Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

18.9.2011 1.22

Jumankauta mua huvita kohta mikään

Kun selvät asiat sekotetaan.

Palasin juuri tanssilattialta, jossa tuli väittelyä siitä mikä on ”Hopeinen kuu”.

Ei tässä ole mitään epäselvää. ”Hopeinen kuu” on italialinen kappale, jonka Suomessa teki tunnetuksi Olavi Virta levytyksellään vuonna 1959. Vielä se upea tenorisaksofonisoolo siinä sitten.

Kun nykyinen presidenttiehdokkaamme Sauli Niinistö oli menossa Seinäjoen tanssimarkkinoille, hän muisteli tangoa ”Hopeinen kuu”.

Juu, ja kun ylioppilastutkinnon äidinkielen kokeessa oli suomalaista tangoa käsittelevä tehtävä, mainittiin yleensä esimerkiksi ”Hopeinen kuu”.

No, esittäinkään: ”Hopeinen kuu” ei ole suomalainen, eikä se ole tango. Se on italialinen kappale ja se on slow fox eli hidas foksi. Sen tahtilaji on siis aivan toinen kuin tangon. Jos sitä sanottua slow foxia tässä tapauksessa haluaisi kotouttaa suomalaisiin tansseihin, niin ”Hopeinen kuu” taipuisi triolikomppinsa vuoksi lähinnä valssiksi.

Että miten tää liittyy kieleen? Se liittyy kieleen juuri semantiikan vuoksi. Kuorma-auto ei ole rekka eikä ”Hopeinen kuu” ole tango. EU-direktiivit sentään määrittelevät aika tarkkaan sen mikä on kuorma-auto ja mikä on rekka. Kertokaa se vielä toimittajille ja presidenttiehdokkaille.

Ilmoittaudun EU-direktiivien laatijoiden semantiikkatyöryhmään.

Ja lopuksi tietokilpailukysymys: Millaisia ajoneuvoja saa ajaa, jos ajokortissa on ABeC?


Palaa otsikoihin | 13 puheenvuoroa

18.9.2011 1.57
Iivari Koutonen
Semanttinen siirtymä?
Tuli mieleeni, että voisiko Hopeisen kuun tangoutumisessa olla ainakin osittain kyseessä semanttinen siirtymä: Olavi Virtaahan kutsutaan usein Kuninkaaksi ja tangolaulajien aateliin kuuluvaksi, joskus jopa the Tangokuninkaaksi. Josko tästä sitten tulisi mielleyhtymä, että Olavi Virran kenties kuuluisimman levytyksen täytyy olla tango?
18.9.2011 10.22
Sami Nila
Ajoneuvoja
Aloitan helpommasta päästä ja ainoista, joista minulla on kokemusta: polkupyörää ja (pienehköä) venettä.

Äh, väärin meni, vene ei lain mukaan olekaan ajoneuvo. Mutta mopo on ja saa sitäkin ajaa, jos on tarpeeksi vanha.
18.9.2011 14.44
Ihmettelijä
Onpa järkyttävää
On todella järkyttävää, että suomalaisten yleisesti tangona pitämää suosittua iskelmää kutsutaan tangoksi! Toki siitä pitää ruveta julkisesti kiroilemaan ja sitten selittämään oikein perusteellisesti, miksi kansa on väärässä. Sellaistai kai sanotaan besserwisserismiksi?

Hiukan epäselväksi jäi, mitä tarkoittaa "italialinen". Ensin luulin, että se on kirjoitusvirhe, mutta sanahan toistuu vuodatuksessa, jossa ollaan hirmuisen tarkkoja siitä, miten muut käyttävät kieltä.

Vaikka EU:n mollaaminen on perisuomalainen kansanhuvi, siinä ei kannata lyödä yli ihan liiaksi. Direktiivit eivät noin pääsääntöisesti määrittele sanoja. Ne määräävät esimerkiksi sen, millaisten ajoneuvojen käyttö on hyväksyttäväk kaikissa jäsenvaltioissa tai miten käyrää kurkkua saa myydä jäsenvaltioissa ensiluokkaisena kurkkuna (tosin kurkkudirektiivi on monien suureksi suruksi kumottu).

Niinpä toive siitä, että EU tulisi auttamaan kieltämällä sellaisen kielenkäytön, jonka joku on keksinyt olevan "väärää", taitaa olla ihan turha.
19.9.2011 7.26
Laura Kataja
Ajokortti
Vastaus tuohon tiedtokilpailukysymykseen:

A-kortilla saa ajaa moottoripyörää, B oikeuttaa ajamaan henkilöautoa, e vetämään (kai suunnilleen mitä tahansa muuten lainmukaista) asuntovaunua sillä henkilöautoa, ja C oiikeuttaa kuorma-auton ajamiseen (ja kaiken sen ja henkilöauton väliltä olevan).

Epäilen että kyseessä on vanha ajokortti, koska aikoinaan tuo A tuli automaatisesti mukana kun asianomaisen opiskelun jälkeen anoi itselleen B-kortin, vaikka ei sinä ilmoista ikänä aikoisi prätkän ohjaimiin uskaltautua.
19.9.2011 11.32
Koskela
Laura Katajalle
Juu, sunnilleen noin. Tässä tapauksessa se A tosin on saatu ensin ajamalla moottoripyöräkortti. Ei siis tullut B:n mukana, ja oikeastaan kai toi B tuli C:n mukana.

Lasse Koskela
19.9.2011 18.45
Rekkamies
Hitto soikoon.
Siellähän nuo lukevat ajokortin takana, ja ihan kuvien kanssa, joten tietokilpailukysymykseksi aika helppo kaikille ajokortin omistajille. A BE C -kortissa se E ei muuten ole pienellä puukstaavilla präntätty, vaikka sitä pikku-e:ksi kutsutaankin. Varmaan siksi, että on myös isommille yhdistelmille tarkoitettuja CE- ja DE- lupia eri variaatioineen.
19.9.2011 20.48
Joel Alvar Henkinen
Ei tommosta pikku-eetä olekaan. Tavallisella B-kortilla voi vetää mitä tahansa alle 750 kilon painoista jarrutonta laitetta. BE oikeuttaa sitten jo raskaampien henkilöautovetoisten ja jarrulaitteella varustettujen yhdistelmien kuljettamiseen.
21.9.2011 11.36
PeteHoo
Lisää saivartelua hopeisesta kuusta
Eipä tuo Hopeinen Kuu ole slow foxikaan. Kyseessä on triolipohjainen iskelmä, joka tunnetaan parhaiten nimellä slow rock. Tahtilaji on siis 6/8. Kirjoittajan erehdys on toki ymmärrettävä, koska kappale yleensä tanssitaan slow foxin askelin. Slow foxin tahti on nelijakoinen, mutta tanssijat ratkaisevat tämän hidastamalla tanssiaan niin, että käyttävät yhteen peruskuvioon kaksi tahtikiertoa. Tällöin yhden perusaskeleen otton kuluu kolme iskua,
21.9.2011 12.40
Koskela
PeeHoolle
Juu 6/8. Mutta mulla on Hopeisen kuun nuotit, ja niissä lukee slow fox. Käytännössä sen voi tanssia melkein miten vain - ja niin kyllä tehdäänkin.
28.9.2011 15.56
kieli poliisi
nyt on Koskelalta lipsahtanut yksi että liikaa!
28.9.2011 19.38
Koskela
kieli poliisille
Niin oli. Poistin sen. Tuleeko viestini nyt paremmin perille?
15.7.2012 0.37
Erkki (eka)
Presidentin mielitango
Sauli Niinistön lempitango kuuluu edelleen olevan "Hopeinen kuu".

http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1288483977662.html
16.7.2012 21.37
Koskela
Eki (ekalle)
Niin näyttää olevan tänäistenkin Ilta-Sanomien mukaan.

Ei opi, vaikka on upseerismies, tämä Niinistö.

Hopeinen kuu pysyy silti hitaana foksina. Jos sen erottaminen tangosta on vaikeata, voi olla vaikeata erottaa EMRV, IMF, HIFK, EKP, SKP, TVRR, VR, OKM, VVM, SSNF ja TD (toutes direction ja autres directions).