Siirry sisältöön
Lasse Koskela. Kuva: Kotuksen arkisto.

Lasse Koskela toimi kirjallisuudentutkijana ja kriitikkona. Hän kirjoitti useita kirjoja kielen ja kirjallisuuden alalta.


rss Lasse Koskela

11.9.2010 18.44

Vittu

Nokialla ei pyyhi hyvin.

Minulla on ollut monta Nokian puhelinta. Seuraava ei ole Nokia.

Edellinen Nokiani oli kaunis (olisko ollut sitä disainia?): mustaa ja hopeaa. Ei näkynyt numeroita, ei kirjaimia, ei mitään. Nappia painaessa ne tulivat esiin. Mutta kun tihrutti tekstiviestiä, ehti valo sammua. Jos painoi sokkona jotain nappia, tuli siirtyneeksi milloin millaiseenkin toimintoon, josta takaisin päästäkseen oli palattava monen painalluksen jälkeen alkuun.

Älä sano mitään, Nokian insinööri. Näytön valon pituus oli maksimissaan. Äläkä muutenkaan Nokian insinööri sano mitään. Ette te mitään sano, te olette aivan sanomatta. Te menette kotiin ja häpeätte. Voin opettaa asennon, joka ilmentää häpeämistä.

Sitten vittuun. Yritin kirjoittaa sanan vittu tekstiviestiin. Ei onnistunut. Ottamatta kantaa sanan semantiikkaan taikka tyyliarvoon totean, että se on yleisesti käytetty sana – ja monesti minunkin mielestäni tarpeellinen. Nokia insinöörikielitietielijä ei kuitenkaan tunne vittua.

Tässä ilmainen innovaatioidea: jos vitun kirjoittaminen ei onnistu, liitä kuva. Multimedia on seksikästä.

Vittu on oire. Nokian tekstiviestiavustaja ehdottaa vähän väliä sanoja, jotka ovat suomen kielessä mahdottomia. Suomen kieli on kuitenkin harvinaisen looginen joissakin suhteissa: tietyt äänneyhdistelmät ovat mahdottomia, toiset yleisiä. Nokian insinööri ei ole tätä havainnut.

Yhdyssanoja on vaikea kirjoittaa Nokian järjestelmällä oikein. Ei sen yrittämistä jaksa sensorikaan.

Kuule Nokia. Palkkaa joku leppoisa hum. kand. kertomaan insinööreille, millaisia säännönmukaisuuksia on suomen kielessä. Jos hän epäonnistuu, maksettakoon hänelle 4,3 miljoonaa euroa erorahaa.

Ilmoittaudun virkaan, vaikka olen maisteri.

Lasse Koskela, kohta entinen Nokian puhelimen käyttäjä


Palaa otsikoihin | 51 puheenvuoroa

11.9.2010 18.51
Lasse Koskela
Nokialle vielä
Tuskin maltan odottaa, että Nokia viestintäosasto erottaa minut työsopimussuhteestani Helsingin yliopistoon. Niinhän kävi Yliopisto-lehden päätoimittajalle.

Juu, ja muuan ystäväni kirjoitti Nokiasta poikkipuolista ja sai soiton Nokian viestintäosastolta. Helvetin ahkeria lukijoita siis Nokiassa. Lukeminen kannattaa aina.

Eikä ne Ollilan hartiat nyn niin leveet tosiaan ole.
11.9.2010 20.57
Jouni Koo
"Ilmoittaudun virkaan, vaikka olen maisteri."

Muutoin ihan hyvä idea, mutta parantaakseen tuota sanakirjaa pitää mennä töihin toiseen firmaan:

http://www.t9.com/eu/phones.html

Minä muuten kirjuuttelen ylös niitä sms-sanakirjan ehdotuksia:

Halusi asiaa laskeutunut suihkussa.
Tämä uppoaisi vartalonmyöräinen ruiskuttaa korvanlehti.
Solullani sohi katseeni tajunta koti.
Viimeinen täyttynyt.

(Mikähän on vartalonmyöräinen?)
11.9.2010 23.17
Jukka K. Korpela
Ehkä et vaan osaa?
Kyllä minä osaan kirjoittaa ”vittu” varmaan millä tahansa mobiililaitteella. Tarkoitit ehkä valittaa siitä, että niin sanottu ennakoiva syöttö eli käytännössä sanojen ja sananosien tunnistus ei tunnista sitä – kuten se ei tunnista sanoja ”kyrpä”, ”paska” tai ”kusi”, vaikka nekin ovat suomen vanhaa sanastoa. Sen, joka haluaa niitä tai vittu-sanaa viljellä tekstiviestissään, täytyy ihan itse kirjoittaa ne ilman ”ennakoivaa syöttöä” tai sille ne opettaen.

Onko tämä suuri epäkohta? Eiköhän Nokia ole ihan oikeasti maksanut rahaa, joskaan ei ehkä miljoonia, suomen kielen sanojen tunnistuksesta. Pitäisikö sen vielä maksaa miljoonia erikseen siitä, että tunnistukseen lisätään vittu-tyyppisiä sanoja, jotka siitä varmaankin ihan harkitusti on jätetty pois? Luulen jopa, että se voisi palkata ihmisiä syöttämään niitä ilman mitään akateemista koulutusta, jos se pitäisi sellaista tarpeellisena.
12.9.2010 13.50
Koskela
Korpelalle
... menes valittaan niille, että Nokian puhelin on huono. Sinulle lyödään eteesi rätinki, jossa todistetaan, että Nokian puhelin ei voi olla huono. Itte oot huono.

Ja Nokiako se päättää, millaisia sanoja tai merkkijonoja tekstiviestissä voi käyttää? Kohta lienee mahdoton kirjoittaa esimerkiksi "Nokia on paska" tai "Ei ne Ollilan hartiat niin leveet ole".

Kilautan siis Korpelalle kun seuraavan kerran tarvitsen vittua (siis sanaa, tekstarissa). Pieni vaiva, kun aika harvoin tarvitsen (siis sanaa).

Varsinainen sanomani tuossa kirjoituksessani oli se, että Nokian ennustava tekstinsyöttö oli alkeellinen jo syntyessään eikä se siitä ole parissa kymmennessä vuodessa kehittynyt.

Ennen sai helposti leiman "neuvostovastainen". Nyt saa sitten kai kohta "nokiavastaisen". Kapitalismi alkaa muistuttaa reaalisosialismia?

Paskoja ovat muuten myös Peugeotin uudet bensiinturbot. Tästä lisää seuraavissa numeroissa. Kaasua osaan kyllä painaa, raskaalla jalalla.

12.9.2010 19.42
Jouni Kemppi
Koskelalle
Eivät Nokian puhelimet ole huonoja, ne vaan ovat saatanan hankalia käyttää, mikä tosin tekee niiden käyttökokemuksesta huonon joten...

...eivätköhän ne perkeleet sittenkin ole huonoja.

Nokialla insinörtit tuntuvat kuvittelevan että puhelin on hyvä mikäli se on teknisesti edistynyt, ovat vain unohtaneet sen, että niistä puhelimien käyttäjistä suurin osa on ihmisiä eikä insinöörejä.

Kännyköissä tärkeintä olisi käyttömukavuus ja ulkonäkö, joissa kummassakaan Nuukia ei loista.
13.9.2010 9.49
No, no
Niin, pitäisikö tätä keskustelua yrittää vääntää siihen suuntaan, että miettisimme, miten hyvyys ja huonouskin on kielellisesti ja tekstuaalisesti ellei peräti diskursiivisesti tuotettua. Saisinko siis analyysia, hyvät ihmiset.

Joku voi muuten olla sitä mieltäkin, että jokin asia on absoluuttisesti huono, esim. Nokia tai kiroilu tai insinööri(stö). Mutta silloinkin on määriteltävä absoluuttisen huonouden kriteerit, ja mitenkäs niitä muuten määritellään kuin tällä kielellämme?
13.9.2010 10.21
Koskela
Juu
Aivan. Tarkoitus oli suorasukaisesti ihmetellä kieleen liittyvää piittaamattomuutta. Ts. kun suomen kielen logiikka esim. vokaalien ja konsonanttien yhdistämisen suhteen on vallan hyvin tiedossa, voisi tätä tietoa hyödyntää ennustavassa tekstinsyötössä.

"Keskustelu" luisui nopeasti sivuraiteelle, osin varmaan tuon suora- tai rääväsuisuuteni vuoksi.
Mutta jospa se perusihmetys kuitenkin jäisi joitakuita mietityttämään.

13.9.2010 13.42
Erkki
No miksei se Koskela ole itse tallentanut sitä vittu-sanaa sinne koneen muistiin. Kirjoita sana, jota koneen sanakirja ei tunne (tai halua tuntea oletuksena tässä tapauksessa) ja se kyllä ehdottaa että tallennetaanko sana.

Ja tuo pitää tehdä sen yhden kerran. Mukavampaa toki nillittää internetissä.

Ja suomen kieli ei muuten ole looginen enää siinä vaiheessa, kun sinun pitäisi opettaa sitä koneelle ja koneen pitäisi osata muodostaa järkeviä lauseita.

(Ja minulla ei ole mitään siteitä Nokiaan)
13.9.2010 14.02
Kaisa
hyviä epäloogisuuksia
Tosiaan kyse ei ole pelkästään nokiasta, vaan T9-softasta, joka sitä tekstinsyöttöä ennakoi. Monissa malleissa vielä tuntuu, että sen ylimääräinen muisti, joka on tarkoitettu juuri siihen, että voi lisätä itse sanan, ei ole kovin tilava - kohta taas ensimmäisinä lisätyt sanat katoavat. Oma puhellimeni on tosin melko vanha, ehkä tässä suhteessa on tapahtunut paranemista. Itseäni ärsyttää paitsi "vitun", myös "suukon" puute. Vanha vitsihän on myös, mitä puhelin ehdottaa ensiksi, jos kirjoittaa "ostin onkia" (paljastan: "optio nokia"). Siten myös vaihtoehtojen järjestys on usein ongelmallinen, minulla ainakin on enemmän tarvetta sanalle "ostin" kuin "optio"...
13.9.2010 14.04
Anne
Kiitos näistä
Arvoisa Lasse.
Löysin tänään kirjoituksesi ja olen suunnattomasti niistä nauttinut. Myös tästä parin päivän takaisesta. Kiitos siis näistä.

Anne ja Sony Ericsson
13.9.2010 14.17
itm
miksi aina insinööri
Suomessa syytetään kaikesta joko "insinööriä" tai "herroja" vähän samaan tapaan kuin jenkeissä "liberaaleja" tai "kommunisteja".

Eiköhän toi noksun ongelma ole käyttöliittymäsuunnittelullinen, viimeistelytasollinen ja projektinjohdollinen. Loppujenlopuksi insinööri tekee tasan mitä käsketään. Jos insinöörille sanoo " tee paskaa" , niin insinööri tekee paskaa.

Mihinköhän vitulliseen kännykkämerkkiin Koskela aikoo vaihtaa?
13.9.2010 14.20
Antti
Vertailua
Jos oikeasti tuota tekstinsyöttöä haluaisi arvioida valmistajien välillä, sitä pitäisi tehdä. Kyllä T9:ssä erojakin on eri valmistajien välillä. Riippuu siitä sanastosta jonka valmistaja laitteeseen laittaa. Varmaan myös T9:n versiosta. Kuka tekee vertailun iPhonen, Androidin, Nokian, SE:n ja muiden välillä. Kirosanoilla mieluiten ;)

Tuo näytön valon toiminta onkin sitten jotain ihan muuta....
13.9.2010 14.41
timohei
Yhdyssanat , T9, pusi pusi
Tuskin kaivannet apua, mutta kerronpa kuitenkin pienen elämää helpottavan niksin yhdyssanojen kirjoittamisesta ennakoivalla tekstinsyötöllä:

1) kirjoita yhdyssanan ensimmäinen sana
2) paina nuolta oikealle (siis sitä näppäintä, jolla kursori siirtyisi merkin verran oikealle)
3) kirjoita seuraava yhdyssanan sana
4) paina nuolta oikealle
5) toista 3 & 4 kunnes yhdyssana on valmis

Jostain syystä koen nokialaisten käyttöliittymän todella selkeäksi - johtuneeko siitä, että olen teknisesti orientoitunut henkilö ja käyttänyt Nokian puhelimia "alusta asti" (p.l. eka Philipsin auto-NMT).

Olen kyllä samaa mieltä kirjoittajan kanssa, että T9:ssä olisi kehittämisen varaa mahdottomien kirjainyhdistelmien karsimisessa. Ja semmoinen ominaisuus olisi myös hyvä, että T9 hoksaisi vaikkapa sadannen kirjoituskerran jälkeen, että ei, en *vieläkään* halua hellyyden puuskassani kirjoittaa "susi", en "suri" tai "rusi", "puri", "supi", "rupi", vaan ihan vaan, että "pusi"...
13.9.2010 14.53
Ville
Ennakoivan tekstinsyötön komissio
Tekstinsyötön sanaston ongelmatiikasta on väännetty hieno ulkomaankielinen versio: http://www.youtube.com/watch?v=6hcoT6yxFoU
13.9.2010 15.03
Einari
Swype
Itse pääsin tekniikkamessuilla kokeilemaan ennakoivaa Swype-tekstinsyöttöä (vedetään sormea kosketusnäytön virtuaalinäppäimistöllä). Ständipäivystäjä tyrkytti puoliväkisin apuaan, joten kysyin, miten Swype-sanakirjaan voi lisätä sanan "shit", jota tarvitsen lähes päivittäin. Ei osannut auttaa.
13.9.2010 15.14
pelle
ei ole Nokian vika (tällä kertaa)
Vaikka muuten olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä Nokian puhelimista täytyy kuitenkin alleviivata, että tekstintunnistusteknologia T9 (ja sen modernimpi versio XT9) *ei* ole Nokian insinöörien kehittämää. Eli samat ongelmat esiintyvät myös toisen valmistajien kännyköissä, sillä ne käyttävät kaikki saman firman softaa. http://www.t9.com/
13.9.2010 15.54
Mr.K
Outoa
Outoa kyllä, "anaheim mighty ducks" on ennakoivan tekstinsyötön muistissa vakiona ja menee ekalla oikein. Siis jos kieleksi on asetettu suomi.

Jotenkin tuntuu, että sanaa "vittu" tarvitsisi enemmän.
13.9.2010 16.14
Ällistynyt
Rumaa kieltä ja kirjoitustaidottomuutta
Minä en ymmärrä, miksi kukaan edes yrittää käyttää ennakoivaa tekstinsyöttöä tekstiviestissä. Onko teillä myös tietokoneen tekstinkäsittelyohjelmassa sellainen? Miksi ette itse kirjoita, mitä sanoja haluatte? Niin minä teen.

Koskelan kolumnin otsikkosanan voi useimmiten pilkulla (siis ,) mikäli tarkoitus on kirjoittaa jotakin nykyisellä puhekielellä.

Mikäli taas sanan käyttöö tekstiviestissä liittyy naisen sukupuolielimeen, voinee käyttää jotakin muuta sanaa.
13.9.2010 16.25
KVG
KVG
http://fi.wikipedia.org/wiki/T9
13.9.2010 18.21
ponderosa
Pilkun paikka
Ällistyneelle:

Voi ,

Ei toimi.
13.9.2010 20.29
Koskela
No jopas...
tuli palautetta. Lieneekö siihen syynä esimerkkisanakseni valitsemani sana?

Se sana nyt vain sattuu olemaan rakenteeltaan suomen kielelle tyypillinen: konsonantti + vokaali + geminaatta(konsonantti) + vokaali. Normaali astevaihtelu. Ei supistumavokaaleja. Ei kadonnutta loppukonsonanttia (ei siis -h:ta eikä -k:ta). Perussana siis.

Ylläolevan voinee vahvistaa kuka tahansa kielihistoriaan erikoistunut suomen kielen professori - ja hiukan vähemmänkin erikoistunut hum. kand. (ks. Helsingin yliopiston asiantuntiapalvelu, www.helsinki.fi).

Ja vielä kertaalleen: ihqa ainoa tavoitteeni oli sanoa, että ns. ennakoivassa tekstinsyötössä ei ole käytetty asiantuntijoita.

Ja muille: Ei minulle tarvitse neuvoa, miten vittu kirjoitetaan. Osaan sen kaikin tavoin. Osaan kirjoitttaa sen puhelimeni tekstiviestiin silloin kun sitä tarvitsen - siis sanaa.

Ja vielä: kännyköiden valmistajien olisi joskus ajateltava ns. käytettävyyttä käyttäjän kannalta (ks. myös "Oma olotila", "Asennukset", "Zip", "Sovellukset", "Kappaleet", "Suoratoistoli...", "Online-jako", "Oma sisältö", "Välitystiedot" (ei välitystietoja).

Minun oma olotilani tässä keskustelussa päättyy tähän (ks. myös "Asennukset - hae sovelluksia - näytä asetukset - ohjeet - poistu - varment. online-tark.")
13.9.2010 20.51
Nokia 5800
E.V.O.
Siis käyttääkö joku vielä aataminaikaista ennakoivaa tekstinsyöttöä?? Qwerty-näppäimistö sen olla pitää. Hanki nyt hyvä mies uusi ja parempi Nokian puhelin äläkä jupise. Ja opettele käyttämään sitä.
13.9.2010 20.56
nokianlainen
suomen pelastus
vain kaksi asiaa voi pelastaa suomen:
1) nokian ala maki
2) rajoittamaton maahan muutto

molemmat nopeuttavat epäterveen hyvinvointiyhteiskunnan alasajoa ja samalla loppuu humanistien palkanmaksu :-)
13.9.2010 22.23
Akka
Relaus
Hei, ennakoiva tekstinsyöttö on persiestä. Älä käytä sitä! Tekstis oli hyvä! Sanoo Arkiston Akka.
14.9.2010 8.05
Tumppi
Älykäs älytön
Nimimerkeille "Kaisa" ja "timohei" ja miksei muillekin asiasta kiinnostuneille...

Ainakin oma nokialaiseni on ns. oppivaa sorttia. Kun koulutan puhelinta kirjoittamalla samaan tekstiviestiin 5 kertaa peräkkäin "pusi" niin kas kummaa tämä älytön kapula oppii, että minä haluan viestiä ennemmin pusia kuin susia. Ja kun se sen on kerran oppinut niin näyttää muistavan sen myös seuraavissa viesteissä.
14.9.2010 9.22
Sanza
Eniten ärsyttävät pitkät sana-arvaukset
Tekstinsyöttö oli ennen aivan toimiva järjestelmä, kun kone arvasi sanan osia ja antoi kirjoittaa sellaisia ja jatkaa sitten haluamallaan tavalla. Nykyisin kirjoitat kolme kirjainta ja ohjelma antaa vaihtoehdoiksi kymmenkunta valmista pitkää sanaa (siis esim. 8-kirjaimista), joista suurin osa on täyttä hölynpölyä eikä vastaa suomen kielen mahdollisia äännejonoja. Eikä niistä sanoista voi valita niitä sopivia kolmea ensimmäistä kirjainta, joita olisi tarvinnut. Tämä on selkeä huononnus ja kaipaan vanhaa tekstinsyöttöjärjestelmää takaisin.
14.9.2010 9.52
JK
Hyva huomio
Olen maisteri Koskelalle kai pahinta laatua, eli Nokian sekalainen paallikko, jolla ei ole edes skandinavisia merkkeja nappaimistossa.

Silti samaa mielta, etta kritiikkisi on ihan osuvaa. Harmittaa kollegoideni puolesta. Vaikken voi puhua firmamme puolesta, lupaan ainakin omalta osaltani yrittaa jatkossa enemman, jotta vittusi kirjoitus luistaa kuin mummon sukset!
14.9.2010 10.35
Erkki
Ei Erkkikään...
Eihän Erkkikään osaa käyttää Nokian kännykkää, vai mitä?

Meitä taitaa ajoittain käväistä kaksikin Erkkiä näillä palstoilla. Käyhän se niinkin...

Laitoksessamme oli aikoinaan naisprofessori, joka nimitti kaikkia miestyöntekijöitä Kyösteiksi, kun ei muistanut nimiä. Ei siitäkään ollut mitään haittaa.
14.9.2010 12.30
PT
Esimerkkisanasta
Olkoonkin, että 'vittu' oli nyt oivan muotoinen esimerkkisana jonka lainalaisuudet eivät Koskelan mielestä toteutuneet, niin voisitteko nyt listata sitten muita vastaavia sanoja jotka eivät olisi alatyylisiä? Sille on yksi pa***an hailee onko 'vittu' normaalia suomenkielen sanastoa, sellaisia ei voi nykyaikana sisällyttää tällaisiin tuotteissin koska ei kestäisi hetkeäkään kun joku fanaatisen uskonkultin suurperheenpää vetäisi sekavihannekset pusseineen sieraimeensa ja taas on Nokia tehnyt väärin kun lapset pystyvät tekstaamaan kirosanoja.

Niin että oliko se nyt vain tämä 'vittu' mikä oli ongelmana vai oliko ongelmia myös muiden vastaavanmuotoisten sanojen kanssa, kuten
kukka
pallo
hattu
juttu
mummo
pappa
potta
sissi
kassi
pussi
kissa
tollo
mälli
hilla
hillo
kallo
...
14.9.2010 14.35
Johanna Tiitola
Arvoisa kriitikko, kirjallisuudentutkija ja sensori,

Nokiassa tosiaan ollaan ahkeria lukijoita. Ajattelin ilmoittautua, koska olen osasyyllinen raportoimaanne ongelmaan. En ole insinööri, vaan Nokian tuotekehityksessä töissä oleva humanisti, kielitieteilijä ja sanastoaluetta tutkinut filosofian lisensiaatti, joka työkseen osallistuu mm. kaipaamanne sanaston tietoiseen poistamiseen puhelimista.

Kuten aiempi lukija jo kommentoikin, olkaa huoleti. Riittää kun käytätte omaa sanastoanne kerran - jatko sujuu lähes automaattisesti. Mitä enemmän käytätte suosikkisanaanne viestinnässänne, sitä useammin puhelin sitä tarjoaa. Voitte siis jatkossakin käyttää Nokian puhelimia. Muistiakin on tullut uusiin puhelimiin huomattavasti lisää, joten voitte opettaa puhelimellenne lähes rajattomasti uusia vakiosanakirjasta puuttuvia suosikkisanojanne.

Ystävällisin terveisin
Johanna Tiitola, käyttöliittymäsuunnittelija
Symbian Smartphones, Nokia
14.9.2010 16.30
Vesa Heikkinen
Mitähän sanakirjaa siellä Nokialla luetaan? Kyllä Koskelan päivittelemä v-sana on kaikissa tavallisimmissa sanakirjoissa, esim. arvovaltaisissa Kielitoimiston sanakirjassa ja Nykysuomen sanakirjassa.

Kiinnostavaa tietysti tuo, että yritys pyrkii opastamaan suomenkielisiä (ja muunkinkielisiä?) hyvään ja puhtaaseen kielenkäyttöön! Yhteiskuntavastuussa ja kielitietoisuudessa löytyy, meinaan.
14.9.2010 16.32
Anne
naulan kantaan Koskela!
Olen itse ihmetellyt tätä samaa asiaa vuosikaudet: kännyköiden muisti, toiminnot, valikot ja kaikki turhakkeet lisääntyvät vuosi vuodelta, mutta perusasiat kuten tekstiviestiavustaja pysyvät yhtä huonoina vuodesta toiseen.

Ja kyllä, Johanna Tiitola ja muut, osaan opettaa puhelimelleni uusia sanoja. Tosin pari vuotta vanha nokialaiseni ei muista niitä kuin hyvin rajatun määrän.

En siltikään tajua, miksi puhelimen alkuperäinen sanavarasto on niin surkean pieni. Musiikkipuhelimessa olisi muistia vaikka muille jakaa.

Vittu ei ole ainoa insinööreille vieras asia. Nokialaiselle täyttä hepreaa ovat myös (naisen) arkielämässä tuikitavalliset meikki- ja ruokasanat. Puuteri, mascara, kajaali - mitä ne ovat? Entä basilika, palsternakka, avokado tai selleri? Vai onko peruna ainoa vihannes insinöörin kauppalistalla?

Käytettävyys on muutakin kuin sormenjäljistä tahriintuva kosketusnäyttö.
14.9.2010 17.24
PuuhaPete
Sensuroimalla tuhmat sanat selvitään muutaman tiedostavan kielitieteilijän valituksella. Sallimalla vitut saadaan kymmenkertainen määrä kukkahattutätejä vetämässä herneet nenäänsä tuhmista ennakoinneista.
14.9.2010 17.30
Koskela
Johanna Tiitolalle
Vartoilinkin jo, kun tiedän Nokian viestintäosaston ahkeraksi lukijaksi.

Johanna Tiitola kirjoitti: "Riittää kun käytätte omaa sanastoanne kerran - jatko sujuu lähes automaattisesti. Mitä enemmän käytätte suosikkisanaanne viestinnässänne, sitä useammin puhelin sitä tarjoaa."

Ko. sanan käyttö siis vastedes sujuu. Ok. Kokeilen sitten kun on puute - siitä sanasta. Ko. sana ei ole suosikkisanani, senhän osoittaa Nokian lisensiaatin todistus siitä, että sen kirjoittaminen kerran tuottaa sen vastedeskin mutta minun puhelimeni ei ole sitä oppinut. Minun puhelimieni ei tuota, en siis ole käyttänyt sitä sanaa riittävästi.

Mutta siitä seikasta emme pääse mihinkään, että Nokian käyttämänä ns. ennustava tekstinsyöttö (ei muuten "ennakoiva", ks. tark. Terho Itkosen artikkelia tästä asiasta) on alkeellinen. Olkoon se kenen tahansa tekemä (jokin T9 - mikä sitten lieneekin), sitä kelvotonta Nokia käyttää.

Ja Nokia siis tekee aktiivisesti sanaston perkuuta? Julkaistakoon siis Nokian sanakirja, jonka sanoja meidän kaikkien on käyttäminen. Olihan meillä aikoinaan ns. Nokian raamattu - pinkka tosi huonoa vessapaperia. Että sitten tiedetään, miten meidän pitää kirjoittaa. Anahaim maiti daks kuuluu olevan kelpuutettu sana.

Suomen kielen taajuussanastosta saattaisi olla apua. Tämä konsulttilausunto maksaa sitten 4750 euroa. Seuraavat virkkeet puoleen hintaan.

Soitellaan jos osataan.
14.9.2010 21.37
Veksi
Insinöörit...

Olen sieltä ja täältä lukenut, että sillä paljon puhutulla Applella ominaisuuksia tehdään ihan insinööriajatusten pohjaltakin. Samoin Googlella, jossa jokaisella insinöörillä on mahdollisuus käyttää yksi työpäivä omaan lempiprojektiinsa.

Näin itse näen "insinööriongelman" Nokian kannalta: Joku keksii oivan ajatuksen. Sitä ei voida toteuttaa, koska se ei kuulu kenenkään vastaavan tuotesalkkuun eikä sille siten ole osoitettu Excelissä varoja. Varoja ei tule, koska jokainen tuotepäällikkö taistelee siitä, että juuri se oma tuote pitää paikkansa siellä valikossa. Mikään projektin kylkiäisenä sitä ei todellakaan tehdä, koska projektipäälliköillä ei ole senttiäkään ylimääräistä. Nokian alihankkijoiden etu (joita Suomessakin on *paljon*) ei sinällänsä ole muuta kuin tehdä sitä, mitä käsketään ja rahastaa. Eikä Nokiallakaan taida "Google-miljönääriksi" koodia tekemällä päästä, joten ehkei kannata senkään takia rehkiä itseään hengiltä. Itse asiassa kadulla syljetään, että Nokia-insinöörit eivät osaa edes puhelinta tehdä, jumankekka!

Toisaalta, Nokia ei tee luureja vain Jenkkilän länsirannikon jupeille tai heikäläisten kulttuuria ihannoiville, vaan *kaikille*. Pitää siis olla kaikille jotain (olkoonkin, että malleja voisi kohdistaa paremmin).

En ole ikinä ollut Nokialla töissä. Edellinen juttu oli karrikoiden. Pistää silti usein silmään etenkin, kun sitä jauhaa joku puolituttu ekonomi tai lakimies tai amis, joka on sitä mieltä, että saavat mokomat huseerata liikaa ja vielä palkkaakin siitä hyvästä saavat. Ystävät hyvät, se on toisinpäin. Jos se ei toimi "kuin junan vessa", se on rikki. Mutta vaikka se on rikki, projekilla on aikataulu. Se syö insinöörin aivoa kuin vihainen pieni chihuahua.
15.9.2010 19.08
Jouni Kemppi
"Suomen kielen taajuussanastosta saattaisi olla apua."

http://kaino.kotus.fi/

luulemma sieltä löytyy jonkinlainen taajuuslista (En jaksa tarkistaa asiaa, selailkoon joku joka viitsii)
15.9.2010 22.24
Jouni Kempille
Frekvensseistä
Niin, Suomen kielen taajuussanastosta olisi apua. Vanhentunuthan se on, joten paljon olisi järkeiltävä sen antaman tiedon lisäksi.

Toinen kätevä apuväline voisi olla Suomen kielen käänteissanakirja - kaikkien runoloita riimittelijöiden toivekirja.

Juu, ja suomen kielen äännehistorian luennot kanssa. Kantasuomesta kannattaa aloittaa. Sen jälkeen osaa selitää miksi meillä on taivutus vesi : veden.
16.9.2010 11.21
rw
Oire ajastamme
Ruotsissa oli pari vuotta sitten iso poru samasta aiheesta - T9 nimittäin ehdotti esimerkiksi sanoja "negerhora" ja "arabfitta". Koko stoorin voi lukea Språkrådetin sivulta. Voin sinänsä ymmärtää näkemyksen, että juuri noita sanoja ei tarvitse sisällyttää T9:n sanalistoihin. Silkkaa ylireagointia on kuitenkin, etten vittu pysty perkelettäkään kirjoittamaan! Sainpas sanoa!
20.9.2010 7.50
ZeroDay
Loogista ajattelua
Olisiko aika palata maan pinnalle ja ottaa etäisyyttä vähän siihen "vittuun".
Jospa on niin, että kun mobiililaitteet ovat ns. koko perheen tuote jota käytetään jo 7. vuotiaina jopa allekin, niin ei kai olisi oikein jos pikku Ville tai Liisa tekstatessaan Äidille olevansa "Vihavaisten lasten kanssa kylpylän uimalassa kello viiteen."
Ehkä syy onkin juuri tämä, eikä se v...stä välittämätön tai tietämätön inssi.
Pitäisikö puhelimiin laittaa sitten K18 enakoiva teksti, onhan mobiileissa ollut kielivaihtoehtona savon kielikin valinnaisena (benefon).

20.9.2010 9.41
Koskela
Zerolle
No jos tämä minun puhelimeni on lapsille tehty, luulisi sitten "potan" onnistuvan. Ei onnistu.

Otan mielelläni vähän etäisyyttä v:hen. Pointti oli nimittäin se, että ennustava tekstinsyöttö tarjoaa sanoja, jotka ovat suomen kielessä mahdottomia.
20.9.2010 11.01
Vesa Heikkinen
Aiheesta lisää Ylen sivuilla:

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/09/hyva_kiroilu_on_vaikuttavaa_1992434.html?autoplay=true
20.9.2010 11.02
Voi aikoja, voi tapoja
Palaute
TV 1:n aamutv. 20.9. kiroiluaihe toi tämän blogin tietoisuuteen. Tässä ko. tv- ohjelman esittelyssä kerrotusta muutama kommentti.

-"kiroilu on yleistä" - tosi, on yleistynyt muutaman viime vuoden aikana kovasti, syynä on tv- ja radio-ohjelmissa käytetty kieli joka vaikuttaa aivopesun tavoin
-"Kirosanat liittyvät usein tunteisiin" - ei useinkaan, kadulla, kulkuvälineissä, keskustelussa, missä tahansa kiroilevat suoltavat kirosanoja tasanuotilla, niitä vaan tulee ilman tunnelatausta
-" (v- sana) on hyvin yleinen sana puhutussa kielessä ja yleistyy kirjoitetussa kielessä" - tosi, johtuu juuri esim. ylen opetuksen vaikutuksesta ja leviämisestä
-"Tilanne ja asiayhteys määrittelevät, mitä sanoja pidetään sopimattomina" - väärin, kiroilijat ja v- sanan käyttäjät eivät välitä yhtään, mikä on tilanne tai ketä on kuuloetäisyydellä, esim. kulkuvälineissä on terveellistä olla huomauttamatta kiroilusta
-"Jos elokuvassa halutaan olla realistisia ja tavoitella aitoa puhetta, siihen kuuluvat kirosanat" - kenen mielestä, kirjojen, kuunnelmien, elokuvien ja laulujen tekstit ovat jonkun kirjoittamia, he siis tuputtavat kirosanoja muille ehkä purkaakseen omia paineitaan
-"Koskela uskoo, että kirosanan esiintyminen nimenomaan Kotimaisten kielten tutkimuslaitoksen sivuilla herätti huomiota" - syystäkin, kun käytetään yhteiskunnan ylläpitämää laitosta hyväksi ko. tavalla omiin tarkoituksiin

Ja vielä: -oletko miettinyt, mikä on kirosanoja käyttävien ns. moraali, henkiset arvot, kasvatus, vastuu muista esim. lapsista ja nuorista? -Onko joillakin kiroilua harrastavilla oikeutta suoltaa kirosanoja esim. tv- ja radio- ohjelmissa, vaikka kuulijoissa varmuudella on ihmisiä, jotka eivät halua kiroilua kuulla? -Pitääkö maksaa pakkomaksu kiroilua, seksiä ja pornoa sisältävistä ns. roskaohjelmista, jollaisia ei hälua katsoa tai kuunnella? -Eikö toisen ihmisen huomioonottaminen myös kielenkäytössä ole sivistyneen ihmisen merkki?
20.9.2010 11.45
Koskela
Voi aikoja, voi tapoja
Kiitos. Palautteesta,

Vastaan vielä palautteesi viimeisen virkkeen kysymykseen: Kyllä.
20.9.2010 19.17
Jukka K. Korpela
Helppoa julkisuutta
Tässä tuli kai todistetuksi lähinnä se, että kirjoittamalla katukielen sanoja foorumille, joka on olevinaan asiallinen, saattaa saada hetkellistä julkisuutta. Suoraan sanoen havainto ei yllätä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että temppu ei yleensä ole toistettavissa ja että foorumin uskottavuus tipahti. Ei kukaan enää hätkähdä siitä, että katukieliseksi leimautuneella foorumilla kirjoitetaan katukieltä.

Aika lapselliseksi meni, kun vittu-sanan viljelyä perusteltiin sillä, että onhan se suomen sana, jota voi kuvata siltä-ja-siltä kannalta. Ketä kiinnostaa? Kyllä blogimerkinnän lähtökohta oli se, että vittu-sanaa muka ei voinut kirjoittaa tekstiviestiin (siis kirjoittaja ei osannut tai ei ollut osaavinaan ohittaa ns. ennakoivaa syöttöä). Tämähän olisi ihan uskottavaa, jos voisimme uskoa, että kirjoittajalla on liki päivittäinen tarve kirjoittaa ”vittu” tekstiviesteihinsä.

En väitä, että raflaava julkisuushakuisuus oli tietoista. Mutta kyllä se aika vahvaa oli.
21.9.2010 9.01
Mielipide
Esimerkkisanasta 14.9. klo 12,30 - palautetta
"Sille on yksi pa***an hailee onko '***' normaalia suomenkielen sanastoa, sellaisia ei voi nykyaikana sisällyttää tällaisiin tuotteissin koska ei kestäisi hetkeäkään kun joku fanaatisen uskonkultin suurperheenpää vetäisi sekavihannekset pusseineen...." (lainauksessa muutama suomenkielen virhe, mutta se ei kuulu tähän asiaan).

Ei voi nykyaikana - onko joskus ennen voinut? Fanaattisen uskonkultin suurperheenpää - miksi tällainen esimerkkivalinta?

Kun kotona tai maalla hankitaan jokin uusi laite, kone tai työväline, on ilman muuta selvää että tutkitaan esitteitä ja verrataan hinta-laatusuhdetta sekä toimivuutta. Ei kukaan osta sellaista mikä ei toimi tarkoitetulla tavalla, ei ole usein varaakaan siihen.

Eikö samalla tavalla pitäisi pystyä valitsemaan vaikka sellainen puhelin, jota tarvitsee? Ko. sanan käyttömahdollisuus lienee vähäisempiä kriteerejä hankinnassa.

Toinen asia on ko. sanan käyttö. Se leviää kuin syöpä, naiset ja tytöt käyttävät sitä aivan kuin miehet ja pojatkin. Kun kuuntelee ohi kulkevien koululaisten kilpakeskustelua, se on ilmeisesti yleisin sana. Luulisi, että sanan käyttö on ainakin naista/tyttöä loukkaavaa, mutta ei enää.

Millaista lienee kotikeskustelukin nykyään monissa ko. sanaa viljelevissä perheissä?

Veikkaan, että 5 vuoden sisällä hyvää suomenkieltä vaaliva sensorikin saa eteensä aineen/esseen, jossa ko. sana putkahtaa esille. Arvaan, että siihen se saa jäädäkin kun erottautuu niin tavanomaisista.
29.9.2010 14.35
Veksi
Insinööridokumentti

Lisään vielä historiaa silmällä pitäen lisätietoa Nokian insinööreistä:

Nokia’s New Chief Faces Culture of Complacency:
http://www.nytimes.com/2010/09/27/technology/27nokia.html?_r=2&pagewanted=2&ref=technology

Ex-työntekijät: Nokian ylimielisyys kostautui kosketusnäytöissä: http://www.tietokone.fi/uutiset/ex_tyontekijat_nokian_ylimielisyys_kostautui_kosketusnaytoissa

Kuten aiemmin kerroinkin. Olihan se kiusallisen selvää, vaikken ikinä ole ollutkaan Nokialla töissä.
29.9.2010 23.23
Koskela
Kaikille

Tarkoitukseni oli Nokian saattaminen vastuuseen myymästään sudesta & sekundasta. Lopetan tähän.

Nokia tekee sen itse. Katsokaa tänäisen keskiviikon A Plus. Haastateltavana Jorma Ollila. (Nähtävissä www.yle/areena.)

Siinä tuli esitetyksi kriisiviestinnän kootut munaukset: lähestyvän kriisin signaalien huomiotta jättäminen, kritisoijien väheksyntä, kiistäminen, syyn vierittäminen ulkopuolisille, ylimielisyys yhdistettynä epävarmaan sanantaipailuun (melkein kuin Nokian puhelinten ns. ennustavassa tekstintuottamisessa).

Grand finale olivat Ollilan neuvot valtiontaloudelle ja kuntataloudelle. Että säästäkää, ettette ole alijäämäisiä.

Upeeta! Mahtavaa!

Jos teillä on (vielä) Nokia osalleita, myykää!

Nokia pilkottaneen kohta. Tuskin maltan odottaa.

Konsulttiapua saatavissa sopuhintaan.
2.1.2011 11.45
Mielipide
Tilastoa 2.1.2011
Vilkaisin Kotuksen sivuilta, miten suomenkieli nyt uuden vuoden (Uudenvuoden) alkaessa asiantuntijoiden kertomana jaksaa.

Mutta mitä ihmettä: eniten ei kiinnostusta ole herättänyt oman äidinkielemme koukerot, vaan seksisana otsikossa: 2.1.2011 mennessä tekstiä on katseltu 27840 kertaa.

Mitä tämä osoittaa, mistä tämä kertoo? Onko kysymyksessä kielenkäytön väljentyminen, kansalaisten suhtautumistavan höltyminen vai peräti moraalin rappeutuminen? Siinäpä olisi tutkimista, työllistäisi ainakin yhden työttömän tohtorin pitkäksi aikaa.

Jätän omat arvailuni sikseen.
13.1.2011 13.40
gfbvhdn
vaihda kyrpään
Eihän kielen analyysi tietenkään tähän keskusteluun kuulu, mutta ehkä olisi silti syytä kiinnittää huomiota siihen, miksi naisen ja miehen sukuelimet on käsitteellistetty ja koodattu niin hierarkkisesti. Nainen esitetään monipuolisemmin negatiivisena kuin mies. Tässäkin.
6.2.2011 23.53
Loma
gfbvhdn
Missa olit silloin, kun sivistysta jaettiin? - ala vastaa, kiitos.

(Ulkomainen netti/kirjaimisto).
18.2.2011 14.25
Joona
Samaa mieltä
itse olen kyllä samaa mieltä että nokialla ei todellakaan hyvin pyyhi enkä usko että se enään sieltä mutakasasta nouseekaan.. Nokia on menneen talven lumia sen teknologia on jäänyt jälkeen muiden yhtiöiden puhelimiin verrattuna. Itse olen tuon applen iPhonen onnellinen käyttäjä ja tyytyväinen olen ollut ja kaikki huhut mitä olen kuullut ovat ainakin omalla kohdallani ollut perättömiä.

Tuohon vittuun en ota kantaa kyllä itse pystyn sen kirjoittamaan kaikilla puhelinmalleilla ja valmistajilla :)