Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Olavi Uusivirta. Kuva: Kotuksen arkisto.

Olavi Uusivirta on helsinkiläinen muusikko, lauluntekijä ja näyttelijä. Isona Olavista tulee ravustaja.Olavi Uusivirta

25.1.2011 9.51

Eräs aamupäivä Esplanadilla

Pajunen. Minä olen pelkkä Pajunen, ja se on sentään Gallén-Kallela-Sirén. Ei helvetti.
Paljonkohan nuo härpäkkeet e:n päällä maksavat. Pajunén? Ei riitä, pitäisi olla von Pajunén tai af, mutta sitten olisin toisaalta yksi affe muiden joukossa, kuolemaksi se olisi. Odota Puppe, taisin keksiä.

-    Maistraatissa, nimenmuutosyksikkö.
-    Pajunen tässä terve, haluaisin muuttaa nimeni.
-    Jaahas. Mitäs olitte ajatellut?
-    Guggenheimia, olisin mielelläni Guggenheim.
-    Guggenheim?
-    Niin, Guggenheim.
-    Meillä on Guggenheimit juuri nyt kiven takana.
-    Kiven? (Syrjään: Puhuu varmaan Aleksiksesta, en minä näin helppoon mene!) Niin, kyllä minulle sopii myös yhdistelmänimi Stenvall-Guggenheim, kun tämä Aleksiksen juhlavuosikin on tuloillaan.
-    Anteeksi?
-    Niin, että kaikki käy.
-    Hyvä, voin asettaa selvityskomitean selvittelemään mahdollisuuksia. Mutta selvitystyö luonnollisesti maksaa.
-    Rahasta tämä ei jää kiinni, Guggenheim on Guggenheim. En halua edes kuulla loppusummaa. Voiko teiltä tilata käyntikortteja?
-    Toki, mutta vasta selvitystyön jälkeen. Kortit ovat sitten haettavissa konttoristamme Mannerheimintieltä.
-    (Syrjään: Mannerheimin tieltä? Nyt he ajattelevat Guggenheimin menevän Mannerheimin tielle!) Ei, ei, ymmärrätte väärin, tarkoitukseni ei ole himmentää Marskin auraa hänen juhlavuotenaan.
-    Marskin auraa?
-    Miten niin nauraa? Juurihan minä... (Syrjään: Varmaankin hän yrittää vihjata, että kolmaskin nimi voisi tulla kyseeseen!) Niin, siis olen toki valmis harkitsemaan myös kolmiosaista Stenvall-Mannerheim-Guggenheim –nimeä, jos sitä tarkoitatte.
-    Ehm, niin siis tuota...
-    Tarvitsette selvitysmäärärahoja? Kuules, voin kertoa, että salaattia tulee ovista ja ikkunoista. Hiekkaa on niin paljon, että housut tippuu.
-    Ehm, tuota...
-    Voitteko kuitenkin ensi hätään levittää sanaa, että siellä ja siellä, sen ja sen kadun varrella asuu kohta eräs Guggenheim?
-    Toki.
-    Kiitos ja kuulemiin.

Sehän meni putkeen. Ajatella että täällä on vielä Korhosia ja Virtasia ja ties mitä Pa… …niin minähän olen vielä hetken aikaa Pajunen. Jumala tietää, että se ei riitä.


Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa

25.1.2011 12.15
A.R.
ei mikä tahansa heim
Lieneekö taustalla ajatus, että kun hintavan selvitystyön takuumiehenä häärisi Helsingin oma Guggenheim, niin saatavuustakuu olisi jo lähes varmaa? Ja jos ei sitten olisikaan, niin voisimmehan aina perustaa J.I. Guggenheimin museon.

Vai onko niin, ettei yhden -heimin palvonta ole tasapuolista saatikka globaalia? (Kun se leffakaan ei ole vielä päässyt kansainväliseen levitykseen…)
30.1.2011 19.38
Ville E.
Muuten ihan hyvä, mutta...
Gallen-Kallelassa ei ole aksenttia, ainoastaan Sirénissä.
1.2.2011 0.45
Olavi Uusivirta
Totta turiset
Huomasin juuri itsekin. Käsittämätöntä. Vain hullu luopuu aksentista omatoimisesti, kuten teki eräs Axel Waldemar vuonna 07.
18.2.2011 14.17
qwerty123
Hah
hehe