Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.Raimo Sailas. Kuva: Kotuksen arkisto.

Raimo Sailas on valtiosihteeri. Hän on toiminut nykyisessä tehtävässään vuodesta 1995. Valtiovarainministeriössä hän aloitti jo vuonna 1971. Nivalasta kotoisin oleva Sailas pitää marjastuksesta, sienestyksestä, lukemisesta ja shakista. Hän kirjoittaisi mielellään enemmän, ellei aika kuluisi puhumiseen. Joskus hän ihmettelee, ovatko virallisteksteihinkin jo ehtineet ”eläköityminen” ja ”ongelmatiikka” kielen rappiota vai sen kehitystä.

Raimo Sailas

27.7.2009 15.33

Kesäisellä kuntakierroksella

Voidaanko karhuilla pelotella kohta melkein jokaisessa Suomen kunnassa?

Kuntia liitettiin tämän vuoden alussa yhteen kasapäin. Nimeksi valittiin keskuskunnan nimi (esim. Salo), turvauduttiin uusvanhaan ratkaisuun (vaikkapa Sastamala) tai riideltiin upouusi (kuten Länsi-Turunmaa).

Keväällä radio kertoi paperitehtaan lomauttavan Kouvolassa. Hätkähdin. Ei kai Kouvolassa paperitehtaita ole ollut! Nyt on. Kyseeessä oli Myllykosken tehdas entisessä Anjalankosken kunnassa. Saman tien Kouvola nielaisi myös Kuusankosken paperitehtaat. Taisipa samaan syssyyn mennä vielä jaalalainen Verlan tehdasmuseokin. 

Kun ajelee uutta moottoritietä Helsingistä Turkuun, huomaa olevansa yllättävän pian Salossa. Se ei johdu uudesta tiestä eikä tunneleista, vaan siitä, että uusi Salo alkaa heti Uudenmaan loputtua. Peltoa ja metsää riittää, ennenkuin vanha kunnon Salon keskusta alkaa häämöttää.

Vanhan kirjallisuuden päivät pidettiin tänä kesänä radion mukaan "Sastamalan Vammalassa". Korviin otti, vaikka historiallinen Sastamala -nimi onkin kokenut ansaitun arvon palautuksen.

Joka näille päiville matkusti pääkaupunkiseudulta junalla, havaitsi ilokseen, että juna meni yhä Toijalan eikä Akaan Toijalan aseman kautta.

Moni muukin asia on mennyt kuntaliitosten myötä uusiksi. Hämeenlinna kuuluu nyt Suomen merkittävimpien kesämökkikuntien joukkoon. Kokkola nousi tarkistamattoman tiedon mukaan Suomen johtavaksi maidontuottajaksi Kiuruveden ohitse.

En tiedä, ovatko kielentutkijat pohtineet, millä tavoin paikannimet olisi järkevää ilmaista kuntaliitosten jälkeen. Onkohan tämä edes mikään ongelma? Kuntaliitoksia on tehty ennenkin, ja uudet tavat ilmaista paikannimet ovat kyllä löytyneet ilman ohjeitakin.

Ehkäpä pientä pohdintaa silti tarvittaisiin, sillä kuntaliitokset jatkuvat. Niinpä ennen pitkää karhuilla voidaan pelotella liki jokaisessa Suomen kunnassa.

Itse olen neuvojana evääni syönyt. Aikanaan Seinäjoki houkutteli Peräseinäjokea liitokseen. Peräseinäjokiset olivat aluksi vastaan. Ehdotin seinäjokisille, että tarjoaisivat tänkynä uuden kunnan nimeksi Peräseinäjokea. Esitys ei jostain syystä ottanut tulta...


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa

1.8.2009 16.53
Villasukka
Tai jossain riideltiin niin, ettei päästy edes upouuteen, vaan tehtiin kompromissi: Mänttä-Vilppula.
3.8.2009 13.51
Terhi
Vanhan kirjallisuuden päivät on toiminut suosituksen mukaan: ilmoitetaan siis ensin uusi kunta, mutta ei unohdeta sitä alkuperäistä vanhaakaan. Vammala kun nyt on Sastamalan osa. Tarkempia ohjeita löytyy Kotuksen verkkosivuilta:
http://www.kotus.fi/index.phtml?s=2924
19.8.2009 16.35
Sirkka
Kuntien nimet käytännössä
Paikannimien ilmaisemista kuntaliitosten jälkeen on pohdittu. Esimerkiksi Kielikello 1/2009:ssä on asiasta artikkeli otsikolla "Sammatin pojasta Lohjan pojaksi? - Kuntien nimenmuutokset vuonna 2009". Hallinnollisia päätöksiä tehdessä olisi hyvä muistaa, että niihin liittyy myös nimikysymyksiä. Niihin olisi paneuduttava jo ennen päätöksentekoa.