Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

24.4.2014 9.57

Laista ja sen lukemisesta – ja varsinkin sen esitöistä

Aina sitä viisastuu ja parhaassa tapauksessa löytää viisastumisestaan uusia ja innovatiivisia sovelluksia.

Sunnuntaina 13.4.2014 kirjoittaa Helsingissä ilmestyvä paikallislehti Helsingin Sanomat, että ennenaikaisten vaalien ehdot eivät täyty.

Jutussa haastatellaan valtiosääntöoikeuden professoria Tuomas Ojasta: ”Suomen perustuslaki asettaa riman ennenaikaisten vaalien järjestämisestä hyvin korkealle.”

Lehti jatkaa referoimalla: ”Ojasen mukaan etenkin pykälän esitöitä lukemalla käy ilmi, että perustuslain säätäjä on halunnut panna ennenaikaiset vaalit monen lukon taakse.”

Pykälän esitöitä lukemalla? Jumaa… Olen aina luullut lain pyrkivän siihen, että kaikki sanottu ja tarkoitettu on sanottu ja tarkoitettu sanotussa laissa ja sen sanotussa pykälässä. Että siis se pykälä sanoo, että älä laita kekluas toisen kylkiluitten väliin, äläkä ainakaan jätä sitä sinne todisteeksi. Semmoisesta saattaa häkki heilahtaa, ellei tuomio muutu hovissa näpistykseksi.

Eikö lain tulisi olla mahdollisimman yksiselitteinen? Se nyt vielä puuttuisi, että lakia tulkittaessa pitäisi lähteä lukemaan pykälien ”esitöitä”.

Toisaalta ”esitöihin” vetoaminen kyllä viehättää minuakin. Näen ja kuulen sieluni silmissä ja korvilla seuraavan keskustelun:

– Siinä tuli sitten 26 kilometriä tunnissa ylinopeutta. Se tekis sitten teitin tuloillanne tommoset 2678 euroa.

– No mutta konstaapeli hyvä, tutustutaanpa nyt näihin pykälän esitöihin. Siellähän oli lainsäätäjällä semmoisiakin mielipiteitä, että nooh… pojat on poikia, ja kai me toimitusjohtajatkin olemme poikia ihan arkkuun saakka. Niinhän se kirjoitti se Suomen kansallisrunoilijakin, tämä T. A. Koskenniemi, että enkö minä aina koululainen liene. Ja jos nyt sattuu oleen persuuksien alla bensaturbo… niin että eiköhän me pojat panna kovat sakot aika monen lukon taakse sitten…


Palaa otsikoihin | 8 puheenvuoroa

24.4.2014 13.39
M.A.Koskenniemi
mistä olikaan kyse
Nyt on taas kevät koittanut, Koskela saanut kesärenkaat alle ja kirjoituksissa siirrytty autoalueelle...

24.4.2014 16.38
JuhaHuuhaa
Lakien perustelut
On aivan normaali tapa, että lakia säätäessä mainitaan myös sen perustelut. Nämä perustelut ovat tarkoitettu lisäohjeeksi lain tulkintaan eikä niitä voida oikeudessa sivuuttaa ilman vielä pätevämpiä perusteluja.
24.4.2014 20.04
ukko Savosta
Armoa ei Siperiaan
En minä sieltä perustuslain esitöistä mitään "pojat on poika" mielipiteitä löytänyt, vaikka niitäkin mahtaa eräillä lainsäätäjillä olla.

Hallituksen esityksessa eduskunnalle Suomen hallitusmuodoksi (HE 1/1998) sensijaan kyllä mainitaan, että tasavallan presidentin armahduspäätös voisi kohdistua tuomioistuimen määräämään ajokieltoon. Tätä ei perustuslain kyseisen 105. pykälän perusteella arvaisi:

"Tasavallan presidentti voi yksittäisessä tapauksessa saatuaan lausunnon korkeimmalta oikeudelta armahtaa tuomioistuimen määräämästä rangaistuksesta tai muusta rikosoikeudellisesta seuraamuksesta joko kokonaan tai osittain."

Niin että kyllä esitöitä kannattaa lukea, ainakin jos on raskas kaasujalka. Ja eikös perustuslaki kävele kevyesti tieliikennelakien ja muiden ukaasien yli? Armonanomukset vaan vetämään! Tottahan se resitenttikin juristina on esityöt lukenut.
29.4.2014 17.24
Lasse Koskela
Keskustelijoille
Juu, on kesärenkaat alla ja uudet mediaseksikkäät matalarofiilirenkaat tilattu. Ovat niin omituista kokoa, ettei meinannut Alppien pohjoispuolelta löytyä.

Mutta kyllä lähtee...

Että ei kun esitöitä lukemaan...

30.4.2014 20.48
Vapputunnelmissa
Työt ja esityöt
Ymmärrän, että yhteinen kansa ei täysin ymmärrä juridista termiä "esityöt" ja sen merkitystä.

Mutta jos joku työkseen tutkii säädösasioita, niin tietämättömyys tällaisesta asiasta viittaa vahvasti siihen, ettei ole yritetty ymmärtää tutkittavan ilmiön alkeiden perusteitakaan.

Jos taas vain esiinnyttiin tyhmänä, niin... no jaa, onnistui.
2.5.2014 9.12
Laura Kataja
Koskelalle
Tuossa on sitten vaarana, että lopputuloksena on murheellinen liikernnetarina, vaikka esitöiden perusteella kuinka selviäisi sakoitta.
2.5.2014 13.54
M.A.Koskenniemi
Esitöistä
Erään juristin blogia lueskellessani törmäsin tuohon samaan lain esityö- sanaan, blogisti kirjoitti käyneensä yliopistolla penkomassa patenttilain pohjoismaisia esitöitä. Joten kyseessä on selvästi termistä ja käytännöistä jolla on lainkäyttäjien työssä tarvetta. Koskelan kannattaisi ehkä konsultoida aiheesta lakimiestä ennen kuin alkaa arvioida termin tarpeellisuutta.

Vertailukohtana enemmän Koskelan osaamisaluetta sivuavalta alalta voisi pohtia seuraavaa: kirjallisuudentutkijat ovat kovasti kiinnostuneita kaikenlaisesta teosten taustamateriaalista; käsikirjoituksista, kirjeistä, luonnoksista, muistiinpanoista ja vaikka vekseleistä ja ravintolalaskuista. Koskelan kysymystä voisi varioida että miksi ihmeessä, eiköhän kirjailija pyri siihen, että kaikki sanottu ja tarkoitettu on sanottu ja tarkoitettu sanotussa teoksessa.

Tosin itse kun en tunne sen tarkemmin lainkäyttöä kuin kirjallisuudentutkimustakaan, vertailuni voi mennä metsäänkin.
2.5.2014 20.03
Lasse Koskela
M. A. Koskenniemelle

Joo, metsään meni.

Edustan nimittäin semmoista näkemystä, että kirjallisuudentutkijan tosiaankin pitäisi keskikittyä siihen, mitä kirjailija tuli kirjoittaneeksi ja kirjoituksellaan tarkoittaneeksi. Ja siihen, miten kirjailijan teksti suhtautuu muiden kirjailijoiden tekstiin. Että onko se ninkun samanlaista vai ninkun erilaista?

Sillä, mitä kirjailija luuli tai yritti sanoa ja tarkoittaa, ei ole merkitystä, jos sitä nyt koskaan selville saadaankaan (ja se kai olisi psykiatrin ja patologin hommia).

Sitten ehdottaisin nopeusrajoitusta osoittavaan liikennemerkkiin lisäkilpeä "Lue myös pykälän esityöt". Ne esityöt olisi hyvä olla painettuna pienellä kirjasimella sitten siihen liitteeksi.