Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Olavi Uusivirta. Kuva: Kotuksen arkisto.

Olavi Uusivirta on helsinkiläinen muusikko, lauluntekijä ja näyttelijä. Isona Olavista tulee ravustaja.Olavi Uusivirta

21.12.2010 22.10

Nostradamus Revisited

Nostradamuksen ennustuksia on tulkittu väärin.

Nostradamus ennustaa säkeessä C 9:73:

”Aikanaan saapuu siniturbaaninen hallitsija

ja on vallassa lyhyemmän ajan kuin Saturnuksen kierto.

Valkoturbaaninen hallitsija karkotetaan Bysanttiin (itään).

Aurinko, Mars, Merkurius lähellä Vesimiestä."

Minulla on tietoja. Koen vankeuden ja maastakarkotuksen uhalla velvollisuudekseni puhua niin totta kuin osaan. Tästä on vaiettu liian kauan. Minun lisäkseni tästä tietää vain Julian Assange (Scorpio rising!).

Siniturbaaninen hallitsija on Madonna ja valkoturbaaninen Michael Jackson. Katsokaa valokuvia, katsokaa hattuja. Jacko muutti toisen hyväksikäyttöoikeudenkäynnin jälkeen julkisuutta vältelläkseen Bahrainiin sheikki Abdullahin vieraaksi. Saturnuksen kierto on 29 vuotta, mikä tarkoittaa, että Madonnalla on kaksi vuotta aikaa Käännekohtaan.

Ongelmallinen on ainoastaan säkeen neljäs rivi.  Madgen ja Jackon merkit ovat ihan muualla kuin Vesimiehessä. Rivin merkitystä on haettava toisaalta. Nopean wikiliikittelyn perusteella näyttäisi siltä, että Nostradamus viittaa kyseisellä rivillä joko Matt Dilloniin tai Alicia Keysiin (Sun, Mars, Mercury in Aquarius).

Dillon on hämäystä, avain on jo kirjaimellisestikin Keysissä. Tässä kohtaa on tärkeää huomioida että Keys on pelkkä avain. Vastaus on hieman humoristisesti piilotettu Alicia Keysin julkaistujen levytysten alkukirjaimiin. Songs in A Minor (2001), The Diary of Alicia Keys (2003), Unplugged (2005), As I Am (2007), Remixed (ep, 2008) ja The Element of Freedom (2009) muodostavat alkukirjaimillaan sanan STUART.

Vielä alkusyksystä saattoi näyttää siltä, että Nostradamus viittaisi tällä nimenomaan Stuart Baxteriin, mutta kuten hyvin tiedetään, kärsivällisyys on Nostradamuksen tulkitsijan tärkein ominaisuus.

Ehkä hieman ilmeisestikin Nostradamus viittaa STUART:lla Skotlannin kuuluisaan Stuartin hallitsijasukuun. Suku sammui vuonna 1714, mutta vastaus löytyykin nimen etymologiasta. Suvun nimi oli alun perin Stewart, mikä puolestaan juontaa juurensa perinnölliseen titteliin ”High Steward of Scotland”, jonka mainitun suvun edustajat saivat 1100-luvulla.

Tämä titteli on nykyisin prinssi Charlesilla, eli suomalaisittain Kaarlella. Kokkolassa on Sokos Hotel Kaarle, mutta todennäköisempää on, että Nostradamus viittaa Kaarlella pikemminkin  Helsingin legendaariseen Kaarle XII –yökerhoon, eli Kalleen. Kalle taas on suosittu miestenlehti, mikä ei myöskään ole poissuljettu vaihtoehto Nostradamuksen pitelemättömän huumorintajun tuntien – ja varsinkin kun Päätalokin on jo haudan levossa.

Ja kuinka ollakaan, uusimmassa Kallessa on artikkeli Börje Mellbergistä, joka ”matkasi Skotlantiin ja esittelee alueen ’parhaat paikat’”. Etukannen mukaan Skotlannista on löytynyt ”Orkneyn orgasmimyrsky”, jonka selvittelyyn uppoudun tarkemmin ensi vuoden puolella.


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa

21.12.2010 22.50
Koskela
Olaville
Jumaa... tätä mää jo uumoilinkin. Ja piti sanomani muttei tullu mieleeni.
22.12.2010 16.21
FB
Miksei täällä voi "tykätä"? Tykkäisin sekä Olavin kirjoituksesta että Koskelan kommentista. Me like!