Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

17.4.2010 18.03

Kuse housuus, helsinkiläinen!

”Helsinki rajoittaa vaippojen jakelua”, kirjoittaa Helsingissä ilmestyvä puolivirallinen paikallislehti Helsingin Sanomat (17.4.2010).

Inkontinenssi tarkoittaa sitä, että lirahtaa housuun. Kansanterveyslaki sanoo, että kaupungin on tämmöisessä tapauksessa ”luovutettava” inkontinentille omahoitotarvikkeita. Siis vaippoja. Mutta kekseliäs on Helsinki: ”Terveyskeskuksessa ryhdyttiin nimittämään lievään virtsankarkailuun tarkoitettuja vaippoja tippasuojiksi, ja ne poistettiin jakelusta kokonaan.”

Nerollista. Ja jos tippasuojia pitää alkaa jakaa, muutetaan taas vaipan nimeä. Lirupehmo, alatoppaus, lisäturva. Kyllä virkamies keksii. Oma suosikkini olisi pelu. Semmoinen jolla on housuissa kuiviketta, on peluhousu. Pelut olivat pieniksi hakattuja kuusenhavuja, joita käytettiin navetoissa karjan kuivikkeena, ts. kusta ja paskaa sitouttamassa. Kuusenhakoja hakattiin siis riittävän pieniksi tähän tarkoitukseen, ja työnjohtaja määräsi laadunvarmistuksen takia ”millon pelut pieniä on”.

Perusteluna Helsinki käyttää sitä, että Hämeenlinnassa housuvaippoja ei jaeta asukkailla lainkaan. Tämmöinen perustelun lähde on ainutlaatuinen: lista siitä, mitä jossakin ei tehdä, on tosi pitkä.

”Monet kansaneläkkeen varassa eläneet vanhukset kuivattelivat vähemmän kastuneita vaippojaan pattereiden päällä ja käyttivät ne uudelleen”, kertoo Helsingin Sanomat hämeenlinnalaisvanhuksista.

Ei näytä vanhuus valoisalta meille helsinkiläisille. Tässä näyte helsinkiläisten vanhusten puheentavasta vuonna 2025:

-          Kuis pyyhkii?

-          Paskaaks tässä. Vaippoja kuivatellessa.


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa

17.4.2010 18.08
Late
Juu
Näyttää tulevan kusiset paikat meille vanhuudessa...
18.4.2010 13.36
Tiina
Pelut ja paskahousut
Nöyryytyslinjaa, peluja pöksyyn vaan pidätyskyvyttömille. Jos ei kerran Hämeessä niin ei stadissakaan. Mitenkäs Turus ja Pohjanmaalla?

Jos ovat polot inkontinenssikansalaiset peluhousuja, niin mokomat päättäjät höperöine argumentteineen ovat sitten niitä paskahousuja, joista joskus kuulee puhuttavan.

Oi aikoja, oi tapoja (tai niiden puutetta)! Sivistyksen kulta-aikaa.
19.4.2010 19.57
Puppe
Kohta lirahtaa
Kestovaipat vanhuksille ja vauvoille säästävät rahaa ja vähentävät jätemääriä. Järjen käyttö on sallittua.