista.
10.5.2010 14.42
Virkku
Huipputehokas!
Kerran valpas opiskelijani ojensi minulle lehdestä leikkaamansa otsikon: "Virven toiminta huippuluokkaa". Kyse taisi olla viranomaisverkosta, mutta kyllä se silti lämmitti.