Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Olavi Uusivirta. Kuva: Kotuksen arkisto.

Olavi Uusivirta on helsinkiläinen muusikko, lauluntekijä ja näyttelijä. Isona Olavista tulee ravustaja.Olavi Uusivirta

21.12.2009 18.59

Tekijänoikeudet kuuluvat Jumalalle

Internet on osoitus Jumalan olemassaolosta. Että on olemassa tällainen musta aukko, joka imee sisuksiinsa kaiken sen mitä me olemme tottuneet kutsumaan lisäarvoksi, ja jonka olemme kaiken lisäksi vieläpä itse tyhjästä luoneet, on osoitus Jumalan pohjattomasta viisaudesta ja ymmärryksestä vivahteiden päälle.

Ja vielä jaksetaan peräänkuuluttaa tekijänoikeuksia! Tekijänoikeudet kuuluvat Jumalalle! Jumala ottaa nyt takaisin minkä on kerran antanut. Himanen ja Torvalds ovat ymmärtäneet pelin hengen. Se henki on Pyhä Henki.

Kerjäläinen sanoi minulle Lontoossa: ”kun annat hyvää, saat hyvää, what does it cost to you? Nothing.” Yritin selittää, että juuri pyysit minulta seteliä kolikkojen sijaan, että sen se sentään maksaa, mutta olin väärässä. Tätä juuri on Pyhä Henki, josta ihminen on luotu elämään! Tätä on karman laki lisäarvosta! Avoin lähdekoodi ja hakkerietiikka!

Erkko ja Kallasvuo ovat vellit housussa, kun Wallin ei hakenutkaan heidän heittämäänsä palloa. Älkää silti menettäkö päiväunianne, Erkko ja Kallasvuo. Minä omistan teille juuri kirjoittamani näytelmän. Sen nimi on Pojat, mikä rojaht?, eikä sitä ole vielä kantaesitetty. Vaikka laki ei sitä velvoitakaan ja vaikka teos on vieläpä syntynyt työttömyyssuhteessa, merkitsin kirjailijaksi ”Jumalan Armosta NokiaSanomaWSOY”. Teos on valitettavasti julkaistu jo nollina ja ykkösinä, joten joudumme tyytymään moraalisten tekijänoikeuksien suomaan kunniaan, eli Pyhään Henkeen.

Ruotsalaiset ovat aina olleet neroja. Olihan Alfred Nobelkin ruotsalainen. Viime aikoina ruotsalaiset ovat erityisen ansiokkaalla tavalla kunnostautuneet ilman vuokraamisessa. Spotify on ruotsalainen radio, jonka kuuntelusta pitää maksaa. Vastineeksi kuuntelijalla on  mahdollisuus kuunnella mielimusiikkiaan eikä esimerkiksi Lady Gagaa. Juuri julkistetun tutkimuksen mukaan ihmiset ovat kuitenkin menneet tästä valinnan mahdollisuudesta niin hämilleen, että ovat kuunnelleet ainoastaan Lady Gagaa. Miljoonasta Spotify-soitosta Lady Gaga tienasi 112 euroa, mikä on jumalaton summa ilman vuokraamisesta.

Internet on länsimaisen kulttuurin valomerkki – Zeitgeistin ja Oswald Spenglerin haamun osoitus siitä, että nyt on aika kirjastoitua ja kivettyä sivilisaatioksi, jossa vain rakastellaan ja luetaan lehtiä. Älkäämme kuitenkaan vaipuko murheeseen, vaan juhlikaamme! Tanssikaamme länsimaisen kulttuurin haudalla! Tämä on ilon päivä! Isi, minne sinä menit? Ei mitään hätää, isi on tässä!


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa

24.12.2009 21.37
Elix
Pyhä Henki
Vähän jäi hämäräksi tuo mitä tarkoitit Pyhällä Hengellä. Muutenkin teksti oli hieman liian pitkä ja itseään toistava enkä yrityksestä huolimatta jaksanut lukea sitä loppuun asti.

Juttu olisi kuitenkin voinut olla mielenkiintoisempi (jä vähemmän Jumalaan uskovia pilkkaava) jos olisit korvannut sanan Pelin Henki, jolloin viittaus olisi kuitenkin ollut kristinuskoon ihan ilmeinen. Liian valmiiksi pureskeltu ja ristiriidaton teksti on tylsä.
31.12.2009 10.00
Gitta
Minulle tämä kolahti, kiitos siis kirjoittajalle.
19.1.2010 11.15
Totuuden Torvi
Oi Olavi, minkä teit?
Järjen kaikesta veit
Imit Lady Gagasta kaikki mehut,
siitä annamme sinulle suuret kehut!
Kun tekijänoikeuksista paasasit,
asian ytimeen upposit.
Järjen äänen ehkä kadotit,
mutta meille uusia ikkunoita avasit
17.3.2010 19.40
Nahjulia
Ytimeen on pureduttu
Juttu oli täydellinen! Lukemisen jälkeen pidin hiljaisen hetken ja mietin juuri tätä asiaa. Osuvasti kirjoitettu, niinkuin vain Olavi osaa.