Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Olavi Uusivirta. Kuva: Kotuksen arkisto.

Olavi Uusivirta on helsinkiläinen muusikko, lauluntekijä ja näyttelijä. Isona Olavista tulee ravustaja.Olavi Uusivirta

28.11.2010 19.04

Magna Cum Laude Approbatur

Tutkielmani käsittelee seuraavaa keskustelua, joka käytiin hetki sitten: Freud: Alitajunta ei tunne negaatiota. Haavikko: Ei. Siis kyllä.

Esim. 1: naisen alitajunta. Nainen haluaa seksiä lastenrattaita työntävältä mieheltä. Voidaan katsoa, että lastenrattaita työntävä mies on satunnaisen seksin kannalta iso EI. Tätä eitä naisen alitajunta ei kuitenkaan tunne. Mutta miten voi ei-tuntea, jos ei itsessään on iso EI? Ei näyttäisi olevan kyllä.

Esim. 2: miehen alitajunta. Mies haluaa seksiä lesbolta. Lesbo on heteroseksin kannalta iso EI. Tätä miehen alitajunta ei hyväksy. Aivot eliminoivat ein ja viestittävät: jokainen on vähän hetero. Kysymys palautuu Haavikkoon.

Esim. 3: poliitikon alitajunta. Ydinvoima? Ei. Siis kyllä. Nato? Ei. Siis kyllä. Torkkupeitot? Enhän minä edes nuku. Siis kyllä.

Esim. 4: kollektiivinen alitajunta. Porno? Ei. Siis joskus tietenkin. 7 päivää? Hyi. Siis Jes. Persut? Ei. Siis ei. Siis kyllä.

Yhteenveto: Freud on hieman yliarvostettu. Haavikko olisi kyllä Nobelinsa ansainnut.

Summary: One has both positive and negative feelings. But it’s all about sex. And the father. One always desires what he doesn’t have. But he has everything already, doesn’t he?

Lähteet:

Paavo Haavikko: Ei. Siis kyllä. (WSOY, 2006)

Maija Vilkkumaa: Ei (Warner Music, 2003)

Freud Marx Engels & Jung: tuotanto.


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa

1.12.2010 22.27
gnuu
eiköhän
No nyt meni aivojumpan puolelle, mutta hauska niin, ja kiitos siitä. She doesn't have everything already, does she?
6.12.2010 18.57
samooja
Eximia+
Loistava! Vai pitääkö tietää mistä Haavikon kirja kertoo/on ennen kuin voi arvostella tätä.

Sarjassaan ehdottomasti vähintään Eximia Cum Laude!