Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

16.3.2011 22.22

Se löytyi!

Jos olet kaivannnut avuksi maailman viisainta miestä, niin se on nyt löytynyt. Hän on Björn Wahlroos.

Katselin TV ykköseltä Björn Wahlroosin haastattelun. Voimme kaikki rauhoittua. Japanissa on sattunut ”pieni tuotantohäiriö”, josta on hyötyä Suomen kunnille; korot näes pysyvät alhaalla.

Ne, jotka ovat huolestuneita siitä, mitä Japanin ydinvoimaloissa voi vielä sattua, saavat ilosanoman: ”markkinat ei anna sille suurta todennäköisyyttä”.

Ihana se markkina, kun ei anna sille suurta todennäköisyyttä! Kiitos, markkina! Kiitos! Markkina on pesevä valkeiksi epäilykseni veriruskeat tahrat osakekirjoissa! Kohta alan varmaan puhua kielillä – ihan niin kuin Wahroos!

”Onnettomuuksia sattuu myös hiilivoimaloissa”, ja siksi Suomeen tarvitaan enemmän lupia ydinvoimaloille.

Pienen tuotantohäiriön vaikutus Sampoon on ”suhteellisen vaatimatonta” ja ”finanssikriisi on ohi”. Mutta varsinkin Saksan pankkeihin tarvitaan nyt ”parametoituja testejä”, siis jos ”minulta olisi kysytty”.

Suomessa tarvitaan ”yrityksille paremmat edellytykset”. Sammon ja Nordean suhteessa kaikki on hyvin. OP Pohjolalla tosin menee paremmin, koska "hyvin dedikoidulla alueella voidaan antaa asiakkaille alennuksia".

Rauhoitu japanilainen – ja suomalainen. Ankkalammikossa on kaikki hyvin; tsunami ei laita lammikon lainetta edes liplattamaan.

Mutta jokin epävarmuus jäi: Björn Wahlroosin oli moneen otteeseen siinä ylimielisessä asennossa istuessaan korjattava silmälasiensa asentoa. Olisko sittenkin Sammon kurssi vaarassa? Kohta nähdään.

Että voi kielellä tehdä monenlaista! Ihan kateeksi käy... Turha lienee sanataiteilijoidenkaan kilpailla talousmies Wahlroosin kanssa - ja tiukkaa tekee naamataitelijoillakin.


Palaa otsikoihin | 6 puheenvuoroa

17.3.2011 10.44
Erkki
Ingen panik!
Tokiossa väki joutui paniikkiin, kun Japanin keisari Akihito esiintyi televisiossa: tilanteen täytyi nyt olla tosi paha, kun hymyilevä keisari tuli julkisuuteen.

Onneksi Björn Wahlroos esiintyy julkisuudessa niin usein, että sen vuoksi ei kannata joutua pakokauhun valtaan, vaikka Nallen olikin nyt ”moneen otteeseen siinä ylimielisessä asennossa istuessaan korjattava silmälasiensa asentoa”.
18.3.2011 21.38
Saara
Erkille
Ihan turha jäljitellä bloggaajan tyyliä, jos ei siihen pysty. Olen kyllästynyt arvailemaan, mitä kukin kommentoija tarkoittaa: onko ironiaa vai ei. Sanokaa mielipiteenne suoraan.

Yle ja HS horjuivat uutisoinnissaan. Asiantuntemattomien toimittajien jutuista ei saanut selvää, ja samaan aikaan jokainen ajattelukykyinen ymmärsi, että on tapahtunut erittäin vakava onnettomuus. Markkinat eivät tulleet mieleenkään. Ainoastaan inhimillinen kärsimys ja ydinvoimaloiden vaarallisuus.

Suomen puuteollisuus iloitsee jo nyt niistä tilauksista, joita Japanin jälleenrakentaminen tuo. No sehän tuo yrityksille edellytyksiä!

19.3.2011 12.54
Erkki
Saaralle
Kommentoijalla on tällaisissa tapauksissa samat ongelmat kuin bloggaajalla ja toimittajilla. Toimittajat eivät työnsä vuoksi voi vaieta, mutta ehkä meidän muiden olisi parempi olla hiljaa. Kommenttien vähyydestä päätellen viisaimmat ovatkin vaienneet.
19.3.2011 18.27
Saara
Pieleen meni
Aika tyhmäksi itseni nyt tunnen, mutta en sen vuoksi, että Erkki niin sanoo, vaan siksi, että tein saman virheen kuin hän eli aloin puhua asian vierestä enkä asiasta.

Wahlroos on puhunut ennenkin viisaita ja on puheissaan hyvin johdonmukainen.

"Emme voi jatkaa ihmisten verottamista nykyisellä tavalla, emmekä voi vastaavanlaisesti sietää köyhyyden sekä rikkinäisten perheiden tukemista."

"Nyt se [yliopistotukintojen rahoitus] toimii tyhjäntoimittamisen subventiona."

"Absurdia! Ei kai ne hullut maksa toimeentulotukea jengille, joka näyttää keskisormea koulutukselle."

"Sammolla minun aikanani on kerran ollut yksi omistus, joka oli niin suuri, että meiltä pyydettiin edustajaa nimitysvaliokuntaan. Nimitin sinne koirani."

Wahlroos sanoo, mitä ajattelee, ja se on hyvä se. Eri asia on, puhuuko hän totta. Minusta näitä satuja on mukava lukea ja kuunnella.
19.3.2011 19.06
Koskela
Jatkuu...
Se Wahlroosin "pieni tuotantohäiriö" Japanissa näkyy jatkuvan. Uhrien sarakkeeseen kirjataan kohta kymmeniätuhansia vainajia. Onneksi tämä ei rasita Sammon tasetta, sillä Sammolla ja Nordealla on kotiasiat kunnossa ja tuloksen tekeminen maistuu.
26.3.2011 8.12
Gnuu
aukkoja ajatuksissa
Minustakin on kiva, että Wahlroos puhelee vapaasti mitä ajattelee. Esimerkiksi nyt tämä "pieni tuotantohäiriö", joka myrkyttää maan, ilman ja veden Japanissa. Wahlroosin sanomisista voi nyt sitten vaikka päätellä, miten Suomen elinkeinoelämän eliitti suhtautuu ydinvoimaloiden turvallisuuteen täällä meilläkin. Ei kuulosta lupaavalta elämänhaluisen kansalaisen kannalta, että elinympäristön tuhoutuminen nähdään vain pienenä tuotantohäiriönä. - Kielellä voi tosiaan tehdä kaikenlaista. Vaikka sanoa ihan mitä ajattelee. Joskus on kyllä vaikea uskoa, että joku ajattelee niin kuin sanoo. Eikä useinkaan voi varmasti tietää toisen ajatuksista. Ja voihan niitä olla isojakin aukkoja siinä, mitä ajattelee. Niin kuin nyt Wahlroosillakin vaikuttaa olevan.