Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

6.8.2012 19.00

Yksinoikeudella?

Lontoon olympialaisissa ei kannata pyrkiä katsomoon sitruunasoodaa mainostava t-paita päällään. Ja kannattaa katsoa, ettei tule piirrellyksi kengänkärjellä olympiarenkaita rantahiekkaan.

Lontoon olympiakisoista on kuultu monenlaisia mielenkiintoisia uutisia. Yksi ällistyttävimmistä on se, että sponsorit katsovat oikeudekseen puuttua tavallisten ihmisten elämänmenoon. Paikallisen alkuasukkaan ei pidä luulla, että hänen Olympia Pubinsa voisi toimia niin kuin ennenkin. Saattaa tulla sponsoripoliisi poliisivaltuuksineen suojaamaan sponsorin yksinoikeutta.

Mihin kaikkeen voi saada ns. yksinoikeuden? Jos sponsoroin Nykysuomen sanakirjan uuden painoksen, voinko saada yksinoikeuden sen sisältämiin sanoihin? Kyllä kai, jos kerran olympiarenkaisiinkin.

Hyvä liikeidea tämä, että hankkisin yksinoikeuden Nykysuomen sanakirjan noin 200 000 sanaan. Menisi turpa tukkoon niiltä, joille en myisi oikeutta käyttää sanoja, joihin minulla on yksinoikeus.

Olisi kyllä aika kova homma joka päivä lähettää kymmeniä tuhansia laskuja lehtiin ja muihin tiedotusvälineisiin, jotka ovat käyttäneet sanojani.

Työvoimakustannusten vähentämiseksi saattaisi olla parempi, että toisinaan myisin joidenkin sanojen oikeuksia. Että kertakorvauksella saat sitten käyttää tätä sanaa – ja vaikka myydä sen oikeudet eteenpäin.

Sanat kannattaisi tämmöisessä tilanteessa viipaloida. Nominatiivin ostaminen tarkoittaisi nominatiivin ostamista. Jos ostat minulta nominatiivin, saat käyttää nominatiivia mutta et partitiivia. Tästä kyllä syntyisi minulle eettinen pulma: jos myyn nominatiiveja, tulen pakostakin totaalistaneeksi kieltä ja maailmaa. No, koetan toimia yhteiskuntavastuullisesti ja eettisesti, Nokian tapaan – jonka yhteiskuntavastuusta vastaava on kai jo Amerikassa.

Innovatiivista! Suomen kielessä on onnekseni paljon taivutusmuotoja.

Tällä viikolla muuten erikoistarjouksessa adessiivit! Osta kolme, maksa kaksi. Kiireellä, sillä tavaraa myydään rajoitetulla ajalla!


Palaa otsikoihin | 7 puheenvuoroa

6.8.2012 20.03
ukko Savosta
Vielä erikoisempi tarjous
Savon murretta suapi vastahi käättee kaekkine taevutusmuotoneen iliman hankkimata lisenssilöetä Koskelalta! Suositellaan erittäennii suullisesti käötettäväksi.
7.8.2012 11.17
Koskela
Ukolle Savosta
Juu, saa Savossa kalakattaa. Kun en ole ainakaan vielä hankkinut yksinoikeutta Suomen murteiden sanakirjaan. Ja sitä paitsi SMS ulottuu vain kyntsöttää-verbiin. Jos siis hankkisin yksinoikeuden SMS:n sanoihin, loppuisi Savossa kalakatus mutta lällätys saisi jatkua.
8.8.2012 7.25
Urheilunkarttaja
Ohi maalin
Voivottelu Kansanvälisen olympiakomitean ahneudesta (siitähän on kyse, se hyväksyy mainostajat eli "sponsorit" ja puolustaa niiden oikeuksia) alkaa olla jo vähän jälkijättöistä. Siitä on ehtinyt kirjoittaa joka toinen ja hänen naapurinsa. Ja nyt on Suomessa puheenaihe jo muuttunut, kun Suomi sai mitalllin!

Ohi maalin voivottelu menee siinä, että ruvetaan kirjoittamaan vaikutuksista "tavallisten ihmisten elämänmenoon". Kyllähän KOK puolustaa nimenomaan omia ja mainostajien tavaramerkkioikeuksia. Jos pidät kapakkaa Lontoossa ja yrität ratsastaa olympialaisten maineella taikka jos menet olympialaisten katsomoon ja sinun voidaan tulkita mainostavan jotain yritystä tai merkkiä, niin kaipa KOK:lla ja kumppaneilla on oikeus puuttua asiaan.

Minä taas en ole huomannut KOK:n tms. puuttuvan mitenkään siihen, mitä T-paitaa käytän tai mitä juon, edes silloin, kun tv on vahingossa jäänyt kanavalle, jolta tulee lähetystä urheilukilpailuista.

P.S. Ymmärtääkseni T-paita tarkoittaa paitaa, joka on T-kirjaimen muotoinen. Minkähänlainen on t-paita?
8.8.2012 10.58
Koskela
Urheilun karttajalle
En minä voivotellut minkään tahon ahneutta. Kiinnostavaa tässä yksinoikeusasiassa on se, miten monimutkaiseksi sopimusoikeudelliseksi paikaksi maailma on muuttunut. Oikeuksista, patenteista, ideoista, tavaramerkeistä kiistellään jatkuvasta.

Varsinainen asiani oli ihmetellä, mihin kaikkeen ja kuinka immateriaaliseen yksinoikeus voi ulottua.

t-paita on sellainen T-paita, jonka helma on toiselta puolelta venynyt.
12.8.2012 12.26
Urpu
No ei se nyt ihan noinkaan mene. Ensinnäkin: t-paita on T-paita, jonka hihat alkavat ryntään korkeudelta (T-paidassahan ne alkavat olkapäiden kohdalta), ja toiseksi: eipä menisi turpa tukkoon vaikka hankkisit omistusoikeuden Nykysuomen sanakirjan sisältämiin sanoihin. Kuka niitä tarvitsee, kun uusia sanoja voi keksiä tarpeen mukaan, hähä!
13.8.2012 22.03
Koskela
Urpulle
Niin, joo, noin se on. Ei Nykärissä ole esimerkiksi eurobondia, vakuusrahastoa, demokratiavajetta, sijoitusinstrumenttia, vipurahastoa, kestävyysvajetta, jälkimarkkinoita. Urpilainen ja Katainen puhuvat siis ikävä kyllä yksinoikeuteni ulkopuolelle jääneillä sanoilla.

Kielellä euro tehtiin, ja sillä se myös tuhotaan.
14.8.2012 12.44
Kielirealisti
Kielellä lähinnä lässytetään
Kieli-ihmisten tapa ylikorostaa kielen merkitystä (ja käsittää kaikki asiat kieli-ilmiöiksi) on kyllä tuttu, mutta "Kielellä euro tehtiin, ja sillä se myös tuhotaan" on jo yhdenlainen huippu.

Euro tehtiin tukemaan entistä tiiviimpää talouksien yhdentymistä, ja euro kaatuu siihen, että taloudet ja maat ovat sittenkin liian erilaisia. Se, että matkan varrella puhellaan, supistaan, huudetaan ja lauletaan kaikenlaista, ei tee tästä kieliasiaa.