Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

18.2.2010 23.08

Ettäkö rekkaralli penkinpainajaisisssa?

Ylen televisiossa kerrottiin penkinpainajaisten rekkarallista. Pieleen meni.

Satuin näkemään Ylen uutisten kertomasta ”rekkarallista” osan. Ei ollut rekkoja. Ei ollut ralliajoa.

Nykyään näköjään sanotaan kaikenlaisia pakettiautoja kookkaampia ajoneuvoja rekoiksi. Tänään penkinpainajaisten ajoneuvoina oli kuorma-autoja, joita sanottiin rekoiksi.

Ne mitään rekkoja ole. Kuorma-autoja ne ovat ja sellaisia voivat olla myös tietyn painoluokan pakettiauton näköiset ajoneuvot, jotka on rekisteröity kuorma-autoiksi. Toisaalta taas kuorma-auton perässä voi olla tietyn painoluokan perävaunu, eikä yhdistelmä silti ole se ajoneuvoyhdistelmä, jota voi sanoa rekaksi.

Juu juu, tiedän kyllä, että rekasta on väitelty iät ja ajat.

Mutta kyllä toi liikennepoliisi on tarkempi käsitteistä. Hän katsoo ajokorttia, semmoista kuin vaikka minulla: ABeC. Saan siis ajaa kuorma-autoa ja kyyditä poikkeusluvalla sen avolavalla abeja. Saan laittaa kuorma-auton perään tietyn kokoisen perävaunun. Mutta rekkaa en saa ajaa, kun puuttuu E eikä se tässä ole vitamiini. Jaa – paitsi ns. siirtokuljetuksessa, jos oikein muistan, silloin saan ajaa.

Eikä se niitten kuorma-autojen ajo vaikuttanut rallilta. Ei yhtään pikataivalta.

Ja mitä ”painajaista” näissä penkinpainajaisissa on? Abit vaikuttivat iloisilta, näkivät luultavasti aivan muuta kuin painajaista.

Että käsitteitä tarpeen mukaan...


Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa

19.2.2010 20.19
Kielipuoli-Koskelan fani
Oikea rekkaralli on Lintsillä: http://www.linnanmaki.fi/fi/linnanmaki/laitteet/alle_100_cm/rekkaralli

Sieltä saa myös rekka-ajokortin ja todistuksen, kun on huruuttanut radan kaksi kertaa ympäri. Suosittelen!
19.2.2010 20.22
Kielipuoli-Koskelan fani
...niin ja siis Lintsillä pääsee Koskelakin ajamaan rekkaa, eestä viis.
20.2.2010 19.08
Raparperi
Ei mitään pahoja unia.
Itse olen sitä mieltä, ja tarkistin asian muiltakin, penkinpaihnajaisten lopuosa ei tarkoita painajaisia pahoina unina vaan painamisena, penkkien painamiset. Sanonnan tarkoitusta en tiedä, mutta onhan se nyt osuvampi kuin unimerkitys.
20.2.2010 21.09
Koskela
Fanilleni
Pääsee Koskela kyllä ajamaan rekkaa nytkin, kesken lumimyräkän, jos kyse on ns. siirtokuljetuksesta, josta taas EU-direktiivit säätänevät niin jumalattoman pykälälistan etten edes yritä. - Mutta eipä nyt näy tarvetttakaan.

Ja sitten tarvittaessa vetoaisin asetuksen sanontaan "säälittävissä tapauksissa". Se se sallii ajaa vaikka mitä ja ottaa (vaikka rekan lavalle) kyytiin niin paljon ihmisiä kuin mahtuu.- Tätäkö lienee sovellettu siinä, että abeja on lava täynnä?

jk Sisu-merkkinen kirjastoauto kulki kuljettamanani ainakin vuonna 1976 meleko kovaa... ihmetteli siinä noi henkilöautoilijat kun romaanilastissa ollut auto repii sataakahtakymppiä ohi. - Kunnes tielle tuli lauma ankkoja, meikä jarrutti ja takaseinän niteet levis pitkin laattiaa.

jk Niitten aakkostamisessa meni kauan.

jk Ankat säily henkissä (kunnes omistajiensa toimesta käsin syötiin mansikkasoosin kera).
20.2.2010 21.29
Koskels
Jaa niin
että muistaakseni näissä "säälittävissä tapauksissa" saa ottaa "lavalle" enintään kuusi henkilöä.

Mutta mikä on lava? Kuorma-auton lava? Puoliperävaunun lava? Täysperävaunun lava? Moduulirekan lava?

No, joka tapauksessa kaikki fanini näyttävät mahtuvan kyytiin. Ongelmia tulee vasta sitten kun heitä on enemmän kuin kuusi. Toistaiseksi on vasta yksi. Hänet voin kuljettaa henkilöautollakin ( hänen iästään riippuen joko lasten turvaistuimessa airbag pois kytkettynä tahikka rek.otteeseen kirjatun max henkiilöluvun aikuisena jäsenenä).