Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Suvi Syrjänen. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.


Suvi Syrjänen on työskennellyt Kotuksen verkkotoimittajana ja Kielitoimiston ohjepankin parissa. Kielenhuollon lisäksi häntä liikuttavat fonetiikka, paritanssit ja pakohuonepelit.


9.5.2017 11.51
Suvi Syrjänen

Apua mä kuivun!

Eivätkä tähän auta öljyt tai voiteet.

Tuttu sana oudossa merkityksessä kiinnitti huomioni, kun katselin erään radiokanavan podcastien parhaista paloista koostettuja videoita. Videoiden puhe oli tekstitetty, ja sanatonta toimintaa oli merkitty sulkuihin. (Handeli kuivuu), luki pätkässä, jossa radiolähetykseen soittanut Handeli-niminen vitsihahmo ei saanut mitään sanotuksi vaan nauroi niin, että henkitorvi vinkui.

Kuivuneet narsissit. Kuva: Suvi Syrjänen.


Löysin verkosta myös otsikoita saman mediatalon kahden eri radiokanavan videoille:

(Facebook-päivitys)
Hyvä spiikki. Anni kuivuu ja Jaajo yrittää laulaa. [+ video]

(videon otsikko)
Anni kuivuu totaallisesti Kiwille

(videon otsikosta)
Jone täysin irti, Marce kuivuu totaalisesti

Arvelin, että kyseessä on uusi slangi-ilmaus. Aloin selvittää, millaista ja miten yleistä käyttö on radiomaailman ulkopuolella. Hämmästyin, kun sain Googlesta muista yhteyksistä vain pari osumaa. Vuodelta 2008 ja 2002 kommentit keskustelupalstoilta:

Hyvin huomattu, kuivuin totaalisesti, kun mietin tilannetta [virnistävä emoji]

Haha toho kuivuin totaalisesti [hymyilevä emoji]

Esiintymien löytäminen oli hieman vaikeaa kuivua-verbin lukuisten muiden yhteyksien takia (kuivuva pyykki, maali, kynsilakka, kasvi, iho, elimistö jne.). Turvauduin verkon Urbaaniin sanakirjaan – ei mainintaa. Ensimmäinen vahvistus nauramismerkitykselle löytyi Wikisanakirjasta, jossa selitteeksi on merkitty ’nauraa katketakseen’. Esimerkkilauseena:

Mä kuivuin heti, kun kuulin sen.

Itkunaurua?

Nettiä pengottuani hain vielä käsiini Heikki Paunosen Stadin slangin suursanakirjan. Jahas! Esiintymiä 1970-luvulta, selitteenä tässäkin ’nauraa katketakseen’. Esimerkit:

Mitä sä kuivut?

Auttakaa mä kuivun kokoon!

Kuivua onkin siis uudelleen pintaan noussut vanha slangisana. Jonkin sortin retroslangia? Ovatkohan 2000-luvun käyttäjät ottaneet sanan käyttöön tietämättään sen vanhasta elämästä? Vai onko joukossamme pieni nostalgiaa ihannoiva ja vanhoja slangisanoja elvyttävä ryhmä?

Miten kuivuminen onkaan nyt tai aiemmassa Stadin slangissa yhdistynyt nauramiseen? Kuivahan on yleensä jotakin ikävää, ikävystyttävää, puisevaa, mehutonta, arkipäiväistä, yksitoikkoista tai mielenkiinnotonta (Kielitoimiston sanakirja). Saako kuiva vitsi kuivumaan? Vai poistuuko kehosta kuvallisesti kaikki vesi silloin, kun nauraa niin, että kyyneleet valuvat silmistä?

Like, totally

Esimerkkien perusteella erotuksena 1970-luvun kuivumiseen nykykuivuminen tuntuisi olevan hyvin kokonaisvaltaista; sitä korostetaan totaalinen-sanalla. Totaalisuus vaikuttaa liittyvän muutenkin nauramisen teemaan. Nauramisenhan voi aloittaa esimerkiksi repeämällä tai hajoamalla (totaalisesti). Joku saattaa myös tippua, tipahtaa tai pudota, koska hauskaa. Tässä käyttöä netin keskustelupalstoilta ja huumorikuvasivustolta:

(kommentti)
Huutonaurua ei helvetti totaaliputoaminen [kolme virnistävää emojia]

(kommentti)
Tsiigasin ilman ääniä – – eikä naurattanut. Laitoin volyymia hiljalleen päälle ja tipahdin totaalisesti. [naurava emoji]

(keskustelunavaus)
Repesin totaalisesti, kun mieheni osti minulle sukkia! – – naurattaa vieläkin kun muistelen tota – –

(keskustelunavaus)
Apua, hajosin totaalisesti :D

Viime tai tämän vuosituhannen slangia tuntevat kollegani eivät olleet kuulleet kuivua-verbin slangikäytöstä – eivät totaalisesta eivätkä kohtuullisesta.

Mikä juttu, kuivutaanko teidän piireissänne?


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa

9.5.2017 13.01
KHM
Kuivua
Enpä ole kuullut vielä tuota slangisanaa. Pitäisi varmaan kuunnella enemmän mainosrahotteisia radiokanavia etelästä, niin tulisi tämäkin tutummaksi.
Minulla on vielä ymmärtämättä tämä ',koska jotain'. En osaa sitä käyttää, enkä toisaalta haluakaan. Hitaasti noita uusia slangisanoja tai uusimerkityksellisiä sanoja saan otettua käyttöön.
9.5.2017 16.08
Vaskilohi
Sama
Enpä ole minäkään juuri tähän törmännyt, ja itse olisin ajatellut, että kuivuminen tarkoittaisi ”tympääntymistä”.
14.5.2017 23.17
Huuhkain
Jaa
Vai että ihan "vanha slangisana"? Mutta totta tosiaan, johan siitä taitaa olla nelisenkymmentä vuotta, kun tuo oli aktiivisen sanavaraston puolella. Kai me sitten aletaan käydä vanhoiksi jo, kuivuminen ja minä.
28.9.2017 23.00
westi
Kiitos selityksestä!
Katselin itse tällä viikolla samaisia videoita ja huomasin myös kuivua-sanan erikoisen käytön. Urbaani sanakirja ei tuntenut koko termiä, mutta onneksi Kotus pelastaa kattavalla selityksellä. Eipä ole menneet verorahat hukkaan! :)