Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Laura Niemi Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Laura Niemi
 on toiminut kielenhuoltajana ja kouluttajana Kotuksessa. Hän on kiinnostunut paitsi kielenhuollosta myös puhutusta kielestä ja vuorovaikutuksesta. Iltaisin hän mieluiten neuloo.


rss

24.3.2014 15.48

Väistyvät välimerkit

Laura Niemi ja Elli-Noora Virkkunen

Häviävätkö pisteet ja muut välimerkit Facebookista?

Olemme molemmat huomanneet, että Facebookin tilapäivityksissä ja kommenteissa käytetään koko ajan harvemmin virkkeenloppuisia pisteitä ja muita välimerkkejä. Välimerkit voivat jäädä uupumaan esimerkiksi tähän tapaan:

5 työpäivän päästä alkais kesäloma [päivitys]
mmm… gojimarja-banaanismoothieta [päivitys]
saiko Rekku-koira nyt tyttöystävän [kommentti]
Vietetään äiti-tytärpäivää shoppailun ja kahvittelun merkeissä, kun mies lähti kalastamaan veljensä kanssa [päivitys]

Välimerkit voivat siis jäädä pois jopa sellaisissa useasta lauseesta koostuvissa virkkeissä, joiden lopussa piste tuntuisi luontevalta.

Aloimme miettimään, mistä tällainen välimerkkien puuttuminen johtuu ja mitä sillä halutaan viestittää.

Ensinnäkin pisteen pois jättäminen luo vaikutelman, että päivitys on pikemminkin keskustelunavaus kuin kuulumisten selostus. Tältä vaikuttaa esimerkiksi päivitys Mullakin on nyt iPhone, joka muuten kirvoitti kommentin No onks hyvä, joka esiintyi niin ikään ilman välimerkkiä.

Toisaalta välimerkin puuttuminen jollakin tavalla keventää viestiä. Esimerkiksi päivityksessä Ihana loma takana, nyt paluu arkeen pisteettömyys luo tulkinnan, että kirjoittaja ei suhtaudu arkeen palaamiseen negatiivisesti vaan pikemminkin neutraalisti – tai jopa positiivisesti. 

Sen sijaan esimerkiksi kolmen pisteen kanssa viestistä voisi syntyä alakuloinen vaikutelma: Ihana loma takana, nyt paluu arkeen…

Joskus välimerkittömyys luo tulkintaa ironiasta. Esimerkiksi kommentti hahaha ilman huutomerkkiä tai hymiötä voi viestiä, että kommentoijan mielestä päivitys ei ollut todellisuudessa erityisen hauska.

Toisaalta hahaha voi tarkoittaa, että kommentoija pitää kommentoitavaa asiaa hauskana mutta samalla ottaa siihen ikään kuin etäisyyttä. Jos kommentin perässä olisi vaikkapa huutomerkki, tulkinta olisi aivan erilainen: hahaha!

Välimerkkien pois jättäminen voi olla myös tyylikeino. Esimerkiksi kommentissa Super food äiä vaikuttaa olevan lauseenloppuisen välimerkittömyyden lisäksi muitakin tietoisia oikeinkirjoitussääntöjen vastaisia ratkaisuja. Valinnoilla tavoitellaan ehkä tekstiin tietynlaista sävyä, jolla luodaan omaa tyyliä tai samastutaan samalla tavalla kirjoittaviin kanssafacebookkaajiin. 

Kielellä leikittely voi ulottua myös välimerkkeihin. Pisteen ja muiden välimerkkien puuttuminen lauseen lopusta vaikuttaa siihen, miten kommentti tai päivitys luetaan ääneen. 

Pisteen puuttuminen herättää mielikuvan siitä, että puhuttuna kommentti lausuttaisiin lakonisella äänensävyllä ja tasaisella intonaatiolla. Eri välimerkit kun ohjaavat lausumisen äänenpainoja. Millainen tulkinta muodostuu esimerkiksi seuraavasta kommentista ilman virkkeenloppuista välimerkkiä? Entä millainen se olisi välimerkin kanssa?

Villeäkin naurattaa niin et meinaa naama revetä

Välimerkin puuttumiseen voivat vaikuttaa myös tekniset seikat, esimerkiksi hashtagien eli aihetunnisteiden käyttö. Kirjoittaja saattaa ajatella, että välimerkkejä ei voi lisätä tunnisteen perään, jolloin päivityksestä tulee välimerkitön aihetunnisteiden jono:

#protskut #naamaan #jeah #salille #mars #hyvää #sunnuntaiaamua

Nopeassa chat-viestittelyssä on usein tapana, ettei välimerkkejä juurikaan käytetä. On mahdollista, että lauseenloppuisten pisteiden pois jättäminen on siirtynyt yksityisviesteistä myös yleisesti jaettaviin päivityksiin ja kommentteihin. Eritoten pidemmät, keskustelunomaiset kommenttiketjut lähenevät muodoltaan chat-viestittelyä, etenkin jos kommentit ovat lyhyitä.

messis, kenel on auto
eiku mennää mielummin junal
joo, mä en ainakaan haluu ajaa
lentsikkakaa ei o mikää mahottomuus

Myös hymiöt ovat saattaneet vaikuttaa siihen, että monet Facebook-päivitykset eivät pääty enää välimerkkiin. Hymiöillä on nimittäin jo kauan korvattu virkkeenloppuisia pisteitä ja huutomerkkejä. Onko lopulta käynyt niin, että piste putoaa pois myös silloin kun hymiökin loistaa poissaolollaan

LAURA NIEMI & ELLI-NOORA VIRKKUNEN


Palaa otsikoihin | 6 puheenvuoroa

24.3.2014 16.57
Iiro
Niin, siis mikä on Kielitoimiston kanta tällaiseen välimerkittömyyteen? Jos se on myönteinen, koskeeko se kaikkea kirjoittamista kaikissa konteksteissa? Vai katsellaanko ja odotellaan, mitä chat-kansa tahtoo?
25.3.2014 10.24
Jaakko P
koskee lähinnä chattiä
Minun aktiivisessa facebook-ystäväpiirissäni välimerkkejä käytetään kyllä 90-prosenttisesti. Osittain se selittyy keski-ikäisten ja akateemisesti koulutettujen suurella määrällä, mutta kyllä nuorisokin käyttää toisinaan välimerkkejä aika paljon ihan luontevasti. Välimerkittömyys koskee lähinnä lyhyitä chat-viestejä, ja sellaisia päivityksiä, jotka toimivat käytännössä chatin avauksina. Yksi välimerkittömyyden viesti voikin olla, että päivitys on tarkoitettu avaukseksi nopeaan, lyhytaikaiseen, puhekielenomaiseen keskusteluun - eikä päiviä kestävään monipolviseen filosofointiin, jota myös joissain päivityksissä esiintyy.
26.3.2014 22.19
Urpu
Iiron kysymys oli hyvä. Arvelen tosin, ettei Kielitoimiston kanta voi olla mitään muuta kuin myönteinen.
29.3.2014 11.56
Utu
Eikö pisteen puuttuminen lopusta ole korvautunut lähetä tai julkaise käskyllä? Onhan facebook viesttintä muutenkin useinmiten pikaviestintää.
2.4.2014 9.53
Et punctum
Piste on entistä tärkeämpi
Juuri pikaviesteissä piste on tärkeä. Se kertoo, että virke loppuu eikä jatku seuraavassa viestissä. Kun näen viestin, jossa ei ole lopussa isoa välimerkkiä, oletan, että se on voinut vahingossa lähteä keskeneräisenä.

On vähän huvittavaa, että pisteettömyydelle keksitään syvällisiä selityksiä ja perusteluja, vaikka se on vain huolimattomuutta – tai johtuu siitä, että kirjoittaja vahingossa klikkasi Lähetä-painiketta, painoi Enter-näppäintä tai huitaisi sormellaan väärään
11.4.2014 0.28
60-luvulla opetettu besserwisseri
Päivämäärä
Minusta pisteen putoaminen pois päivämäärien kirjoittamisessa on tosi vakavaa. Esimerkki: Konsertti 10.4
Tästä ei paljon puhuta, miksi?