Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Olavi Uusivirta. Kuva: Kotuksen arkisto.

Olavi Uusivirta on helsinkiläinen muusikko, lauluntekijä ja näyttelijä. Isona Olavista tulee ravustaja.Olavi Uusivirta

29.3.2010 1.06

Keskikyltyyrin aika

Kyltyyriä on tunnetusti kahdenlaista, korkeaa ja matalaa. Kun me kaikki kuitenkin olemme yhtä suurta keskiluokkaa, olisi korkea aika alkaa puhua myös keskikyltyyristä.
Korkean ja matalan kyltyyrin eron sanotaan olevan häilyvä. On selvää, että näin ei ole. Miten erotamme korkean matalasta? Yksi selkeä indikaattori on kritiikki. Mitä vakiintuneempi kritiikki-instituutio, sitä korkeampaa on kyltyyri. Varma osoitus kyltyyrin mataluudesta on tunnetusti banaali tähdillä arvostelu. Tämän jaottelun mukaan korkeaa kyltyyriä ovat siis kirjallisuus ja kuvataide, ja matalaa elokuva ja popmusiikki.

Vaihtoehtoinen tapa käsitellä kyltyyriä on nähdä kaikki kyltyyri keskikyltyyrinä (KK) luopumatta kuitenkaan kokonaan taiteiden keskinäisestä hierarkiasta. Ehdotan työryhmän kutsumista koolle. Asiantuntijoista koostuvan neuvoston tulisi pikimmiten päästä yhteisymmärrykseen siitä missä järjestyksessä taiteet vertikaalisella akselilla ovat.

Hierarkian kartoittamiseksi voitaisiin ottaa käyttöön perinteinen pyramidimalli, johon taiteet aseteltaisiin alaspäin leveneviin riveihin. Pyramidin ylin ja alin rivi otettaisiin pois, ja väliin jäävät rivit muodostaisivat keskikyltyyrin, joka siis kuuluisi kaikille (KKKK!). Kaikki kansalaiset sitoutuisivat maksamaan progressiivista KK-maksua, jota vastaan he saisivat määrätyn kiintiön valitsemaansa keskikyltyyriä vuodessa. Pyramidin yläpäässä sijaitsevia henkeviä taiteita saisi samalla rahalla enemmän kuin alhaisempia sanotaan nyt suoraan paskataiteita.

Koskapa näin radikaaleihin muutoksiin totuttautuminen tulisi luultavasti olemaan pitkä ja mutkikas prosessi, voitaisiin pyramidin ylin rivi vielä toistaiseksi säilyttää virallisesti korkeakyltyyrinä ja alin rivi matalana (ei-oikeana taiteena). Taiteiden sijainti pyramidissa ei olisi kiveen kirjoitettu, vaan hierarkia tarkistettaisiin määräajoin taiteen keskusneuvoston toimesta. Tavoitteena voisi olla, että vuonna 2030 kaikki kyltyyri vihdoin olisi yhtä suurta keskikyltyyriä.
                               


Luonnos kyltyyripyramidiksi v. 1.0                                  ooppera  (Mozart)

                              runous    (etup. Goethe)  

                        sinfoniamus.  tanssi (klass.bal.)  
              
                    käsitetaide   kuvataide (lähtök. video)
     
               muu teatteri (esim. kabuki) nykytanssi (hiip.)

          kaupunginteatteri    grafiikka    (Kalli- ja typografia)

    näytelmäelokuva   performanssitaide   kuvanveisto   sirkus

populaarimusiikki  ite-taide  mediataide  design   poliittinen taide

Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro

31.3.2010 13.56
Jouni Kemppi
Runoja rustaavasta (Vaikken Göötte olekaan) tuntuu ihan mukavalta se, että runous nostetaan kakkosluokkaan, noin lähelle huippua.

Mutta nyt haluaisinkin tietää mihin kategoriaan mm. visuaalinen runous (vispo) ja videorunous (vidpo) sijoittuvat? Käsitetaiteeseen? Kuvataiteeseen? Runouteen? Entäpä runonlausunta ja Poetry Slammit, onko niissä kyse runoudesta vaiko teatterista/näyttelemisestä/performanssista?

Raja niiden eri kulttuurialojenkin välillä kun on aina ollut häilyvä...

http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_poetry
http://en.wikipedia.org/wiki/Video_poetry
http://en.wikipedia.org/wiki/Poetry_slam