Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

15.6.2012 19.36

Kustannusvähennystavoitteen päivittäminen

Kyllä nyt käy kateeksi hyperinnovatiivisella ja globaalilla verbaaliklusterilla.

Eikä ”kustannusvähennystavoitteen päivittäminen” vielä mitään, mutta kun siihen liittyy ”strategian terävöittäminen”!

Kirjailija George Orwell lanseerasi romaanissaan Vuonna 1984 (1949) innovatiivisen ja dynaamisen diskurssin, jota romaanissa kutsutaan uuskieleksi.

Toivottoman vanhanaikainen on Orwell onnettomine käyttöliittymineen. Nokia päihittää Orwellin indeksillä 101,27 (volaatio 7) ja päivittää uuskielen 2.2-tasolle.

Nokialla on toivollinen kvartaalinäkymä kaikilla ajateltavissa olevilla klustereilla. On se sen verran innovatiivinen.

Soitin aikoinani poskeani Nokian puhelimien ns. ennustavasta tekstinsyötöstä tekstiviesteissä. Minä toivon – ja minä uskon – Nokian sensitiivisyyteen asiakasrajapinnoilla.

Kohtapuoleen saamme varmaan nähdä päivitettyä tekstipalvelua. Kun painaa Nokian puhelimessa tekstaillessaan näppäintä k, tuottaa ohjelma viipeettä merkkijonon ”kustannusvähennystavoitteen päivittäminen”. Sama ehdotus tietysti tulee, jos aikoo kirjoittaa sanan ”potkut”: kun painaa näppäintä p, tuottaa asiakaslähtöinen ohjelma merkkijonon ”kustannusvähennystavoitteen päivittäminen”. Ja päälle kysymys ”Haluatko perustella?” Kun painaa enter, saa edellisen lisäksi merkkijonon ”strategian terävöittäminen”.

Ei taida kannattaa kilpailla Nokian kanssa verbaaliklusterilla. Voittaa se kumminkin.

Jospa Elop (Nokia) rupeaisit kirjoittamaan kielenkäyttöön liittyviä kirjoituksia. Ei sinunkaltaisiasi verbaalivirtuooseja usein ole nähty tai kuultu – varsinkaan sellaisia joilla pokka pitää.

Connecting People.

Kyä yhristyy!


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa

16.6.2012 17.53
Total I. Taari
Orwell kuvasi ihan muuta
Orwellin ajatuksia kyllä latistetaan aika lailla, suorastaan newspeak-henkisesti, jos nykyaikaista BS-kieltä kutsutaan uuskieleksi. (BS = business slang t. bullshit, sen mukaan miten siihen asennoidutaan)

Orwellin kuvaama newspeak ei suinkaan ole pitkien monimutkaisten, suorastaan käsittämättömien sanojen rykelmiä eikä liike-elämän kermalle suunnattua. Se on päinvastoin yksinkertaista, raskaasti yksinkertaistettua kieltä, jolla puolue ohjailee ihmisten ajattelua. Tällaista:

WAR IS PEACE

FREEDOM IS SLAVERY

IGNORANCE IS STRENGTH

Toki Orwellin newspeakkin on enemmän intellektuellin aivojen luomus kuin todellista hallitsemisen kieltä. Kansalle ei pidä puhua paradokseilla eikä muutenkaan kikkailemalla. Orwell viittasi selvästi kieleen, jolla kommunististen maiden vallanpitäjät ohjasivat tai yrittivät ohjata alamaisia. Mutta ei siinä asioita esitetty ihan noin; kuvattiin esimerkiksi Neuvostoliiton sotavoimat ja maailman kommunistinen liike rauhanvoimina (mutta ei millään sota on rauhaa -tyyppisellä iskulauseella).

Joku voi ihmetellä, millaista on nykyajan todellinen newspeak. No sitä ei enimmäkseen ole. Vallanpitäjillä ei ole suurtakaan tarvetta ohjailla kansaa kielellä, koska kansasta ja sen mielipiteistä ei tarvitse erityisemmin välittää.
18.6.2012 20.26
Koskela
Total I. Taarille

Nou hätä. Onhan Nokialla tarjolla ytimekkäämpääkin viestintää., esimerkiksi "rakkaus".

Että siis: Valitse viesti. Ytimekäs (paina enter = rakkaus), Kustannustav jne (paina enter = potkut).

Asiakaslähtöistä eli sensitiiivisyyttä asiakasrajapinnoilla.

Osta Nokia, paina enter.