Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Laura Niemi Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Laura Niemi
 on toiminut kielenhuoltajana ja kouluttajana Kotuksessa. Hän on kiinnostunut paitsi kielenhuollosta myös puhutusta kielestä ja vuorovaikutuksesta. Iltaisin hän mieluiten neuloo.


rss

13.11.2013 16.25

Neuloosin pauloissa

Laura Niemi

Neuleet lämmittävät ja uudissanat piristävät pimeässä marraskuussa.

Olen näin talven tullen innostunut jälleen neulomisesta. Töiden jälkeen on mukavaa rauhoittua, lösähtää sohvalle, viuhuttaa silmukoita puikoilla ja väkertää villapaitoja, pipoja ja kaulahuiveja talven pakkaspäivien varalle. Neuleohjeita etsiessäni olen törmännyt useassa käsityöblogissa sanaan neuloosi.

Kotuksen sanatietokantaan sana on kirjattu ensimmäisen kerran vuonna 2011, eli se on melko tuore. Sanaa on käsitelty ainakin Hyvä Terveys -lehden numerossa 4/2011, jossa siitä kirjoitetaan seuraavasti: ”Neuloosi on tämän syksyn juttu: ihanan hidasta, ekologista, mieltä hoitavaa käsillä tekemistä. Siis intohimoista neulomista!” Neuloosi on ollut myös Olivia-lehden uudissanapalstan aiheena lokakuussa 2012.

Sana on todennäköisesti kontaminaatio, eli se on yhdistetty sanoista neuloa ja neuroosi. Neuroosilla viitataan psyykkiseen häiriötilaan eikä se herätä positiivisia mielikuvia. Neuloosia sen sijaan käytetään positiivisessa merkityksessä: ”Ihana neuloosi!”

Toisaalta sitä voidaan käyttää ironiseen sävyyn: esimerkiksi eräälle käsityöblogille on annettu nimeksi Diagnoosina vakava neuloosi. Ironisesti sana esiintyy myös Pakkoneuloosi-nimisessä Facebook-ryhmässä. Ryhmän sivulla pakkoneuloosi määritellään neulomisvimmaksi, joka aiheuttaa lähes katkeamatonta neulomista eri vuorokauden aikoina ja missä tahansa.

Todellisuudessa runsas neulominen ei liene kovin vahingollista ihmiselle eikä myöskään häiriötila, joka pitäisi korjata; korkeintaan se saattaa hieman rasittaa sormien niveliä tai aiheuttaa hartiajumeja.

Neuloosi on mielestäni varsin käyttökelpoinen uudissana. Se kuvaa hyvin sitä tunnetta, kun mielen täyttää voimakas sisäinen tarve neuloa niin, että päivittäiset kotityöt jäävät tekemättä, puhelimeen ei tule vastattua ja nukkumaanmenokin viivästyy. Kaikki muu tekeminen tuntuu turhalta ajanhukalta. 

Neulomishinkua kuvaa hyvin erään blogin esittelyteksti, jossa kirjoittaja kertoo tykkäävänsä ”siitä, että ihmiset on armeliaita itselleen ja antavat vaikka kodin vähän repsottaa, jotta sais vähän neuloa ja nauttia elämästä”.

Jonkin verran näkyy käytettävän myös virkkoosia ja virkkuloosia, jotka liittyvät virkkaukseen. Lisäksi näin muutamalla sivulla sanan purkoosi. Mietin, mitähän sillä tarkoitetaan, valmiin tai pitkälle edenneen käsityön purkaminen kun ei ainakaan minun mielestäni ole mitenkään mukavaa. 

Ehkäpä purkoosilla tarkoitetaan pakonomaista tarvetta purkaa työ vaikkapa yksittäisen löysän silmukan vuoksi. Pieni epätasaisuus pistää omaan silmään ja harmittaa, vaikka kukaan muu ei huomaisi sitä.

Näin kieli-ihmisenä on sanottava, että tulevaan talveeni ei tuo lämpöä pelkästään itse neulottu alpakkavillatakki. Yhtä lailla mieltäni lämmittää se, kun kielenkäyttäjät käyttävät kieltä monipuolisesti, hyödyntävät sen rakenteita uusien ilmausten keksimisessä ja leikittelevät sillä.


Palaa otsikoihin | 9 puheenvuoroa

15.11.2013 10.38
Neuloositon naisihminen
Neuloa ja psykoosi
Hauska juttu ja oiva sana! Itselle tuli mieleen, että toisena sanana voisi olla myös psykoosi, todellisuudentajun vakava häiriintyminen. Neuloosi tuntuu välillä ottavan toiset valtaansa äkillisesti, neuroosi taas on ennemminkin pitkäkestoinen. Ehkäpä näitä on molempia liikenteessä!
15.11.2013 17.11
Nn
Neuloosi
Eikös neuloosi olekaan se kipeä ranne, joka liiasta neulomisesta seuraa? Näinkin olen kuullut.
16.11.2013 3.23
...
Liikaa selitystä!
Bisquithan on tuollaisten uudissanojen kehittämisen lyömätön mestari.
Eikä noita sanoja kannata selittää puhki, vaan jättää ne hauskoiksi heitoiksi.
16.11.2013 21.39
Outi
Ompelo ja purkelo
Onpahan tuo, onpahan tuo, ompeloo ja purkeloo, sanoi emäntä miniästään. Hokema on kiertänyt suvussani, eikä varmasti ole tuntematon muillekaan. Tästähän saa näppärästi purkelon, eli tekeleen, jonka kohtaloksi koituu purkaminen. Tutttua puuhaa kaikille käsityöihmisille.
18.11.2013 19.29
Neuloosiin sairastunut
Purkoosi
Näillä käsityösivuilla on annettu selitys myös purkoosista, jos illallta neuloessa ottaa samalla liikaa viiniä, niin aamulla on sitten edessä purkoosi :D
26.11.2013 12.50
Innokas neuloja
Neuloosi! Onpa erinomainen sana!
On hauska, miten suomen kielessä voi näin sanoja taivutella ja käyttää yhtä sanaa, joka tarkoittaakin isompaa kokonaisuutta. Neuloosi tuo kyllä mieleen neuroosin ja sopii mainiosti kuvailemaan neulomisriippuvuutta. Sitä vaan mietin, että tarvitseeko se oikeasti virallisen määritelmän kotuksen sivuilla. En itse ole koskaan kuullut tästä sanasta ja tuntuu, että sitä käytetään suhteellisen harvoin. Silloin kun käytetään, kyseessä on varmaan lähinnä vitsi.

Neuloosi ei ole mielestäni hirveän vakavaa ;)… Hyvä vaan, kun ihmiset innostuu välillä liikaakin tekemään itse omilla käsillään. Nykyään, kun niin harvoin on sille aikaa.
30.11.2013 19.55
Tätsykkäope
Oispa aina neulontai
Neuloosi sopii hyvin taudinkuvaksi pimenevinä syysiltoina kun lankakaupat alkavat vetää vaststamattomasti puoleensa ja nojatuoli samalla kutsuu seuraansa lenkkipolkua voimakkaammin. Neuloessa ajatus alkaa ainakin itselläni kulkea ja uusia ideoita, muitakin kuin käsitöihin liittyviä, alkaa tulvia mieleen. Neuloosi vaikuttaakin iskevän usein niihin ihmisiin, jotka tarvitsevat käsillä tekemistä ajattelunsa tueksi. Aikaa vain saisi olla intohimoiselle neulojalle enemmän käytössä. Toivoisinkin tuohon perjantain ja lauantain välimaastoon uutta viikonpäivää jonka sitten voisi viettää kaikessa rauhassa neuloen ja samalla mietiskellen.
3.12.2013 19.04
H
Uudissanoja
Neuloosi- yhdistelmäsana toi mieleeni suomalaiset uudissanat, joissa englanninkielisistä sanoista on tehty verbejä johtimien avulla. Puhumme muun muassa googlettamisesta, tuunaamisesta, feisbuukkaamisesta, downshiftaamisesta, treenaamisesta, bloggaamisesta ja karpaamisesta. Osalle englanninkielisistä termeistä on kuitenkin keksitty myös suomenkielisiä vastineita. Downshiftaamisen sijasta saatetaan puhua elämän leppoistamisesta ja feisbuukkaamisen sijaan naamakirjailusta. Ehkäpä tämä on merkki englannin kielen vallan vastustamisesta ja suomen kielen vaalimisesta.
4.12.2013 8.45
Paula ja Ida
Uudissanat kunniaan
Mielestämme neulominen kylminä talvipäivinä on erittäin mukava harrastus, etenkin takkatulen ääressä. Myös kesäisin tämä harrastus on hyvää ajanvietettä.
Neuloosi on hyvin oiva sana kuvaamaan neulomisen tuomaa tunnetta. Siihen tulee äkkiä pakkomielle, kuten selitit tekstissäsi. Uudissanat ovat mukavaa vaihtelua kieleen, ja auttavat käyttämään kieltä monipuolisesti. Ne myös saavat kielen kuulostamaan soljuvammalta joissakin tapauksissa.
Hyvää joulun odotusta neuleiden parissa!