Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

18.11.2011 19.31

Lehtiä lukemassa

Minulla on tapana perjantaisin lukea lehtiä ja juoda olutta. Aina tulee sanomista.

Suomen Kuvalehti kuuluu perjantailukemistooni, vaikka joka perjantai uhkaan peruuttaa kestotilaukseni – useimmiten Ruokasen tähden. Hän on Suomen Kuvalehden päätoimittaja.

Ei muuten kuulunut sitä SK:n kalenteria minulle, vaikka muistaakseni postitin taikka muuten ilmoitin tahtoni siitä, että minulle se kalenteri eikä sitä toista mikä se nyt oli. Jokin vehe.

Mutta kyllä SK iloa tuottaa. Tänään bongasin kaikkien äikänopejen ja sensoreitten märän unen sivulta 47: ”Seattlessa järjestettiin vuonna 1999 ensimmäinen WTO-vastainen mielenosoitus, jonka seurauksena kokous jouduttiin keskeyttämään.”

Jumaa...! Että sitten mielenosoituksen jälkeen (seurauksena) järjestettiin kokous. Se tosin jouduttiin keskeyttämään. Miksi?

Sivuilla 50-53 minun tekee mieleni ottaa yhteyttä asianajaja Heikki Lampelaan. Ei ole minulla juttuja menossa juuri nyt, mutta haluaisin keskustella kokeneen asianajajan kanssa siitä, miten oikeuskäsittelystä tulee narratiivien taistoa. Tätä on tutkittukin sekä lakimiesten että kirjallisuudentutkijoiden toimesta, mutta minulla olisi tästä sekä kokemusperäistä että teoreettista tietoa. Että miten diskursiivisesti luotu oikeussalin todellisuus vähitellen erkaantuu referentiaalisuudesta, ja kaikki sanottu alkaa viitata aikaisemmin sanottuun.

Risto E. J. Penttilä aloittaa mielipidekirjoituksensa (s. 57) komeasti: ”Tasavallan presidentti Tarja Halonen esitti lehtihaastattelussa, että perussuomalaisia äänestetään siksi, että puolueessa nähdään ’rasistisia’ piirteitä.” Hän ei mainitse lähdettä, joten hän asettunee siihen joukkoon, joka tuottaa ne uutiset, joista puhuin edellisessä kirjoituksessani.

Kirjoittaja on Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja ja entinen kansanedustaja. Näkyy olevan luppoaikaa ja foorumeita kirjoitella.

Muutama sivu jäljellä. Pitää lukea säästellen. Jyviä ja akanoita on pohdittu (ks. SMS sv. ”pohtia”) tähänkin asti, mutta kootut jyvät ja akanat ovat vasta lopussa.


Palaa otsikoihin | 7 puheenvuoroa

18.11.2011 21.49
yo-rma
palaute
"Minulla on tapana perjantaisin lukea lehtiä ja juoda olutta. Aina tulee sanomista."

Jaa keneltä?

Olisikohan hedelmällisintä osoittaa kritiikki harmituksen aiheuttajaan? Jos puolisko, niin kuttuako sitä blogittamaan. Muutoin ehkä julkaisun vastuullisia kannattaa viestein lähestyä.
20.11.2011 13.55
Koskela
Edellisen johdosta

Parahin yo-rma

Olette esittänyt reklamaation LK:n sensori-, blogi- ja kritiikkipalvelun ylläolevasta tuotteesta.

Kysymykseenne "Jaa keneltä?" toteamme reklamaatiossanne tarkoittamanne yksilauleisen virkkeen olevan ns. nollapersoonainen.

Ette ole esittänyt vaateita yllä mainitusta yksilauseisesta virkkeestä, joten näiltä osin merkitsemme sen tiedoksi kehittämisosastollemme ja katsomme asian käsitellyksi.

Reklamaation konditionaaliseen kysymykseen siitä, olisiko "hedelmälläsintä osoittaa harmituksen aiheuttaan" vastaamme, että olisi.

Kysymykseenne siitä, että "kuttuako sitä blogittamaan" vastaamme, että ei, ei tosiaan.

LK:n sensori-, blogi- ja kritiikkipalvelu pyrkii olemaan sensitiivinen asiakasrajapinnoilla.

Annamme mielellämme lisätietoja puhelinpalvelussamme.

Parhain terveisin

LK:n sensori-, blogi- ja kritiikkipalvelu
Elio-Noora Möttönen-af Creutzschbergh-Konttinen
Senior Social-Relationships Controller


Muista myös tarjouksemme! Tällä viikolla teilaukset puoleen hintaan!

Cum laudet 40 prosentin alennuksella!

Tilaa mieleisesi blogikirjoitus valitsemastasi aiheesta! (Ei koske perussuomalaisia koskevaa kirjoittelua.)

Varaa heti omasi! Yllätä ystäväsi terävällä mielipiteellä!
20.11.2011 19.17
Verso
Tyhmää toimittajalta kuvitella, että kaikilla lehteä lukevilla olisi keskivertokansalaisen yleissivistys. Pitäisi ottaa huomioon myös ne lukijat, kaljaa kittaavat opet ja muut, jotka eivät tiedä, että Seattlessa järjestettiin WTO-kokous vuonna 1999.

Me kaikki, jotka kokouksesta, luonnollisesti, tiesimme, tajusimme toki heti, että kyse oli juuri tästä kokouksesta, ja oivallamme, että juuri kyseinen jouduttiin keskeyttämään mielenosoituksen vuoksi.
21.11.2011 5.37
samooja
en osaa ymmärtää väärin
En kyllä millään saanut ensimmäistä lainausta mielessäni siihen muotoon kuin rakas sensorimme. Siihen tarvitaan kai sitä äikänopettaja- tai sensorikoulutusta ;)
11.12.2011 18.48
Lasse Koskela
Samoojalle
"Rakas" - sentään. Kiitos. Tunnen jo inhimillisen lämmön aallon liekahtavan sisuksissani. An sich et sui generis, ohne Interesse und Begriff - muuta ailakoimatta.
9.1.2012 5.30
Moi
Ajatusviiva!
"Sivuilla 50-53 minun tekee mieleni ottaa yhteyttä asianajaja Heikki Lampelaan."

Hyvä herra Suomen Kielen Asiantuntija, käytä vastaavanlaisissa lauseissa ajatusviivaa lukujen välissä. Eli "sivuilla 50–53". Ajatusviivaa käytetään suomessa erottamaan ääripäitä, eli muun muassa juuri sivunumeroita.

Kiitos mielenkiintoisista teksteistä!
10.1.2012 17.29
Koskela
Moille
Juu, siinä se taas nähdään, miten suuri on bloginkirjoittajan vastuu. Hetkenkin herpaantuminen, ja kaikki on mennyttä.