Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

6.7.2012 18.17

Tää olis radio-ohjelma

Tää olis toimittaja ja tää menis studioon. Sit tulis toi toinen toimittaja ja nää olis studiossa. Nää tekis radio-ohjelmaa.

Sit nää juttelis keskenään. Välillä nää soittais levyn tai soittais jollekulle tai joku soittais niille. Ja nää kysyis, että mitä sulle kuluu. Joku sanois, että ihan kivaa vaikka se oliskin Valvirasta.

Sit tulis uutisia ”alueelta” ja nää soittais levyn. Sit tulis liikennetiedote tielle 2684, että siellä on ulosajo jonka takia tie on poikki. Tää olis ensitiedote.

Sit toisella kertaa nää sanois, että raivaustyöt jatkuvat. Sit nää sanailis jotain hauskaa ja nää naurais kun nää on niin nokkelia että näitä naurattaa.

Sit nää menis pois ja tulis uusintana samat jutut. Että on semmonenkin paikka kun Paska-avenue.

Sit tää tulis uudestaan, kun nää on tauolla tai jotain.

Sit nää olis pitkään studiossa, kun nää tekee radio-ohjelmaa Radio Suomessa, joka on Suomen radio.

Sit tulis samat uutiset ”alueelta”.

Sit nää naurais toistensa vitseille ja soittais levyn. Tulis uutisia ”alueelta” ja nää kertois, että kahvia pitäis saada.

Sit ne soittais levyn.

Tää taas olis lomalla ja kuuntelis rarioo. Ei kohta kuuntele enää.

Yleisradiolain edellyttämä luettelo vastaavista ohjelmatoimittajista on nähtävänä Radiokatu viidessä.


Palaa otsikoihin | 17 puheenvuoroa

6.7.2012 21.32
Kyllästynyt
Ajat sitten ulosprofiloitu...
Onhan se mukava huomata että joku muukin on tyttiintynyt radio "Amerikan ääneen" jossa luvataan kertoa jotain, mutta ennen sitä soitetaan jotain jo 1980 -luvulla, ellei jopa aiemmmin pilalle soitettua, englanninkielistä musiikkia ennen nyyys in inglisiä, minkä jälkeen taas englannin kielistä musiikkia, sitten muistellaan mitä luvattiinkaan puhua ennen uutisia ja musiikkia mutta sitä ennen kuunnnellaan vielä kerran....
8.7.2012 20.38
Nappulainen
Hankkikaa parempaa kuunneltavaa
Maailmassa tuotetaan niin paljon soopaa niin audiona kuin tekstinä ja videonakin, että on äärimmäisen helppoa löytää lähetyksiä, joita voi repostella perusteellisesti, perustellusti ja hartaasti. Mutta miksi?

Vanhaan hyvään aikaan radiossa oli yleisohjelma ja rinnakkaisohjelma. Sitä ennen kai vain yksi ohjelma. Silloin purnattiin ohjelman huonoudesta, joskaan ei yleensä Internetissä. Silloisen purnauksen jotenkin ymmärtää, vaikka sillä ei tainnut olla mitään vaikutusta.

Nykyisin aaltoalueet ovat täynnä monenmoista lähetystä, joten mikä ihmeen pakko on kuunnella sellaista, mikä ällöttää, ja sitten vielä julkisesti valittaa siitä?
9.7.2012 14.02
Kielimies
Kielipuolen päiväkirjaa kaivaten
Pilalle on kieltämättä mennyt koko kanava, kun ei tule enää Kielipuolen päiväkirjaakaan. Jostain syystä en usko, että olisin sen aikana lukenut tällaista vuodatusta...

Mainittu "alueelta" on vähän samanlainen löysämielisyys kuin "käydä katkolla". J. Turkkahan aikoinaan saarnasi HPR:n pojille, ette "ette te minnekään 'katkolle' mene". Siis 'katkaisuhoitoon'. Nykyään "katkolle" mennään tämän tästä, kun "tauko" on "katko" ja toisaalta "tulevaisuus" on "jatko".
9.7.2012 19.16
A. S.
Outo lakiviittaus
Oli tekstin tyyli mikä tahansa, asiallisten tai asiallisiksi naamioitujen osuuksien kai pitäisi pitää paikkansa. Kirjoituksen viimeinen kappale on: ”Yleisradiolain edellyttämä luettelo vastaavista ohjelmatoimittajista on nähtävänä Radiokatu viidessä.” Siihen varmaankin sisältyy jotain syvältä viiltävää t. tulevaa ironiaa tai muuta hienoa, mutta asiahan on ihan poskellaan.

Yleisradiolaki, virallisesti laki Yleisradio Oy:stä, ei sisällä mitään tuollaista ”edellytystä”.

”Edellytys”, siis vaatimus, oli aiemmin radiovastuulaissa, mutta se kumottiin jo vuosia sitten. Nykyisin säädökset ovat ns. sananvapauslaissa (virall. laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä, asiall. laki sananvapauden rajoittamisesta), eikä siinä ole mitään vaatimusta luettelosta. Se puhuu vain tiedottamisvelvollisuudesta ja oikeudesta saada tieto vastaavasta toimittajasta.

Ja silloin, kun tuota luettelofraasia vielä käytettiin, siinä annettiin eri osoite kuin ”Radiokatu viisi”: ”Radiovastuulain edellyttämä ohjelmakohtainen luettelo vastaavista ohjelmatoimittajista on yleisön nähtävissä radion toimitalossa, Kesäkatu 2.”
9.7.2012 20.23
Koskela
Nappulaiselle

Mistä sitä parempaa kuunneltavaa hankitaan?
9.7.2012 20.27
Koskela
Kielimiehelle
Niin tosiaan. Kielipuolen päiväkirjan aikoihin Radio Puhetta ei ollut vielä pilattu urheiluohjelmilla. Uusintoja kyllä oli liikaa. Kielipuolen päiväkirjaa Radio Puhe kai ei toistellut - jos oikein muistan.

Että huonompaan suuntaan on menty.
10.7.2012 15.35
Koskela
A. S:lle
On se hyvä, että meillä on laintuntijoita. He erottavat olennaisen.
12.7.2012 15.48
Nappulainen
Nappulalla
Koskinen, kysyit: ”Mistä sitä parempaa kuunneltavaa hankitaan?” No esimerkiksi nappulaa vääntämällä tai painamalla, siis yleisesti sanoen säätimellä, jolla valitaan kuunneltava taajuus. Eri taajuuksilla nimittäin lähetetään eri ohjelmia! Ja niitä on valittavissa runsaasti. Netistä löytyy sitten vielä lisää.

En tiedä, mitä oletit kuulevasi Radio Suomesta, mutta kaipaatpa sitten uutisia tai musiikkia, niin niitä kyllä löytyy myös rasittavaa lässytystä niiden välissä. Tosin en ymmärrä radiouutisten kuuntelemista, kun aamulla kuitenkin luetaan uutiset (kuvitettuina), illalla katsotaan uutiset tv:stä (liikkuvan kuvan kera), netistä lueskellaan välillä uutisia ja ns. puhelimeenkin niitä saa ihan miten paljon vain haluaa, jos nyt ei ihan kaameaa kapulaa käytä.

Tämän ylitarjonnan keskellä voisi hyvinkin ajatella, että Radio Suomi on tarkoitettu niille, jotka HALUAVAT saada uutistarjontaa vielä jollain ihan muulla tavalla, nimittäin poskettoman suunsoiton seassa. Jos sellaisen kieltä ryhtyy arvostelemaan, niin se vähän kuin kirjoittaisi tuohtuneena yleisönosastoon sirkuspellen repliikkien tai humalaisen örinöiden kielivirheistä.
12.7.2012 18.33
Kyllästynyt
Nappulalle
Ei se nappulan kierto mitään auta kun suurin osa noista radiokanavista on samanlaisia "Shit music only" -ADHD-kanavia.

Ja ainahan ei noihin nappuloihin ole edes lähelle pääsymahdollisuuta vaan joudut kiltisti pakkokuuntelmaan sitä kanavaa jonka esim. kauppias on asiakkaiden karkoitusta varten valinnut.
12.7.2012 20.57
Koskela
Nappulaisella
Kerron terveisesi Koskiselle jahka hänet tapaan.

Muilta osin saitkin jo vastauksen. Kanavan vaihtaminen ei auta, koska muut kanavat ovat vielä huonompia. Radio Puhe pilattiin urheilulla.

Vielä selvennys: Kirjoitukseni keskeinen viesti oli se, että enää ei oikeastaan toimiteta ja tehdä radio-ohjelmia vaan mennään studioon, jutellaan ja soitellaan levyjä ja soitellaan puhelimella.
31.7.2012 15.48
Radion ystävä
Kiitos
Kiitos puheenvuorosta. Se oli erinomainen kiteytys.
31.7.2012 16.05
Myöhäisherännäinen
Ylen ykkönen
Tästä ketjusta puuttuu näemmä mainita siitä, että onhan meillä sentään vielä Ylen ykkönen, ykköstason radiokanava. Siellä on äänessä kunnon toimittajia, todellisia sanantaitajia. Ja musiikintuntijoita. Ja kirjallisuuden. Muun muassa.
31.7.2012 20.17
Siis kuinka?
Pihvi?
Oliko tässä siis loppujen lopuksi aiheena se, että Koskelan mielestä radiosta tulee huonoa ohjelmaa (kaikilta kanavilta)?

En ihan ymmärrä miksi se on Kotuksen blogiin sopiva aihe. Makujahan riittää. Eikä radiota ole pakko kuunnella, kuten kai jo sanottiin. Kokeilkaa vaikka televisiota tai luontoa tai menkää lähikapakkaan! Viimeksi mainitussa ei kyllä kannata ottaa liian kriittistä asennetta, jossa sanotaan paskaksi kaikkea, mitä muut puhuvat.
1.8.2012 8.58
Koskela
Myöhäisherännäiselle
Juu, Ylen ykkönen on nykyistä kanavista paras.
3.8.2012 22.21
Kyllästynyt
ADHD -radion arvostelu kielletty?
"Eikä radiota ole pakko kuunnella, kuten kai jo sanottiin. "

Itseasiassa radiota nimenoman joutuu usein pakkokuuntelemaan: kadulla, kaupassa, bussissa, työpaikalla, uimarannalla....
4.8.2012 13.04
Vapaa mies
Ei kuuntelupakkoa
Nimim. "Kyllästynyt", radiota ei todellakaan ole pakko kuunnella. Joskus ei voi välttyä kuulemasta, mutta kuuntelu on eri asia.

Nämä kommentit koskevat juttua, jonka kirjoittaja oli selvästi kuunnellut, vieläpä pitkään ja hartaasti.

Ja jos kuuleminen häiritsee, voi pyytää sulkemaan radion tai panemaan sen pienemmälle. Minä en kyllä ole tähän ikään mennessä joutunut kuulemaan sellaista ohjelmaa, josta juttu valittaa, mutta olenkin vielä alle 100-vuotias.
5.8.2012 10.12
Kyllästynyt
"Nimim. "Kyllästynyt", radiota ei todellakaan ole pakko kuunnella. Joskus ei voi välttyä kuulemasta, mutta kuuntelu on eri asia."

Leikit turhaan sanojen merkityksellä, pakkokuuntelu on pakkokuuntelua.

"Ja jos kuuleminen häiritsee, voi pyytää sulkemaan radion tai panemaan sen pienemmälle."

Myös esim. urheiluhulluja täynnä olevassa baarissa tms. jossa radio/televisio huutaa täysillä olumppilaisia tai kiekko-ottelua?