Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

18.3.2012 13.07

Hyvin harvaa ajojäätä

Onko mitään rauhoittavampaa kuin kuunnella leppoisana sunnuntaina radiota? Tuskin.

Turku miinus yksi. Vänö 2 näkyvyys 8 kilometriä. Kotka Rankki, tiedot puuttuvat. Jumpe! Mitähän Kotka Rankissa on tapahtunut?

Meriveden korkeus tänään kello yksitoista. Aika paljon miinusta: merivesi on siis vähän alhaalla.

Kiintojäätä kuuluu olevan, enimmäkseen kumminkin ahtojäätä, paikoin ahtautunutta. Ja ulompana avointa.

Ja nyt! Nyt! Mihin jäämaksuluokkaan kuuluvia aluksia (joiden bruttorekisteritonnit ylittävät 200 tonnia) avustetaan tänään Kaskisiin? Jee! Tuskin maltan odottaa.

Joidenkin radio-ohjelmien suuri tehtävä on välittää tietoa niille kahdelle sitä tarvitsevalle. Muille ne tarjovat rituaalisen rauhoittumishetken kielen avulla.

Oli muuten tänään iso railo jossain Perämerellä.


Palaa otsikoihin | 7 puheenvuoroa

18.3.2012 13.47
U
Mikset maininnut Kuuskajaskaria? Se on sentään rituaalisen rauhoittumishetken huipentuma.

Kuuskaja-Kari, ooh, mikä ihana sointi...
19.3.2012 8.18
Koskela
U:lle
Totta. Eikä Gotska Sandökaan huono ole.
19.3.2012 11.25
Kielimies
"Ilmoittauduttava Ice Info -keskukseen"
Toisaalta "ice info" (ICE INFO, Ice Info) ei välttämättä lisää leppoisuutta. Kuka lienee keksinyt moisen nimen? Onhan se toki ytimekäs ja englanninkielinen, mutta onko siinä muuta hyvää?
19.3.2012 20.03
ais eidz
Ei tulisi niin pahaa stressiä kesken rauhoittumisen, jos sanoisivat "Ice Info -jäätiedotuskeskus".
20.3.2012 9.37
Ais eidz
Sitäpaitsi...
...olisi niin paljon mukavampaa, jos säätiedotuksen lisäksi olisi jäätiedotus. Jotain iloakielestä tässäkin yhteydessä, nääs!
31.3.2012 15.16
Mökkiläinen
Gotska Sandön ja Ristna
Tuli kivan kotoinen muistuma lapsuuteen, kun ensimmäistä kertaa Gotlannissa käydessäni äkkäsin että Fårön pohjoispuolelta löytyy Gotska Sandön. Ja sittemmin Viron saarilla kierrellessäni sama fiilis kun löysin Hiiumaalta Ristnan.

Sen verran kirjoittajalle täsmennystä, että merisäätä kyllä tarvitsee hieman useampi kuin kaksi ihmistä. Mutta pointin kyllä tunnistan. Samaa salakielistä viestintää on lehdistön puolella urheilu- ja raviveikkaustulosten esittäminen. Erityisesti bridgepelien kirjaaminen kiehtoo täysin peliä tuntematontakin niin, että olen ajatellut joskus -sitten eläkkeellä- perehtyä siihen tarkemmin.
17.4.2012 22.58
RistoP
Nenäpäivä
Muistaakseni Rimmisen Nenäpäivässä kuvaillaan juuri samalla tavalla merisään kuuntelemisen terapeuttinen vaikutus. Itselleni tulee joka kerran tiedotuksen kuullessani lapsuudenkodin keittiön surkea matkaradio, jonka maaginen paikannimiluettelo sai aikaan levollisen olon.